У Бразилії – Google News, в Україні – Укрнет?

Поділитися

Бразильські онлайн-медіа відмовилися від Google News
Близько 90% друкованих видань Бразилії заборонилиінтернет-сервісу Google News публікувати їх матеріали.

Ініціатива такого кроку належить від бразильській Національній асоціації журналістів. Їх рекомендації підтримали 154 видання – члени асоціації.

Причиною такого рішення стала велика популярність сервісу Google News. За допомогою цього проекту Google читачі знайомляться лише із доступною на ньому інформацією і не відвідують самі новинарні сайти.

Окрім відтоку аудиторії зі своїх веб-сайтів бразильські газетярі скаржаться ще й на те, що Google News відмовляється платити за опубліковані матеріали. «Залишаючись з Google News, ми не зможемо розширити нашу інтернет-аудиторію. Якраз навпаки», – відзначив президент Національної асоціації журналістів Карлос Фернандо Лінденберг Нетто (Carlos Fernando Lindenberg Neto).

«Публікуючи перші кілька рядків наших матеріалів, Google News, по суті, зводить до мінімуму шанси на те, що читачі зайдуть на наші сайти, щоб прочитати всю історію повністю», – додає він.

Представники Google, навпаки, стверджують, що завдяки їх інтернет-сервісу відвідуваність новинарних сайтів в цілому значно зросла.

Свою співпрацю з Google News Національна асоціація журналістів Бразилії розпочала в грудні 2010 року. Передбачалося, що інтернет-сервіс буде публікувати перші рядки газетних статей «для затравки», щоб читачі побачили початок новини і перейшли на сайт відповідного видання для подальшого ознайомлення з повним текстом новини. Однак незабаром бразильці визнали, що експеримент не працює.

Серед 154 видань, які розірвали відносини з Google News, є і найбільші в країні новинні сайти – «Глобо» і «Штат Сан-Паулу». У відповідь на «демарш» бразильських газетярів глава департаменту по зв’язках з громадськістю Google Марсель Леонарді (Marcel Leonardi) заявив, що «Google News забезпечує новинарні сайти у всьому світу мільярди кліків».

Тим часом, редактори бразильських ЗМІ запевняють, що, незважаючи на відмову від послуг сервісу Google News, посилання на більшість видань залишаться доступними через звичайний пошук. Тобто, використовуючи пошук від Google, а не Google News читачі як і раніше зможуть знаходити інформацію з газетних сайтів.

Нещодавно корпорація Google пригрозила забрати з пошукової видачі сайти французьких ЗМІ, якщо влада цієї країни прийме закон, який зобов’яже пошукові компанії виплачувати роялті авторам сайтів за використання контенту на сторінках пошукової видачі.

watcher.com.ua

Чемпіоном України з кікбоксингу став школяр з Тернополя

Сьогодні Яценюк і Тягнибок закріплять успіх опозиції на Тернопільщині