Податок на нерухоме майно залежатиме від житлової площі та „мінімалки”

Поділитися

Оподаткування нерухомого майна, справляння податків приватними підприємцями, особливості перебування на спрощеній системі оподаткування, деталі подання звітності в електронному вигляді – коло питань, які порушили тернополяни та мешканці Тернопільського району під час телефонного сеансу „гаряча лінія” Тернопільської об’єднаної ДПІ. Неабияка активність додзвонювачів була зумовлена, напевне, і тим, що чергував на прямому зв’язку новопризначений заступник начальника інспекції Василь Тарасович Кравець. Найактуальніші питання-відповіді пропонуємо вашій увазі.

– Я займаюся гуртовою торгівлею, був на другій групі єдиного податку. Однак, врахувавши більші майбутні обсяги, перейшов на третю групу. Чув, що дозволені обсяги збільшили знову і ввели 5 групу. Якщо можна, детальніше.

– Змінити групу єдиного податку ви можете добровільно, за власним бажанням. Якщо ж перевищили межу 3 млн. грн., то перейти на п’яту групу або відмовитись від спрощеної системи оподаткування буде вашим обов’язком. Для цього необхідно за 15 днів до початку кварталу, з якого бажаєте працювати у новій групі, подати відповідну заяву до податкового органу за місцем реєстрації. Нагадаю, що у п’ятій групі можуть працювати приватні підприємці, які протягом календарного року не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 20 осіб, а також обсяг доходу не перевищує 20 млн. грн. Оподатковуватимуться такі суб’єкти господарювання за ставкою 7 чи 10 відсотків доходу. Залежно від того, чи зареєстровані вони платниками податку на додану вартість (7%), чи ні (10%).

– Ставки, на мій погляд, трохи зависокі…

–  На сьогодні, врахувавши побажання підприємницьких кіл, ДПС України спільно з Міністерством фінансів України розробили відповідний законопроект для сприяння розвитку вітчизняного бізнесу. Даним документом, справді, передбачено зниження ставок для підприємців, малих та середніх підприємств: платники єдиного податку 5 та 6 групи платитимуть не 7 та 10%, а лише 5 та 7% відповідно. Крім того, для цих категорій підприємців скасовані обмеження щодо кількості найманих працівників.

– Мене цікавить податок на нерухоме майно. Чи діятиме він з нового року, а чи знову його відтермінували? Хто сплачуватиме цей платіж і в яких розмірах?

– Так, діятиме. Адже з 1 січня 2013 року вступить в дію стаття 265 Податкового кодексу – „Податок на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки”. Відтак, фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками житлової нерухомості, платитимуть податок на нерухоме майно.

Ставки податку встановлюють органи місцевого самоврядування у відсотках до мінімальної зарплати за 1 м кв. житлової площі будинку чи квартири. Так, для квартир, житловою площею не більше 240 м кв., та будинків, житлова площа яких не перевищує 500 м кв., ставка податку не може перевищувати 1 відсотка мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня звітного року. Для квартир та будинків, житлова площа яких перевищує відповідно 240 м кв. та 500 м. кв., ставка податку не може перевищувати 2,7 відсотків розміру мінімальної зарплати.

– А якщо площа моєї квартири 93 м кв., чи сплачуватиму я податок на нерухоме майно?

– Ні, оскільки ви користуватиметесь пільгою з даного податку. Визначено, що база оподаткування об’єкта житлової нерухомості, що перебуває у власності фізичної особи-платника податку, зменшується: для квартири – на 120 м кв., а для житлового будинку – на 250 кв. м. Варто мати на увазі, що таке зменшення надається один раз за базовий звітний період і застосовується до об’єкта нерухомості, у якому платник податку зареєстрований в установленому законом порядку, або за вибором такого платника до будь-якого іншого об’єкта житлової нерухомості, що перебуває у його власності.

– Наближається свято Миколая, звісно, що своїм працівникам роздамо дитячі подарунки. Розкажіть, який порядок їх  оподаткування?

– Все залежить від того, яка вартість подарунка. Якщо їх вартість не перевищує 50 % мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня звітного року (цьогоріч це – 536,5 грн.), то така сума не включається до загального оподатковуваного доходу платника. Однак, вам необхідно буде відобразити у податковому розрахунку (форма 1-ДФ) вартість таких новорічних подарунків за ознакою „160”. У випадку перевищення вищевказаної суми, вартість подарунка вважається додатковим благом. Відповідно у формі 1-ДФ  вона відображається під ознакою „126” і оподатковується на загальних підставах.

У Тернополі відбудеться телеміст зі Штаб-квартирою НАТО та брифінг для журналістів

У моїй власності є будинок, житлова площа якого – 260 кв. метрів. Чи буду сплачувати податок на нерухоме майно?