Золоті унітази перинатального центру Лукіна

Поділитися

«Лукінський» перинатальний центр «Мати й дитина», якого не відкрили в заплановані терміни, зацікавив прокуратуру Тернопільської області і з фінансової точки зору. Фахівці здійснили «процесуальне керівництво у кримінальному провадженні, відкритому за фактом використання бюджетних коштів при проведенні будівельних робіт по реконструкції» і з’ясували, що з державної та місцевої казни фірмі-підряднику за невиконану роботу ще й переплатили 168 тисяч гривень. Під час перевірок з’ясувалося, що заявлені в умовах договору пункти «Техно-Буд» виконати забув, а от про гроші — ні.

В розпорядженні голови Тернопільської ОДА Валентина Хоптяна ще від 28 березня 2012 року «Про реконструкцію обласного перинатального центру» в додатку №2 було затверджено «потижневий план-графік реконструкції обласного перинатального центру». Мало того, робочій групі, що наглядала за процесом, доручили «провести комплексне вивчення стану реконструкції обласного перинатального центру, забезпечити своєчасну підготовку та подання документів на погодження Експертній комісії з реалізації національного проекту «Нове життя» Держінвестпроекту, контроль за використанням бюджетних коштів, виділених на його створення». Тому дивно, що згадана робоча група не зауважила і недовиконання плану реконструкції, і надмірне «доїння» «Техно-Будом» державного та місцевого бюджетів.

Повз увагу чиновників облдержадміністрації пройшли і закупівельні ціни на будматеріали. Проектно-кошторисна документація, які нині ховають від цікавих очей, мала б передбачити чітке і контрольоване використання коштів фірмою-підрядником. Із тих скупих відомостей, які нині вдалося розізнати, стало зрозуміло, що будматеріали в деяких випадках для пологового будинку купували недешеві. Якби ж то вони були настільки якісні, як дорогі. Зрештою, цікавить журналістів та громадськість і той факт, чи укладала договори на придбання будматеріалів фірма-підрядник? Адже при непрозорій схемі придбання цегли, цементу, піску та іншого будівельного реманенту є підстави вважати, що не одна сотня тисяч гривень осіла в кишенях і продавців, і підрядника. ТОВ «Техно-Буд» від коментарів на будь-яку тему, що торкається будівництва перинатального центру, ухиляється.

Через відсутність доступу до інформації щодо державних закупівель громадськість Тернополя не може контролювати ситуацію. Хоча вона не може, згідно із законодавством, втручатися в процедуру визначення того ж таки переможця тендеру, та вони мають право знати, на що йдуть державні (а, отже, і їхні) кошти. Той же закон «Про здійснення державних закупівель» передбачає: «Громадський контроль забезпечується через вільний доступ до всієї інформації щодо державних закупівель, яка підлягає оприлюдненню відповідно до цього Закону» і «Замовники і учасники процедур закупівель та Уповноважений орган повинні сприяти залученню громадськості до здійснення контролю у сфері закупівель відповідно до законів України «Про об’єднання громадян».

Нині такої можливості для жителів міста та області немає. Тому не виключено, що доведеться вимагати дотримання своїх прав через мирні зібрання перед облдержадміністрацією та фірмою-підрядником. Адже перинатальний центр — це не просто об’єкт будівництва, а колиска майбутніх поколінь. Тому громадськість міста та області повинна контролювати, чи безпечно буде народжуватися новим українцям і працювати персоналу під дахом такого центру.

Тернопільщина не матиме нардепів-націоналістів?

«Київстар»: Топ-10 додатків App Club