Лісники Тернопільщини підвели підсумки 2012 року

Поділитися

6 лютого ц.р. відбулася колегія Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства, на якій було підбито підсумки фінансово-господарської діяльності державних підприємств, підпорядкованих управлінню та показники діяльності за 2012 рік по управлінню в цілому.

Присутні на колегії начальник ТОУЛМГ Ігор Попадинець, його заступники Олег Яремко та Ігор Гуменюк, директори держпідприємств, начальники, головні й провідні спеціалісти відділів Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства заслухали доповіді з фінансово-господарської діяльності за 2012 рік, основні оздоровчі й санітарні заходи, які проводилися на території державного лісового фонду Тернопільщини, обсяги заготівлі лісоматеріалів, витрати на пально-мастильні матеріали та механізацію.

Про підсумки фінансово-господарської діяльності за 2012 рік у розрізі держпідприємств та управління в цілому доповідала завідувач відділу економіки й аналізу ТОУЛМГ Марія Псарюк.

Так, обсяг реалізованої продукції без ПДВ за даний період становить 86,3 мільйони гривень, що менше відповідних показників до 2011 року на 3,3%. Спад зафіксовано в усіх державних підприємствах окрім ДП «Бережанське лісомисливське господарство». Причиною стали важкі погодні умови в грудні та зменшення заготівлі лісопродукції, як від усіх видів рубок так і від рубок головного користування, а також невиконання сортиментного плану.

Від усіх видів рубок заготовлено 259 тис. куб. м деревини, в тому числі від рубок головного користування 122,8 тис. кубометрів, що менше до відповідного періоду минулого року на 2,4 та на 8,7%. У Бучацькому та Тернопільському лісових господарствах зафіксовано спад до минулого року.

Доля експортної продукції за даний період становить 45 відсотків. Ціна заготовленого кубометра деревини становить 325 гривень, реалізованого – 329 грн.

Всі підприємства вийшли з 2012 року з прибутком. Прибуток за звітний період становить 330 тисяч гривень, третина з якого припадає на ДП «Бережанське ЛМГ» – 110 тисяч гривень, ДП «Чортківське ЛГ» – 105 тис. грн., ДП «Кременецьке ЛГ» – 50 тис. грн., ДП «Тернопільське ЛГ» – 36 тис. грн. та ДП «Бучацьке ЛГ» – 28 тисяч гривень.

Фінансування на 1 га лісового фонду за рахунок бюджету за рік становить 69 гривень та 164 гривні за рахунок власних коштів, що відповідає рівню фінансування минулого року, як бюджетного, так і за рахунок власних коштів.

Всього витрати, враховуючи рубки головного користування, становлять 76,8 млн. гривень, що більше планових завдань на 2,7 млн. гривень. Причиною є збільшення витрат на пально-мастильні матеріали, ріст заробітної плати і збільшенням виплат до єдиного соціального фонду.

Реалізація на 1 га лісового фонду за даний період становила 541 гривню що менше до 2011 року на 10 гривень.

Важливим показником в роботі підприємств є вирішення питань соціально-економічного характеру. Фонд оплати праці всіх працівників зріс на 106 % і за даний період становить 31 млн. 505 тисяч гривень, що більше до відповідного періоду минулого року на 1 млн. 703 тисячі гривень.

Чисельність працівників в еквіваленті повної зайнятості зменшилася відповідно до минулого року на 10 відсотків або на 94 особи і становить 969 осіб. Чисельність штатних працівників зменшилася до відповідного періоду минулого року на 43 особи або 4% і становить 959 осіб. Зменшення відбулося за рахунок оптимізації чисельності працівників і низку лісогосподарських робіт виконують приватні підприємства.

Середньомісячна заробітна плата працівників в еквіваленті повної зайнятості за 2012 рік по управлінню становить 2707 гривень проти 2336 грн. 2011 року і зросла до відповідного періоду

минулого року на 16%, середньомісячна заробітна плата штатного працівника становить 2572 грн., що більше на 277 гривень або на 12% до минулого року.

Реалізація продукції на одного штатного працівника становить 90198 гривень, 2011 року вона становила 85086 гривень і зросла до відповідного періоду минулого року на 6%. Найвищий рівень продуктивності праці у ДП «Чортківське ЛГ» – 124421 грн. та ДП «Бережанське ЛМГ» – 122856 гривень. Питома вага заробітної плати в собівартості продукції по управлінню становить 32 відсотки.

Держпідприємствами за 2012 рік до загального бюджету сплачено податків на суму 7 млн. 578 тисяч гривень. До державного єдиного соціального фонду перераховано 12 млн. 52 тисячі гривень.

Заступник начальника Ігор Гуменюк довів до відома присутніх про основні оздоровчі й санітарні заходи, які проводилися на території державного лісового фонду, а також поінформував присутніх про результати перевірок рейдових бригад із виявлення незаконних рубок.

Як приклад з результатів роботи рейдових бригад з виявлення незаконних рубок на території держлісфонду Тернопільської області було наведено ДП «Бережанське лісомисливське господарство», де добре організовано роботу з цього питання. Ігор Романович наголосив також на необхідності щоденного звіту про проведені рейди, тож про їх результати усі держпідприємства звітуватимуть щочетверга.

