У Тернополі Microsoft засудить губернатора, мера і всіх мільйонерів?

Поділитися

Суди почали розглядати ряд позовів за фактом використання українськими компаніями нелегального Програмного Забезчення (ПЗ)  Загальна сума позовів, які подав юридичний представник, склала близько одного мільйона гривень

 Після нещодавньої перемоги в суді проти комунального підприємства «Міжнародний аеропорт Ужгород», юридичний представник Microsoft подав ще 12 позовів в українські господарські суди. Раніше суд зобов’язав ужгородський аеропорт виплатити Microsoft 66 тис. гривень компенсації. Сьогодні загальна сума позовів, які розглядаються судами, зросла до 1 млн. гривень, повідомили тернопільську інтернет-газету “Про все” у компанії microsoft. Цікаво, про Тернопіль виробники програмного забезпечення не згадують. Йдеться здебільшого лише про аеропорти опального олігарха Коломойського. Разом з тим, друзі журналістів “Про все” з Тернопільської облдержадміністрації, Тернопільської обласної ради, Тернопільської міської ради та інших впливових установ і бізнесових фірм та партій розповіли, що ніякого легального програмного забезпечення не використовується. Навіть для керівництва, не те, щоб рядовим працівникам. Причина банальна – брак коштів. І ще – встановивши легальне програмне забезпечення не можливо з нету скачати і встановити якусь вкрай необхідну, але піратську програму. Тоді за все треба платити. Щокварталу чи щороку. За фотошопи, корали і т.д. А який сенс платити більше?

Більшість компаній, проти яких порушено справи, знаходяться у Дніпропетровській області, серед них такі компанії як «Дніпромотор», «Укрбудпроект ЛТД», «Агропроменерго» та інші.

 

За словами партнера юридичної фірми «Лексфор» Владислава Шаповала, нещодавні зміни в судовій практиці дали правовласникам більше можливостей для захисту своєї інтелектуальної власності. «Тепер правовласник має реальну можливість стягнути компенсацію за незаконне використання програмного забезпечення незалежно від того, чи придбав користувач у подальшому ліцензійні продукти. Для задоволення позову достатньо надати суду належні докази факту порушення авторських прав, наприклад, результати перевірки правоохоронних органів. При цьому доводити розмір завданої шкоди немає необхідності. В результаті правопорушники можуть бути оштрафовані, та їм доведеться заплатити суми в десятки разів більші за вартість ліцензій», – зазначає він.

 

«Ми спостерігаємо позитивну тенденцію до поступової легалізації великих підприємств в Україні. На жаль, цього не можна сказати про малий та середній бізнес. Більшість таких компаній не замислюються над тим, із якими ризиками вони зіштовхуються, використовуючи неліцензійне ПЗ, – підкреслює Юрій Омельченко, керівник департаменту із захисту інтелектуальної власності компанії «Майкрософт Україна». – Піратські програми можуть бути більш уразливими для шкідливих програм, що в результаті може привести до втрати конфіденційної інформації або крадіжки даних, а також до значних фінансових витрат на

відновлення працездатності систем. Крім того, судові процеси, пов’язані з використанням піратських програм, ведуть до втрати довіри партнерів і клієнтів».

За даними дослідження Harrison Group, у компаній, що використовують нелегальне ПЗ, на 73% більше шансів втратити цінну інформацію і на 43% вища ймовірність зіштовхнутися з критичними перебоями в роботі комп’ютерних систем, ніж у тих, що використовують ліцензійні програми.

Нагадаємо, що в жовтні 2012 року господарський суд Закарпатської області зобов’язав комунальне підприємство «Міжнародний аеропорт Ужгород» виплатити корпорації Microsoft компенсацію за використання неліцензійного програмного забезпечення у розмірі 66 тис. гривень. Це перша справа проти комунального підприємства, рішення в якому прийнято господарським судом на користь Microsoft.

 

Всього у 2012 році судами України щодо порушників авторських прав корпорації Microsoft було винесено 27 обвинувальних вироків. У більшості випадків в якості основної міри покарання суди застосовували штраф у розмірі від 3400 грн. до 34 000 грн. або позбавлення волі від 1 до 3 років умовно, а в якості додаткової міри – конфіскацію з подальшим знищенням всіх матеріальних носіїв контрафактних програм. Посадові особи підприємств також ризикують кріслом – для них закон передбачає покарання у вигляді позбавлення права займати певні посади на строк до трьох років.

 

Про корпорацію Microsoft

Заснована у 1975 році корпорація Microsoft є визнаним світовим лідером у галузі розробки програмного забезпечення, а також у наданні послуг та рішень, які допомагають людям та компаніям повністю реалізувати свій потенціал.

З 2003 року в Україні працює компанія «Майкрософт Україна», до завдань якої входить розвиток ринку програмного забезпечення, а також впровадження і локалізація новітніх технологій на території України.

Додаткову інформацію про компанію та продукти Microsoft можна знайти на веб-серверах Microsoft: www.microsoft.ua.

 

Microsoft ® є товарним знаком Microsoft Corporation у США та в інших країнах. Інші назви продуктів і компаній, що згадуються в даному документі, можуть бути товарними знаками відповідних власників.

Вся Україна звертається до лідера УДАРу повернути кошти

Три тисячі гривень – «заробіток» за одну ніч