Запровадження мінімальних цін – дієвий інструмент легалізації ринку алкогольних напоїв

Поділитися

Ситуація на ринку алкоголю залишається надзвичайно гострою соціально-економічною проблемою. Саме тому на державному рівні вживаються заходи щодо удосконалення механізмів контролю, які б запобігали виробництву та реалізації нелегальної продукції. Один з них – встановлення мінімальних цін.

Ще 30.10.2008 року Кабінетом Міністрів України прийнято Постанову №957, якою встановлено розмір мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв. Згодом, 07.11.2012 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову №1017, якою внесено зміни до розміру мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв. Вона набрала чинності з 25.11.2012 року.

Постановою встановлений наступний розмір мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв вітчизняного виробництва:

 

Опис товару

Мінімальна ціна за 1пляшку місткістю 0,5 літра, міцністю 40%, гривень

оптово-відпускна

роздрібна

Горілка та лікеро-горілчані вироби

19,24

28,50

Спиртові дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом перегонки виноградного вина або вичавок винограду:

коньяк три зірочки

24,90

38,90

коньяк чотири зірочки

28,10

43,90

коньяк п’ять зірочок

31,62

49,40

 

Запровадження мінімальних цін на деякі види алкогольних напоїв – це дієвий інструмент легалізації ринку. Даний механізм ускладнює збут нелегальної продукції, за яку не сплачено податків. Тобто, говорячи простою мовою, запровадження мінімальних цін має на меті витіснити з ринку алкоголю горілчану продукцію, яка реалізовується за економічно-необгрунтованими цінами.Це дає змогу створити принципово інший правовий простір для легальної діяльності суб’єктів господарювання у сфері виробництва та обігу алкоголю, забезпечити захист сумлінних платників податків, а також попередити виробництво фальсифікованих алкогольних напоїв.

До речі, нещодавно Верховна Рада у другому читанні прийняла законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок деяких податків і зборів» за №10687. У документі йдеться про те, що за виробництво, зберігання, транспортування, реалізацію фальсифікованих алкогольних напоїв та тютюнових виробів, алкогольних напоїв та тютюнових виробів без марок акцизного податку встановленого зразка або з підробленими марками акцизного податку передбачено застосування фінансових санкцій у вигляді штрафів у розмірі 200 відсотків вартості товару, але не менше 8500 гривень. Раніше за таке порушення штрафували у розмірі 100 відсотків вартості товару, але не менше 1700 гривень.

 

Роман Савка,

начальника Регіонального управління Департаменту САТ

ДПС України у Тернопільській області

Коли починати сплачувати земельний податок?

Платники податків Тернопілля надають перевагу електронній звітності