Біометричні документи вводитимуть поступово

Поділитися
    У грудні минулого року набув чинності Закон «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», більше відомий як закон про біометричні паспорти. Він одразу ж викликав хвилю обговорення серед населення. Українців, перш за все, турбує чи буде обов’язковим обмін документів, що посвідчують особу, скільки вартуватиме ця процедура, і коли саме почнуть видавати паспорти нового взірця. Про це ми поговорили із. начальником Управління Державної міграційної служби України в Тернопільській області Томашем Вербичем.
    – Хочу запевнити тернополян, що різкого переходу на біометрію однозначно не відбудеться, – зазначив Томаш Іванович. – Побоювання, що всі ваші документи одночасно стануть недійсними є безпідставними, хоча і зрозумілими. Природно, що все нове у нас спочатку викликає підозру. Хочу наголосити – закон, який так схвилював наших громадян, не містить жодних обмежень щодо терміну обміну паперових документів на пластикові. Як уже неодноразово зазначалося, паспорти, якими українці користувались до цього часу, залишаються чинними безстроково і обмінювати їх на біометричні – це право, а не обов‘язок.

Користуватися звичним нам паспортом у вигляді паперової книжечки, чи обмінювати його на пластиковий із вмонтованим електронним носієм інформації – особистий вибір кожного. Цього принципу і дотримуватимемося у роботі з громадянами, – запевнив начальник обласного управління ДМС.
Перш ніж приймати рішення, справедливим буде спочатку треба детально ознайомитись із нововведенням. Уже найближчим часом буде розроблена та затверджена Кабінетом Міністрів України ціла низка підзаконних актів, стосовно вигляду нових документів, порядку їх оформлення та вартості цієї процедури. Але уже зараз можна впевнено сказати, що паспорт громадянина України, виготовлений у формі пластикової картки, буде більш зручним та зносостійким, ніж його паперовий аналог. Розробники новинки також обіцяють, що біометричний документ буде практично неможливо підробити. На прикордонних пунктах для зручності власників пластикових паспортів встановлять автоматизовані контрольно-пропускні системи, які спростять та значно пришвидшать процедуру перетину державного кордону. Таким обладнанням будуть забезпечені всі установи, діяльність яких передбачає ідентифікацію особи.
Томаш Іванович пообіцяв, що співробітники управління Державної міграційної служби в Тернопільській області будуть оперативно інформувати краян про усі нововведення, що стосуються паспортизації жителів області, та заздалегідь оприлюднять інформацію про дату, відколи громадяни зможуть подавати заяви на отримання документів нового взірця. Детальніше дізнатися про біометричні документи тернополяни можуть на офіційному сайті Державної міграційної служби України (http://dmsu.gov.ua), за номерами гарячої лінії: у Києві (код 044) 383-76-26, у Тернополі (код 0352) 27-13-89, та в усіх територіальних підрозділах ДМС в області.

Тернопільські «беркутівці» розкрили понад дві сотні злочинів та правопорушень

Двоє жителів села Самолусківці Гусятинського району через тягу до оковитої, заробили собі неприємностей із законом