Пальпація – перший крок у діагностиці мастопатії

Поділитися

Мастопатія – це захворювання молочних залоз, яке характеризується порушенням співвідношення сполучної і залозистої тканини в залозі, внаслідок  чого спостерігається зміна нормальної структури молочних залоз та порушення їх функцій.

Найчастіше мастопатією хворіють жінки дітородного віку від 25 до 45 років. Причин виникнення мастопатії багато. Порушення ритму і балансу утворення статевих гормонів ( прогестерона і естрогена, а також пролактина) і зміна їх концентрації в крові. Захворювання ендокринних залоз, зниження функції щитовидної залози, цукровий діабет, метаболічний синдром. Запальні захворювання жіночих статевих органів (аднексит і сальпінгоофорит), міома матки, полікістоз яєчників, ендометріоз призводять до порушення утворення статевих гормонів і сприяють розвитку мастопатії. Переривання вагітності (аборти). З перших днів вагітності організм жінки налаштовується на майбутнє годування дитини. Тому грубе, різке, насильницьке  втручання, яке  спричиняє аборт, часто провокує мастопатію.

Порушення репродуктивної функції: відсутність або невелика кількість вагітностей і родів (1-2); пізній вік першої вагітності і родів – після 30-ти років.

Відсутність або короткий період (до 4-5-ти місяців) грудного годування.

Спадкова схильність (генетична). Травми грудей (навіть незначна травма може з часом дати серйозні наслідки). Неправильна контрацепція і нерозумне використання гормональних препаратів. Захворювання печінки і жовчовивідних шляхів (гепатити, цироз, холецистит, та ін.) змінюють гормональний стан жінки.

Психологічні фактори (перевтома, часті стреси, депресія), конфліктні ситуації на роботі і вдома, статева напруга і незадоволеність. Шкідливі звички (алкоголь, куріння, які призводять до порушень гормонального балансу).

Ознаки мастопатії: болі у молочних залозах, які з’являються за декілька днів (і до 2-х тижнів) до місячних і не зникають після їх закінчення. Болі можуть віддавати в плече, у підпахвову ділянку, бувають тупі, ниючі; відчуття розпирання, набухання, важкості в молочних (або одній ) залозах; виділення з сосків (молозивні, прозорі або сукровичні); затвердіння, ущільнення в молочних залозах; поява пухлини або вузлів у залозах; збільшення підпахвових лімфатичних вузлів. Повинні також насторожити нерегулярність місячних, болі внизу живота перед місячними.

Діагностика мастопатії

Діагностикою і лікуванням захворювань молочних залоз опікуються мамологи.

Основним методом діагностики, які дають повну картину стану молочних залоз, являються УЗД і мамографія (рентген). Для уточнення діагнозу і ступеня розповсюдження хворобливого процесу лікар може призначити додаткові допоміжні обстеження (аналіз крові на гормони і на наявність ТОRCH-інфекцій, цитологічне і гістологічне обстеження, пневмокістографію, інші). Але найбільш раннім і доступним методом виявлення змін у молочній залозі  єпальпація (прощупування) залоз. Прощупування проводиться жінкою самостійно на 5-6 день менструального циклу в положенні  стоячи і лежачи. Цей метод дозволяє визначити структуру залози, виявити болючість, наявність ущільнень і вузлів.

Лікування мастопатії

Основними принципами лікування мастопатії являються нормалізація гормонального фону (співвідношення статевих гормонів у крові жінки), усунення стресів і їх наслідків, підвищення опірності організму до стресових ситуацій і місцеве лікування тканин молочної залози.

Вузлові форми мастопатії видаляють хірургічно, використовуючи найбільш щадящі методи. Вагітність часто сприяє розсмоктуванню вузлів і створює сприятливий ефект  для профілактики мастопатії. Жіночі груди у всі часи рахувалися уособленням краси і жіночності .Щоб зберегти красу грудей якнайдовше, дуже важливо вчасно піклуватися про них. Досвідчені лікарі клініки «Медікус» успішно виявляють і лікують усі жіночі хвороби, в тому числі і мастопатію.

Матеріал підготувала лікар акушер-гінеколог Поліклініки Медікус Ірина Зубакіна

Рівень захворювання в Україні залишається одним iз найвищих у Європі, а групи ризику збільшуються. Вихід із ситуації експерти вбачають у профілактиці й просвітницьких акціях

Збитки, які завдають «мисливці за металом», вартують тисячі гривень, а то й людського життя