Володимир Бойко: «Ми усунемо бандитський режим»

Поділитися

На теренах області знайдеться небагато політиків, які упродовж багатьох років не змінюють орієнтирів, а прямують одним курсом з однією партією. Таким політиком, безумовно, є Володимир Бойко, що все своє свідоме життя відданий Всеукраїнському об’єднанню «Батьківщина».

Він перебував у цій партії, коли вона була в опозиції, разом з нею виборов мандат депутата обласної ради в 2006 році, був одним з найактивніших народних обранців в облраді того скликання, згодом довгі роки не зламався, а далі продовжував бути вірним ідеалам партії Юлії Тимошенко. І як би важко цій партії не було сьогодні, коли її лідера представники влади кинули за грати, Володимир Бойко ні на мить не відступив, а мужньо доносить програмні засади партії заради кращої долі українського народу. Ми попросили пана Володимира розповісти, як живеться опозиціонерам у нашій країні, які шанси об’єднаних опозиціонерів змінити владу в Україні вже восени 2012-го після парламентських виборів та чому, щоб не втратити державності, потрібно голосувати саме за представників єдиного списку опозиціонерів ВО «Батьківщина».

– Вам – 27 років. Чи не зашвидко у такому віці балотуватись до Верховної Ради?

– Рішення про балотування до парламенту я не приймав самостійно. Я ж не самовисуванець. Бачити мене у Верховній Раді України перш за все хоче велике об’єднання опозиційних партій. Я є представником Об’єднаної опозиції ВО «Батьківщина», куди, окрім партії Юлії Тимошенко, входять: Народна Самооборона (голова – Юрій Луценко), Фронт Змін (голова – Арсеній Яценюк), Громадянська позиція (голова – Анатолій Гриценко), Народний рух України (голова – Борис Тарасюк), партія «За Україну!» (голова – В’ячеслав Кириленко), партія «Реформи і порядок» (голова – Сергій Соболєв), Європейська партія (голова – Микола Катеринчук). Також моя кандидатура підтримана Всеукраїнським об’єднанням «Свобода» (голова – Олег Тягнибок), яке є нашим партнером в опозиційній діяльності. Тобто ця потужна команда хоче бачити мене у своєму складі. Що ж до мого віку, то виборче законодавство дозволяє балотуватись до парламенту громадянам, які досягли двадцятиоднорічного віку. Тим більше, що представництво молоді у владі – це вимога суспільства. Справа в тому, що сьогодні, в багатьох випадках, відповідальні посади обіймають люди, які не мають стійкої політичної позиції і з приходом кожної нової влади «крутять шапками», дбаючи лише про себе. Це потрібно змінювати. Кожний чиновник повинен нести політичну відповідальність за всю команду, яка перебуває у владі. Якщо ж виборці вирішують змінити владу, то вся команда повинна залишити свої керівні посади та дати можливість іншим спробувати проявити себе краще. І я до такої відповідальності готовий.

 

– Центральна виборча комісія зареєструвала декілька партій, які називають себе опозиційними. Чи не зашкодить Об’єднаній опозиції така конкуренція?

– Із всіх партій, які зареєстрували свої списки кандидатів, опозиційними є тільки «Батьківщина» та «Свобода». Саме ці партії демонстрували свою боротьбу із діючим режимом протягом усього часу правління Януковича та здатні протистояти йому в майбутньому. Ми запрошували до спільної команди й інші партії, та чому вони пішли окремими списками, потрібно запитати у їхніх лідерів. Чимало партійних лідерів почали називати себе опозиційними лише перед виборами. Подекуди взагалі доходить до парадоксу. На вибори ідуть партії і політики, які привели Януковича до влади. Тепер же вони від цього відхрещуються, та приховано виконують функції агітаторів діючої влади.

 

– Мова йде про когось конкретно?

– Я маю на увазі колишнього президента Віктора Ющенка, діяльність якого призвела до масового розчарування серед українців. Із його п’ятирічної роботи більшість українців пригадують лише нерозпочате будівництво «Лікарні майбутнього», на яку потрачено великі гроші, та постійні розмови про президентські бджоли. Вже під час другого туру президентських виборів Ющенко особисто агітував українців не йти на виборчі дільниці або ж голосувати «проти всіх», натякаючи, що в такому випадку не оберуть нікого. Але ж це був черговий обман. І ті слова Ющенка посприяли сьогоднішньому нищенню України. Зараз же Ющенко виконую ту ж функцію, як і під час президентських виборів. Він просто агітує проти «Батьківщини». Крім того, щоб забрати голоси в кандидатів-мажоритарників, їм на противагу висунуто відразу декілька людей. Наприклад, в 165 окрузі, де балотуюся я, від команди Ющенка чомусь висунуто відразу двох кандидатів. Ще один висунутий від іншої нібито опозиційної партії, інший – самовисуванець. Всі вони працювали на керівних посадах президентської вертикалі. Я переконаний, що зроблено це не для того, щоб хтось із них вигравав вибори. Їхня мета – агітація проти Об’єднаної опозиції та відбирання голосів у мене, як єдиного кандидата від справжніх опозиційних сил.

