У Тернополі шукають фонди, які допоможуть збирати пожертви без податків

Поділитися

З жовтня в Україні оголошено конкурс грантів серед благодійних фондів «Врятуймо добру людину!» в рамках другого етапу всеукраїнської соціальної програми «Банк добрих справ», яка стартувала у вересні за ініціативи АБ «Укргазбанк» та Фундації імені князів-благодійників Острозьких. За результатами конкурсу будуть відібрані 25 партнерів програми в регіонах, які допоможуть збирати кошти на благодійність.

В Україні дуже гостро стоїть проблема збору коштів на невідкладну медичну допомогу для вирішення проблем зі здоров’ям. Держава не спроможна забезпечити навіть мінімальну фінансову підтримку для термінових хірургічних операцій за кордоном, лікування та реабілітації хворих. Сім’ї, в яких є важкохворі, здебільшого належать до малозабезпечених верств населення і не можуть самостійно зібрати необхідну суму на операцію чи лікування.

Сергій Мамедов, голова правління АБ «Укргазбанк»: «Внаслідок необізнаності більшості українців з правилами та нормами збору пожертв часто виникають правові конфлікти з податковими органами. В Україні приватні банківські рахунки, відкриті з метою збору пожертв для лікування чи операції рідних, оподатковуються в розмірі 15% чи 17% залежно від розміру суми, що надійшла. По суті люди втрачають шосту частину зібраних коштів, які підлягають штрафам та іншим санкціям зі сторони контролюючих органів».

Уже в кінці листопада в кожній із 25 областей країни з’являться місця, куди люди і сім’ї, що потребують матеріальної та моральної підтримки, зможуть звернутися за допомогою. Регіональні благодійні організації після короткого навчання зможуть допомагати малозабезпеченим сім’ям збирати пожертви на лікування важкохворих. Працівники благодійних фондів разом із волонтерами і родичами будуть встановлювати скриньки для збору пожертв в громадських місцях, розповсюджувати листи про допомогу, проводити вуличні акції і кампанії від дверей до дверей, благодійні лотереї, аукціони, марафони за участі ЗМІ та інші публічні заходи, а також залучати до благодійності регіональний соціально відповідальний бізнес.

Всі зібрані благодійними фондами та волонтерами кошти будуть направлені на порятунок людей. Така благодійна діяльність протягом 12 місяців гарантує порятунок життя і здоров’я не менше 25-30 українців. Всього за результатами партнерства із регіональними організаціями заплановано зібрати від 2,5 млн. до 10 млн. гривень пожертв, а про їх цільове призначення буде надано публічний звіт.

Конкурс грантів — наступний етап реалізації всеукраїнської соціальної програми «Банк добрих справ», яку ініціював АБ «Укргазбанк» в партнерстві із Фундацією імені князів-благодійників Острозьких та Асоціацією платників податків України. 11 вересня 2012 року відбувся круглий стіл «Відповідальність банків та прозора благодійність фондів», під час якого було оголошено старт програми «Банк добрих справ».

В ході круглого столу учасники дійшли висновку, що найкращий дієвий спосіб зібрати термінову фінансову допомогу – співпраця з благодійними фондами. В рамках всеукраїнської соціальної програми «Банк добрих справ» АБ «Укргазбанк» ініціював інформаційно-просвітницьку кампанію з метою роз’яснити українцям, як правильно користуватися благодійними рахунками, які ризики і можливі негативні наслідки вони приховують, що благодійні фонди – гаранти легальних методів залучення коштів. Під час круглого столу був також підписаний «Меморандум про партнерство заради порятунку життя людей» між благодійними фондами, Асоціацією платників податків України, ЗМІ та банківськими установами.

Паралельно з інформаційно-просвітницькою кампанією АБ «Укргазбанк» організував по всій Україні тренінги для своїх співробітників. Віднині працівники всіх відділень та філій «Укргазбанку» зможуть так само кваліфіковано, як і представники благодійних фондів, пояснювати українцям, в чому полягає механізм збору пожертв, як правильно ним скористатися, як уникнути проблем з податковою службою, а також порадять, куди звернутися за цільовою допомогою. Перелік благодійних фондів в регіонах, що беруть участь в ініціативі, буде затверджено за результатами конкурсу «Врятуймо добру людину!».

 

Кандидата в депутати від Партії Регіонів не підтримав жоден тернополянин!!! (відео)

Цензура по-тернопільськи (аудіо)