Недбальство Тернопільської облдержадміністрації ставить під загрозу життя та здоров’я мешканців області

Поділитися

З 2013 року в Україні заплановано здійснити реформування служби екстреної медичної допомоги. Незважаючи на те, що Закон України “Про екстрену медичну допомогу” ухвалено ще 5 липня 2012 року, Тернопільська облдержадміністрація та її керівник Валентин Хоптян з невідомих причин ігнорують питання підготовки Тернопільщини до змін щодо надання невідкладної допомоги.

Чиновники абсолютно не врахували, що ще 20 березня 2003 року наказом начальника управління охорони здоров’я при представникові Президента України в Тернопільській області було створено центр екстреної медичної допомоги, статут якого затверджено 20 березня 2003 року рішенням Тернопільської обласної ради. Створений майже десять років тому центр мав би стати основою для реформованої структури.

Однак через незрозумілі причини облдержадміністрація ввела в оману депутатів Тернопільської обласної ради, не поінформувавши ні про можливість реформування на базі вже створеної установи, ні про проблемні моменти формування майнової бази майбутнього центру, ні про фінансові перешкоди для його функціонування.

Замість того, щоб організувати належні процедури утворення центру надання екстреної допомоги, відповідного планування в бюджеті на 2013 рік, чиновники з облдержадміністрації зробили все, аби розбалансувати наявну систему надання невідкладної медичної допомоги в районах області. Посилаючись на надумані аргументи, облдержадміністрація свідомо перекручує стан справ та нагнітає суспільне напруження, ухиляючись від виконання повноважень та безпосередніх обов’язків.

Також унаслідок недбалості керівників ОДА подання про створення центру екстреної допомоги надійшло лише під кінець року – 25 грудня 2012 року. З огляду на це ситуацію спровоковано свідомо і штучно.

З огляду на значний соціальний резонанс, пов’язаний з питаннями подальшого функціонування служби швидкої медичної допомоги, неналежний стан підготовки рішень з реорганізації служби в Тернопільській області, з метою забезпечення надання системної невідкладної допомоги мешканцям на засадах послідовності, безперервності, доступності, запобігання негативним наслідкам для здоров’я та життя хворих, потерпілих, врегулювання питання фінансування відповідних установ, фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода” звернулася з вимогою до виконувача обов’язків голови Тернопільської обласної ради Сергія Тарашевського 28 грудня 2012 року о 12-й годині терміново скликати в приміщенні обласної ради засідання постійної депутатської комісії Тернопільської обласної ради з питань охорони здоров’я, сім’ї, материнства і дитинства за участі представників Тернопільської обласної державної адміністрації, відповідальних за підготовку рішень з реорганізації служби екстреної медичної допомоги, а також керівників фінансового та юридичного напрямків обласної ради, облдержадміністрації.

“Свобода” не допустить, аби внаслідок безвідповідальних дій облдержадміністрації було поставлено під загрозу життя та здоров’я наших громадян.

Саме тому для унормування процедури фінансування екстреної медичної допомоги в області ми пропонуємо використати досвід низки регіонів, серед яких Кіровоград, Житомир, Луцьк, Івано-Франківськ, Вінниця. Такий спосіб фінансування реалізовано, зокрема, в Чернівецькій, Черкаській областях, де передбачено субвенції з обласного місцевим бюджетам для продовження діяльності екстреної медичної допомоги в нинішньому режимі до завершення процедури формування майнової бази та передачі повноважень.

Проект обласного бюджету на 2013 рік має врахувати як реальні терміни створення центру екстреної медичної допомоги, так і необхідність перехідного періоду у фінансуванні екстреної допомоги в Тернопільській області.

Прес-служба Тернопільської обласної організації ВО “Свобода”

Очистимо Тернопіль від шахраїв! Шахрайство №1 (відео)

Депутати-свободівці Тернопільської облради вимагають термінового розгляду питання про функціонування служби швидкої допомоги