Рівень захворювання в Україні залишається одним iз найвищих у Європі, а групи ризику збільшуються. Вихід із ситуації експерти вбачають у профілактиці й просвітницьких акціях

Поділитися

Сьогодні у Тернополі обговорять тему – чи потрібно молоді роздавати презервативи чи ні?

1 грудня — у Всесвітній день боротьби з цією недугою — змушені визнати: масштаби лиха під назвою «СНІД» не зменшуються. В Україні рівень поширення ВІЛ–інфекції — один iз найвищих у Європі. На початок року в державі зареєстровано 240 403 ВІЛ–інфікованих. За даними Центру СНІДу, від цієї недуги щорічно помирає 4 тисячі наших співгромадян. Голова Державної служби з протидії ВІЛ–інфекції, СНІДу та іншим соціально–небезпечним захворюванням Тетяна Александріна констатує: кожного року в нашій державі виявляють 22 тисячі випадків ВІЛ–інфікування. «Високий рівень смертності маємо від коінфекції (поєднання) ВІЛ і туберкульозу в загальній кількості померлих від СНІДу, — каже експерт. — 74 вiдсотки iз цих чотирьох тисяч людей пішли з життя саме через одночасне зараження ВІЛ і туберкульозом».

Наталія Низова, директор Центру контролю соціально–небезпечних хвороб МОЗ України наголошує: основний шлях поширення ВІЛ–СНІДу в Україні — незахищений секс. Майже 70% вагітних жінок, за її словами, які вперше дізналися про свій ВІЛ–позитивний статус, ніколи не дозволяли собі ризикованої поведінки. Їх інфікували чоловіки, з якими жінки перебували в цивільному шлюбі.

Останнім часом групу ризику поповнили чоловіки–гомосексуалiсти. «Приходячи в центр СНІДу, мало хто з них зізнається, що належить до контингенту чоловіків, що мають секс із чоловіками, — зауважує Тетяна Александріна. — Він, швидше, скаже, що вживає наркотики, часто змінює статевих партнерів, знайде будь–яку іншу причину». За словами Александріної, ця група у нашій державі зазнає дискримінації, тому оціночні дані інфікування набагато перевищують облікові.

Лікування ВІЛ–позитивних пацієнтів на 95 відсотків здійснюється за рахунок держави та коштів Глобального фонду протидії ВІЛ/СНІД, повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я. Антиретровірусну терапію отримують майже 43 тисячі ВІЛ–інфікованих, які перебувають нині на диспансерному обліку.

За словами представника Фонду народонаселення ООН в Україні Нузхат Есан, найбільш вразливі до недуги — молодь і підлітки. Адже вони, наголошує експерт, схильні до ризикованого способу життя, а вживання алкоголю, наркотиків сприяє зараженню. На думку експерта, молодь недостатньо інформована про ризики для їхнього здоров’я, шляхи поширення ВІЛ та інші інфекції, які передаються статевим шляхом, про методи профілактики. «Більшість молодих людей вважає: ця небезпечна хвороба їх не торкнеться. Тому ми вирішили запровадити проект щодо профілактики безпечної поведінки та запобіганню СНІДу серед молоді. Створили серію фільмів, які допоможуть поширювати знання щодо ВІЛ–інфекції, безпечної поведінки, формуванню толерантного ставлення до ВІЛ–інфікованих», — каже Нузхат Есан. Такий підхід пані Есан вважає «дуже інноваційним», оскільки понад 80 відсотків молодих людей користуються iнтернетом. Саме там — у мережі «Фейсбук», на Youtube — можна переглянути це відео. Головними героями фільмів стали студенти–журналісти, які досліджують проблему СНІДу в Україні. А їхніми співрозмовниками — соціальні працівники, експерти, прості перехожі. Диски з фільмами поширюватимуть також у спецiальних клініках, дружніх до молоді. Сьогодні в Україні діє понад 100 таких закладів. За словами заступника генерального директора УДСЛ «Охматдит» Лідії Романенко, ці спеціалізовані установи надають інформацію, консультують щодо профілактики ВІЛ–інфекцій та інфекцій, якi передаються статевим шляхом, а також пропонують професійний рівень медичних послуг молодим українцям.

 «Україна молода»

А ТИМ ЧАСОМ…

29 листопада учасники інтерактивного флеш–мобу вишикувалися із запаленими свічками на сходах столичного Українського дому, утворивши символічну червону стрічку «Не дай СНІДу шанс». Як зауважила  експерт прогнозування профілактики ВІЛ–СНІДу Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) в Україні Ірина Малишева, акція відбулася в рамках першого всеукраїнського молодіжного форуму, приуроченого до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом. Захід, організований за участі міжнародних, неурядових організацій і державних структур, зібрав у Києві молодих людей з усієї України.

Кращі роботодавці Тернопільщини ТзОВ «НВП «Спектр ЛТД» (Тернопільський район), ПАТ «Монастириське заводоуправління будівельних матеріалів», ТзОВ «Рембуддільниця» (Бучацький район), ПП «Аріол-Тернопіль» та ПП Золотарьов А. І. (Шумщина)

Пальпація – перший крок у діагностиці мастопатії