 

– Проти Вас застосовано «новинку» в брудних технологіях. На окрузі висунуто Вашого тезку. Чи пробували Ви з ним зустрітись? Як виборцю знайти справжнього Володимира Бойка в бюлетені?

– Справді, двійник – це ще одна можливість на округах, де повинні вигравати кандидати від опозиції, «протягнути» ставлеників Партії регіонів. Зустрічатись із двійником я не маю наміру. Дати оцінку його діям повинні його односельці. Та все ж я переконаний, що цей справді брудний хід моїх опонентів не введе в оману виборців. У виборчому бюлетені моя кандидатура знаходиться перед двійником. Крім цього, навпроти мене буде зазначено, що я є висуванцем Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина». Щоб виборець точно не помилився, потрібно в обох бюлетенях для голосування ставити відмітки навпроти тих суб’єктів, біля яких відмічена їхня приналежність до партії ВО «Батьківщина».

 

– Яку мету Ви ставите перед собою, ідучи до парламенту?

– Чимало кандидатів, спілкуючись з виборцями, відразу обіцяють нереальні блага. Вони кажуть, що вже найближчим часом всюди будуть хороші дороги, відремонтовані школи, заклади медицини та культури. Але це все брехня. Я не можу брехати своїм виборцям, тому й не обіцяю їм цього. Звичайно, я буду намагатися допомогти громадам покращити транспортне сполучення та стан соціальних об’єктів, але гарантувати позитивного результату вже найближчими місяцями я не можу. Я ставлю собі за мету бути голосом територіальних громад та виборців у Верховній Раді. Для мене важливо виголошувати проблеми округу на найвищому рівні, висвітлювати їх у засобах масової інформації. Я переконаний, що така методика дозволить допомагати людям. Також я прагну разом із людьми відстоювати необхідність роботи об’єктів соціальної сфери та не допустити ліквідації ФАПів, амбулаторій, лікарень, дитячих садків та шкіл, будинків культури, бібліотек і поштових відділень. Окрім цього, як представник Об’єднаної опозиції «Батьківщина», в складі потужної команди домагатимуся повалення бандитського режиму, скасування недоторканості і привілеїв для президента, суддів та депутатів, виконуватиму передвиборну програму та звітуватиму про свою роботу.

 

– Чого прагнете у законотворчій діяльності?

– Я переконаний, що упродовж найближчого півріччя не потрібно буде приймати нових законів. В першу чергу потрібно поскасовувати те, що наприймала ця бандитська влада. Мова йде про «Харківські угоди», «мовний» закон, пенсійну, податкову і судову реформи, багато іншого. Це все потрібно негайно скасовувати. Окрім цього, потрібно повернути пільги та доплати чорнобильцям, афганцям, дітям війни, іншим незахищеним верствам населення. Що ж до майбутнього, то я прагну зробити закони доступними для людей. Сьогодні багато пересічних громадян не в змозі самостійно написати заяву чи позов про захист своїх прав. Для того, щоб скласти будь-який документ, потрібно перечитати відразу декілька законів, та ще й чимало постанов, розпоряджень і наказів. Я переконаний, що одні й ті ж відносини має регулювати лише один закон.

 

– Якою хочете бачити Україну?

– Я вірю, що Україна буде сильною державою без корупції і чиновницького свавілля, із сильною економікою, славетною історією і високою культурою. Я переконаний, що майбутнє нашої держави залежить від кожного громадянина, а не лише від політичних партій чи кандидатів у депутати. Ми не повинні надіятись, що досягнемо чогось завдяки комусь іншому. Український народ повинен самостійно визначати курс розвитку нашої держави. Через те, що багато громадян збайдужіли, в нас у керівництві з’являються молдовани, росіяни, буряти… Цю байдужість кожен повинен перебороти всередині себе. Якщо громадянин усвідомить, що він перш за все українець, то ми зможемо багато чого змінити.

 

– Що потрібно зробити, щоб почати викорінювати корупцію?

