Неправильне лікування герпетичної інфекції може спричинити погіршення зору

Поділитися

Шановні читачі, сьогодні темою нашої розмови буде герпетичне ураження очей, а точніше – герпетичний кератит. Герпетична інфекція є надзвичайно розповсюдженою, вона займає друге місце після вірусу грипу. Більше 90 відсотків людей є носіями вірусу герпесу. Джерело інфекції – хворий або вірусоносій. Первинне інфікування відбувається в ранньому дитячому віці, шлях передачі – повітряно-крапельний або контактний. І хоча 90 відсотків людей інфіковані цим вірусом, далеко не всі мають клінічні ознаки цього захворювання. Це пояснюється надійним імунним захистом.

Та з настанням холодів імунітет багатьох людей знижується і з’являються умови  для активізації вірусу. Цьому також сприяють гарячкові стани будь-якої етіології, перегрівання, стреси, фізична перевтома.

Герпетичний кератит – це запалення рогівки – передньої оболонки ока, спричинене вірусом герпесу. На початкових стадіях цього захворювання людину турбують незначне поколювання в оці, почервоніння, відчуття стороннього тіла в оці, дуже швидко приєднуються такі симптоми, як сльозотеча, світлобоязнь, боляче тримати око відкритим, погіршується зір.

Якщо не надається відповідна допомога, на рогівці  з’являються ерозії, всі симптоми посилюються і до них додається виражена болючість  очного яблука. Цей біль може віддавати в лоб, скроню, відповідну частину голови. Неліковані ерозії рогівки поширюються і ведуть до утворення більш глибоких дефектів у цій оболонці – виразки рогівки. При подальшому прогресуванні захворювання у запальний процес втягуються внутрішні оболонки ока, а виразка загрожує перфорацією (розривом) рогівки та загибеллю ока.

Тому при перших ознаках запального процесу в оці (почервоніння, сльозотеча, відчуття стороннього тіла або поколювання в оці, світлобоязнь) необхідно звернутись до лікаря-офтальмолога і якомога раніше розпочати лікування, адже від цього залежить тривалість лікування і його ефективність. Неприпустимо крапати в око краплі, які є “під рукою”,  або керуватись порадами неспеціалістів. Часто несвоєчасно розпочате лікування герпетичного кератиту закінчується утворенням стійкого помутніння рогівки і значним зниженням зору.

Пацієнти, які хоч раз у житті перенесли такий кератит, повинні пам’ятати, що це рецидивуюче захворювання, і бути особливо уважними до початкових його проявів, щоб не згаяти дорогоцінний час.

Профілактикою герпетичного кератиту та його рецидивів залишаються здоровий спосіб життя, міцний імунітет, відсутність переохолоджень та стресових ситуацій. Наявність характерної весняно-осінньої сезонності загострень герпетичної інфекції дозволяє проводити профілактичні курси лікування, що попереджає появу рецидивів цієї небезпечної хвороби. Не варто також нехтувати  весняною вітамінотерапією та осіннім імунноукріплюючим лікуванням.

Фахівці Поліклініки Медікус дадуть корисні поради та індивідуальні рекомендації щодо профілактики герпетичної інфекції,  проведуть обстеження та призначать відповідне лікування в разі розвитку захворювання,  щоб зберегти ваш зір ясним,  а очі – здоровими. Бережіть свій зір.

Матеріал підготувала дитячий лікар-офтальмолог Поліклініки Медікус Наталя Ягодинська

Яка погода у Тернополі буде в листопаді?

Дитячу косоокість потрібно лікувати ще з пелюшок