На підприємствах створено по одній постійно діючій рейдовій бригаді, за якою закріплено автомобіль. Ці автомобілі найближчим часом мають бути оснащені GPS-трекерами. За словами Ігоря Романовича, обладнання GPS-трекерами автомобілів дозволить не лише контролювати витрати на пально-мастильні матеріали, а й здійснити ефективний контроль за пересуванням автомобілів.

Це стосується поки що лише автомобілів, які закріплено за постійно діючими рейдовими групами. Хоча, за словами начальника ТОУЛМГ Ігоря Попадинця, у Рівненській та Волинській областях GPS-трекерами обладнано усі лісовозні машини. Це дає змогу значно зекономити кошти лісових господарств.

Ігор Романович повідомив присутнім інформацію щодо виконання рубок формування і оздоровлення лісів. За 2012 рік підприємствами управління рубки догляду було проведено на площі 2506 гектарів при плані 2512 га, що становить 99,8 відсотка до плану або 98% до рівня минулого року. Рубки догляду за молодняками виконано не в повному обсязі. Через те, що прорідження виконано тільки на площі 75 відсотків до плану, в цілому управління не виконало план проведення рубок формування і оздоровлення лісів. Прохідні рубки проведено на площі 781 гектар при плані 670 гектарів. Ігор Романович звернув увагу присутніх на те, що підприємства, які зменшили обсяг проведення проріджень, мають здійснити погодження і перерахунок обсягів із Українським державним проектним лісовпорядним виробничим об’єднанням ВО “Укрдержліспроект”.

В цілому ж держпідприємствами, підпорядкованими управлінню за 2012 рік санітарно-оздоровчі заходи виконано на 75% відсотків по площі та 96,2% по кубомасі. Санітарно-вибіркові рубки здійснено на 76,4% по площі та 98,9 по кубомасі. Санітарні рубки суцільні здійснено на 91,5 по площі та 92,6 по кубомасі.

Щодо санітарно-оздоровчих заходів насаджень, які зазнали впливу стихійних явищ 2012 року, то їх виконано на площі 72,6 відсотка. Станом на 1 січня 2013 року залишаються наявні вітровальні та буреломні насадження на площі 614,4 гектарів, в тому числі, що потребують ведення суцільно-санітарних рубок – 8,3 га. Впродовж першого кварталу 2013 року всі пошкоджені лісові насадження мають бути доведені до належного санітарного стану.

Загальна площа осередків шкідників та хвороб становить 6918 гектарів, в тому числі шкідники лісу – 1025 га, хвороби лісу – 5893 гектари. Таким чином, площа осередків шкідників

та хвороб лісу збільшилася в цілому на 540 гектарів або на 8,5 відсотків до рівня 2011 року. В результаті проведення комплексу лісогосподарських заходів впродовж 2012 року ліквідовано 1924 гектари осередків шкідників і хвороб. Основними хворобами насаджень в області є опеньок осінній – 57 відсотків від загальної площі, бактеріальний рак ясена – 15%, коренева губка – 11,9%, поперечний рак дуба – 5,6%, інші хвороби становлять 4%. Практично всі осередки на площі 5673 гектари потребують проведення заходів боротьби. За даними осередками ведеться посилений нагляд, проводиться комплекс профілактичних заходів. Навесні буде проведено огляд осередків, в тому числі за чотирма в Чортківському лісгоспі і за результатами цього нагляду буде прийнято рішення про необхідність проведення підвищених заходів боротьби. Якщо такої потреби не буде, то ці кошти, які передбачені на фінансування цих заходів, буде використано на придбання препаратів для боротьби з шкідниками в розсадниках і культурах.

Заступник начальника ТОУЛМГ І.Гуменюк повідомив присутніх на колегії про заходи щодо попередження і протидії пожежам в природних екосистемах області, які проводилися протягом 2012 року. Так, на території держлісфонду за результатами звітності 2012 року було зафіксовано одну пожежу лісової підстилки на площі 0,06 гектара на території ДП «Тернопільське лісове господарство», яку ліквідовано державною лісовою охороною підприємства. Збитків, завданих лісовому господарству, немає.

Щодо проведення протипожежних профілактичних заходів, організаційні, правові заходи, виконання планів – це все здійснено в повній мірі. Проведено 168 рейдів із виявлення порушників правил з пожежної безпеки, в результаті яких притягнуто до відповідальності й оштрафовано 11 осіб за порушення правил пожежної безпеки на суму 289 гривень. Із заходів, які спрямовано на недопущення виникнення пожеж, встановлено 14 біг-бордів, влаштовано 72,9 кілометрів мінералізованих смуг, проведено догляд за 143,1 кілометрами уже існуючих мінералізованих смуг, встановлено 135 знаків наглядної агітації.

Цьогоріч перед держпідприємствами ТОУЛМГ, згідно з програмою «Ліси України», істотно збільшуються обсяги завдань щодо протипожежної профілактики. Зокрема програмою передбачено влаштування і догляд за мінералізованими смугами протяжністю 400 км. Згодом це завдання буде доведено по кожному підприємству ТОУЛМГ.

Прес-служба Тернопільського облуправління ЛМГ

21 февраля в Харькове пройдет награждение победителей Первого Всеукраинского конкурса изобретений «УХ, инвент!»

Війна за громадську приймальню народного депутата Стойка триває