– У першу чергу потрібно зробити всіх рівними. Я вже говорив про скасування недоторканості. Влада повинна служити народові, а не народ прислуговувати владі. Упродовж багатьох років склалася така ситуація, що людина при високій посаді залишається безнаказною. Ми всі пам’ятаємо випадок із смертельною аварією в останній день минулого року за участю автомобіля, на якому їздив голова облдержадміністрації. Сьогодні все затихло. Вийшло, що машина сама їхала до губернатора додому, а він фактично про це й не знав. На жаль, сьогодні все частіше трапляються випадки, коли чиновники середньої або нижчої ланки, виконуючи забаганки свого керівництва, ходять до підприємців і збирають з них данину. Тому я переконаний, що правоохоронна система та суди повинні бути дійсно незалежною гілкою влади, для яких не буде різниці, кого судити: президента, прокурора чи простого громадянина. Лише одна вимога – судити чесно, згідно з законом та враховуючи всі зібрані докази. Розслідування таких справ не повинні перетворюватись на політичні переслідування, як у випадку з Юлією Тимошенко та Юрієм Луценком. Коли весь світ бачить порушення в прийнятті рішень щодо політиків, а судді роблять перерви, щоб порадитись з Адміністрацією Президента, це не правосуддя, а репресії, яких, до речі, українці вже зазнавали під час правління комуністичного режиму. Сьогодні ж у нашій державі панує подібний режим, тільки вже не комуністичний, а олігархічний, який зав’язаний на сім’ї Януковича та його найближчому оточенні.

 

– Як Ви вважаєте, в майбутньому складі Верховної Ради України депутати будуть голосувати самостійно?

– Кожен представник Об’єднаної опозиції «Батьківщина» склав присягу, де серед інших питань було й особисте голосування в парламенті. Ми повинні припинити практику прийняття законів, коли в залі є «від сили» 40 депутатів, а голосує 260 або й більше. Я точно знаю, якщо депутат не буде мати недоторканості, то чимало людей, які ховаються від відповідальності за посвідченням нардепа, не буде балотуватись до Верховної Ради. Тоді приймати закони будуть справді ті, які будуть над ними думати і голосувати не за відмашкою якогось клоуна, а приймаючи особисте рішення. Окрім цього, «Батьківщина» має на меті ініціювати кримінальну відповідальність за голосування чужими картками.

 

– Чи є в планах Об’єднаної опозиції скорочення видатків на утримання чиновників?

– Знаєте, в мене складається враження, що президент в Україні є царем. Справді, на його утримання сьогодні тяжко працює кожен українець. Представники «Батьківщини» підрахували витрати Януковича та його адміністрацію. Виявилось, що один день утримання Януковича вартує для держави 1 мільйон 360 тисяч гривень. Це, до речі, третій показник у світі після США та Росії. Але ж за рівнем заробітної плати за минулий рік США посідає 4 місце, Росія – 37, а Україна лише 56. Ще один кричущий факт – це маєток Януковича «Межигір’я». Він розміщений на території 140 гектарів. Приблизно така ж територія в європейської держави Монако. Тому завдання як діючої опозиції, так і всього українського народу – зменшити витрати на утримання всієї влади. Потрібно розуміти, що ці кошти витрачаються із бюджету. Тому, якщо гроші не підуть на утримання Януковича, то вони будуть спрямовані на дороги, школи, дитячі садочки, лікарні і ФАПи. І я переконаний, що ми зможемо це змінити.

 

– Сьогодні почалися нападки на українську мову. Що планує «Батьківщина» для врегулювання цього питання?

– Мова – один з основних визначальних факторів розвитку нації і народу. Забирають в нас мову ті, хто не хоче її знати. В нас позиція одностайна: хто не хоче знати державної мови, повинен шукати собі місце в інших державах. Тому скасування так званого «мовного» закону є серед першочергових завдань Об’єднаної опозиції «Батьківщина». Водночас ніхто нікому не забороняв і не заборонятиме вивчати будь-яку іншу мову, як іноземну. Окрім цього, на мою думку, слід й іншими методами пропагувати українську мову. Зокрема, нам потрібно більше поширювати українську пісню, кіно, книги. Адже мову в нас забирають вже тривалий час. Ще від тоді, як з телевізорів і радіоприймачів почали частіше лунати іноземні пісні, а в книгарнях більшість видань можна придбати російською мовою.

Як у Буцневі на сесії сільради били журналіста (відео)

В’ячеслав Кириленко представив жителям Тернопільщини кандидатів від опозиції