На Тернопільщині «вивели з тіні» 542 працівників

Поділитися

З початку року податковою службою Тернопільської області виявлено 542 факти нелегальних трудових відносин та виплату 251 тис. грн. «прихованої» заробітної плати. Додатково нараховано 38 тис. грн. податку на доходи фізичних осіб. За наслідками проведеної роботи з 324 громадянами роботодавці уклали трудові договори, 114 громадян залучено до державної реєстрації підприємницької діяльності.

Для прикладу, при перевірці одного із підприємств Кременеччини, що займається виробництвом хліба та хлібобулочних виробів, встановлено використання праці десяти громадян без укладення трудових договорів та виплату 40 тис. грн. «прихованої» заробітної плати. Крім цього на підприємстві не утримували та не сплачували до бюджету податку з виплачених впродовж 2011-2012 років доходів працівникам, а також не подавали окрему податкову звітність. Загалом за результатами перевірки додатково нараховано 9 тис. грн. податків та штрафних санкцій.

Нагадаємо, що заробітна плата є винагородою, яка обчислюється, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу. Розмір заробітної плати залежить від складності та умов виконуваної роботи, професійно-ділових якостей працівника, результатів його праці та господарської діяльності підприємства. Слід також врахувати, що мінімальна заробітна плата, а це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може провадитися оплата за виконану працівником місячну, а також погодинну норму праці (обсяг робіт) – є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників.

 

Відділ взаємодії із ЗМІ та громадськістю

ДПС у Тернопільській області

 

26 грудня на фондовій біржі «ІННЕКС» відбудуться перші торги пакета акцій ПрАТ «Тернопільплемсервіс»

Останній день подання заяви про перехід на спрощену систему – 14 грудня