Впродовж півроку громадяни та експортери продаватимуть валюту на міжбанку

Поділитися

Національний банк України 16 листопада цього року прийняв пакет постанов (№№475,476,479), якими встановив вимогу щодо обов’язкового продажу на міжбанківському валютному ринку України надходжень із-за меж України в іноземній валюті для населення та підприємств.

Зокрема, з 27 листопада банки будуть зобов’язані продати на міжбанку отриману переказом громадянами іноземну валюту в еквіваленті на суму від 150 тис. грн за місяць. Обмеження стосується і українських громадян, і іноземців.

З 19 листопада НБУ встановив також вимогу обов’язкового продажу 50% валютної виручки експортерів на міжбанку. Строк розрахунку за операціями експорту та імпорту товарів скорочено зі 180 до 90 днів.

Вимога щодо обов’язкового продажу поширюється на надходження в іноземній валюті 1-ї групи Класифікатора іноземних валют та банківських металів, та у російських рублях. Обов’язковий продаж надходжень в іноземній валюті буде здійснюватися без доручення клієнта не пізніше, ніж на наступний робочий день після зарахування валюти на рахунок.

 

Володимир Криницький,

завідувач сектору організації перевірок фінансових установ

та контролю за операціями у сфері ЗЕД

ДПС у Тернопільській області

Як узбек у Чорткові заважав “наркобізнесом” займатися

Тернопільські районі на фоні 24 областей України: порівняльна статистика з парламетських виборів