Збитки, які завдають «мисливці за металом», вартують тисячі гривень, а то й людського життя

Поділитися

Через територію Тернопільської області проходять декілька магістральних ліній електропередач напругою 330 – 750 кВ, три з них транзитом передають електроенергію від атомних станцій та живлять струмом увесь західний регіон України. Зважаючи на це, вони є об’єктами стратегічного значення та охороняються законом. Так, постановою Кабінету Міністрів від 4 березня 1997 року затверджено «Правила охорони електричних мереж». Та завжди знаходиться той, хто власну вигоду ставить вище за суспільну користь.

Більше сорока тисяч гривень збитків завдав державі тернополянин, який пошкодив одинадцять електроопор поблизу Теребовлі. Крадія найбільше цікавили металеві кутники, які, до слова, є одними з найважливіших елементів надійності конструкції. Зрізати їх не легко – потрібні спеціальні інструменти та чимала фізична сила, але вигода, судячи з популярності такого промислу, перевершує затрати. До облюбованого місця «мисливець» за металом навідувався протягом декількох днів. Під час чергового обходу працівники «Тернопільобленерго» виявили пошкодження електромереж та повідомили про це співробітників Теребовлянського райвідділу міліції. Правоохоронці затримали злодія. 42-річному жителю обласного центру не судилося розбагатіти, здавши крадене у пункти прийому металобрухту, а от відповідати за скоєне доведеться. Частина 1 статті 194 Кримінального кодексу за умисне пошкодження або руйнування об’єктів електроенергетики передбачає покарання у вигляді штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до трьох років.
– Люди не задумуються про наслідки своїх дій,- каже Ілля Крутиголова, начальник Тернопільських магістральних електричних мереж Південно-Західної енергетичної системи державного підприємства НЕК «Укренерго». Їх бажання легкої наживи може спровокувати катастрофу. Якщо стається раптовий обрив лінії 750 кВ, яка йде від атомної станції, енергоблок немає куди видати потужність. Щоб уникнути небезпечних наслідків, його потрібно негайно розвантажити, а це дуже складний і дороговартісний процес.
Як розповів начальник міліції громадської безпеки УМВС України в Тернопільській області Василь Облещук, у літку цього року поблизу села Дунаїв Кременецького району в результаті сильного шквалу вітру впала одна з електроопор. Винними у тому, що конструкція піддалася натиску стихії були збирачі металу, які напередодні зрізали з неї декілька кутників. Через жадібність зловмисників того ж дня від ураження струмом загинув підліток, який з цікавості заліз на зруйновану опору. На відновлення цілісності електорліннії Державне підприємство НЕК «Укренерго» витратило майже мільйон гривень, електороопору відновили, а от дитині життя не повернути.
Щоб уникнути схожих трагедій в майбутньому, служба дільничних інспекторів області разом із співробітниками Тернопільських магістральних електромереж розробили план спільних заходів з протидії таких крадіжок, склали графік рейдів перевірки цілісності електромереж. Найбільше уваги правоохоронці та енергетики приділяють районам, через які проходять високовольтні лінії.

Пальпація – перший крок у діагностиці мастопатії

У Тернополі, на вулиці Білогірській, горіло