У Рогатині відкрили пам’ятну таблицю уродженцю Струсова

Поділитися

У м. Рогатин Івано-Франківської області під час пластового свята «Вогонь нового століття» у якому взяли участь пластуни з Рогатинщини та Львівщини, а також вчителі Рогатинської гімназії ім. Володимира Великого на приміщенні навчального закладу було освячено пам’ятну таблицю громадсько-культурному, освітньому та військовому діячу, історику, уродженцю с. Струсів Теребовлянського району Никифорові Гірняку, який під час вчителювання у гімназії заснував перший пластовий гурток у Рогатині.

Ініціаторами відкриття пам’ятної дошки виступили пластуни-сеньйори Паланки Рогатин Ярема Зварчук, Богдан Стичлавський, Василь Лукаш та о. Богдан Рудницький, ідею яких підтримали директор Рогатинської гімназії вчитель історії, депутат районної ради Ігор Доронюк та вчитель історії гімназії, депутат міської ради Богдан Яновський.

Як розповів заступник директора гімназії з виховної роботи пластун-сеньйор Ярема Зварчук: «За моїм зверненням від імені пластунів до міського голови Рогатина Володимира Гусака, дане питання було розглянуте на сесії міської ради і прийняте схвальне рішення щодо відкриття таблиці Никифорові Гірняку. Світлини для відображення на пам’ятній таблиці надіслав тернопільський історик, автор книги про Никифора Гірняка – Віктор Уніят. Пам’ятну таблицю виготовили і встановили у короткий термін завдяки підприємцеві Володимирові Горбусі зі с. Пуків».

 

Дмитро Дембіцький.

Довідка «Про все»: Никифор Гірняк народився 23 липня 1885 року в Струсові, навчавсь у Львівському та Віденському університетах, де здобув ступінь доктора філософії працював учителем Рогатинської гімназії, був Комендантом Коша Українських Січових Стрільців, Тернопільської військової округи за часів ЗУНР, очолював мобілізаційний відділ Української Галицької Армії, згодом працював директором Тернопільської гімназії, вчителював, брав участь у діяльності місцевої “Просвіти”, Пласту, видавав у Тернополі часопис “Громадянин”, очолював кілька громадських організацій, був членом НТШ. Під час Другої світової війни працював шкільним референтом Українського Центрального Комітету, вчителював у Австрії, Німеччині, до кінця свого життя очолював Братство Українських Січових Стрільців. У США заснував українську школу і працював її директором, був діяльним у “Пласті”, заснував видавничу кооперативу “Червона Калина”. Никифор Гірняк також є автором праць “Організація і духовий ріст Українських Січових Стрільців” (Філадельфія, США, 1955), “Полковник Василь Вишиваний” (Вінніпеґ, Канада, 1956), “Останній акт трагедії Української Галицької Армії” (США: УВВІ, 1959), а також понад 100 публікацій у збірниках і часописах України й за кордоном. У 1989 році в м. Тернопіль одній із вулиць було присвоєно ім’я Отамана УГА. У 2010 році в Тернополі вийшла книга Віктора Уніята “Никифор Гірняк. Життєвий шлях Отамана”.

 

Як Генрі Кіссінджер простого хлопця з Довжанки, що біля Тернополя, женив на дочці Рокфеллера

У Скалі-Подільській сьогодні будуть “жарити” злочинців, бо інші пропозиції куплені регіоналами