Внесення змін до свідоцтва підприємця-єдинника: як і коли

Поділитися

 Моя дочка вийшла заміж та змінила прізвище , адресу, паспорт. Довідку про присвоєння ідентифікаційного номера їй змінили  в податковій, а як бути із свідоцтвом підприємця та платника єдиного податку (вона торгує на ринку)?  (М.Мазур, тернополянка)            

Відповідає начальник відділу взаємодії із ЗМІ та громадськістю Тернопільської об’єднаної ДПІ Василь Ілліч Карпа:

Насамперед, потрібно внести відповідні  зміни у державних реєстраторів. Для жителів м.Тернополя – звертайтесь до відділу держреєстраторів Тернопільської міської ради за адресою б-р Шевченка 1 (3 поверх), тел.52-81-84, а ті, хто мешкають у Тернопільському районі – до держреєстратора Тернопільської районної ради за адресою пл. Перемоги 1, тел.43-58-10
У разі зміни прізвища, імені, по батькові фізичної особи – підприємця або серії та номера паспорта до податкового органу заява подається протягом місяця з дня виникнення таких змін. Це передбачено статтями 65 та 298 Податкового кодексу України. У разі зміни податкової адреси суб’єкта господарювання, місця провадження господарської діяльності, видів господарської діяльності заява подається платниками єдиного податку першої і другої груп не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулися такі зміни.

Якщо ж платник є спрощенцем і обрав третю або п’яту  групу, то при таких змінах заява подається  разом з податковою декларацією за податковий (звітний) період, у якому відбулися такі зміни.
Статтею 299 Кодексу встановлено, що до раніше виданого свідоцтва платника єдиного податку в день подання платником єдиного податку заяви органом державної податкової служби вносяться зміни щодо:

1)      прізвища, імені, по батькові фізичної особи – підприємця, або серії та номера паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання в установленому порядку відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків);

2)      податкової адреси суб’єкта господарювання;

3)      місця провадження господарської діяльності;

4)      видів господарської діяльності.

Також, за бажанням платника єдиного податку, раніше видане свідоцтво може бути замінено у разі наявності у такого платника податку обставин, зазначених вище, на нове свідоцтво. До отримання нового свідоцтва платник єдиного податку здійснює господарську діяльність на підставі раніше виданого свідоцтва, яке повертається органу державної податкової служби у день отримання нового свідоцтва.

Також, хочу принагідно підгадати, що Вашій дочці, також необхідно здійснити перереєстрацію  видів діяльності – КВЕДів 2005 року на КВЕДи 2010 року – там же,  у державних реєстраторів, якщо вона досі цього не зробила. Їй будуть внесені зміни до свідоцтва платника єдиного податку у зазначеному вище порядку.

 

 

Податківці Тернополя знайшли ще одну зачіпку як здерти лишню гривню з підприємців

“Бордель” на тернопільських дорогах – враження водіїв-далекобійників