Спадщину отримано неповнолітньою дитиною

Поділитися

Неповнолітня дитина отримала у спадщину від бабусі нерухоме майно (квартиру). Чи є об’єктом оподаткування зазначений дохід та чи потрібно подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, оскільки дитина є неповнолітньою?

Відповідає головний державний податковий інспектор відділу взаємодії із ЗМІ та громадськістю Тернопільської об’єднаної ДПІ Павло Копча

Відповідно до пп. «а» п. 179.4 ст. 179 Податкового кодексу України (далі — Податковий кодекс) платники податку звільняються від обов’язку подання податкової декларації незалежно від видів та сум отриманих доходів, зокрема, якщо вони є неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб та/або держави станом на кінець звітного податкового року. Водночас згідно з п. 179.6 цієї статті обов’язок щодо заповнення та подання податкової декларації від імені платника податку покладається на опікуна або піклувальника щодо доходів, отриманих неповнолітньою особою.

При цьому п. 99.2 ст. 99 Податкового кодексу передбачено, що грошові зобов’язання неповнолітніх осіб виконуються їх батьками (усиновителями), опікунами (піклувальниками) до набуття неповнолітніми особами цивільної дієздатності в повному обсязі. Батьки (усиновителі) неповнолітніх і неповнолітні у разі невиконання грошових зобов’язань неповнолітніх несуть солідарну майнову відповідальність за погашення грошових зобов’язань та/або податкового боргу. Розмір ставки податку, що застосовується до відповідного об’єкта спадщини, залежить від родинних стосунків членів сім’ї фізичної особи і спадкодавця.

Відповідно до пп. 174.2.1 п. 174.2 ст. 174 Податкового кодексу за нульовою ставкою оподатковуються об’єкти спадщини, зокрема вартість власності, що успадковується членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення.

Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.

Згідно з пп. 174.2.2 п. 174.2 ст. 174 Податкового кодексу вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення, оподатковується за ставкою, визначеною п. 167.2 ст. 167 цього Кодексу, тобто 5%.

Таким чином, батьки (усиновителі) або опікуни (піклувальники) у разі отримання неповнолітньою дитиною спадщини повинні подати податкову декларацію від імені неповнолітньої дитини та сплатити податок на доходи фізичних осіб у розмірі 5%.

У Гусятині на газокомпресорній станції забруднюють повітря без дозволу. А з дозволом можна?

Повернутися у молодість допоможе редермалізація