Член ЦВК Андрій Магера прокоментував ситуацію на Тернопільщині

Поділитися

Те, що відбувається з Тернопільською ОВК, є винятком, з огляду на те, що це тягнеться вже близько двох років. Є далеко не одне судове рішення, яке набрало законної сили і встановило бездіяльність обласної комісії щодо нерозгляду питання із визнання обраними депутатів Тернопільськоі обласної ради. Тернопільська область на сьогоднішній день – єдиний регіон України, де не затверджено обласний бюджет і, наскільки мені відомо, питання програми екстренної медичної допомоги для населення області теж на межі зриву. З огляду на виключне становище цієї ситуації, я особисто підтримав пропозицію Валерія Шелудька і проголосував за цей проект Постанови, прокоментував ситуацію навколо політичної ситуації в Тернопільській області Член Центральної виборчої комісії Андрій Магера.

 Як Ви вважаєте, той самий голова обласної держадміністрації може впливати на обласну комісію, щоб вона не приймала рішення щодо нових депутатів?

Законом про місцеві вибори заборонено будь-який вплив виконавчої влади, зокрема державних адміністрацій, на діяльність територіальних виборчих комісій. Якщо такі факти мають місце, то такі дії є неприпустимими.

Шістнадцять депутатських місць звільнилося в Тернопільській обласній фракції партії «Свобода», ще три у фракції «Єдиного Центру». Чи в якихось місцевих радах в Україні є ще така кількість депутатів, що змінили своє місце роботи?

Такої великої кількості депутатських місць, яка залишилася б зараз вакантною, немає не тільки в обласних радах. Це стосується міських, районних рад по всій Україні. Я особисто таких випадків не знаю. Тернопільська ситуація, як на мене, є унікальною, і її треба розв’язувати в хірургічний спосіб, тобто за допомогою ЦВК.

Тобто, тернопільська обласна фракція «Свободи» є унікальною за тією кількістю депутатів, які перейшли на інши місця роботи?

Я б сформулював би це так: унікальність в тому, що є наявною велика кількість депутатських місць, які не зайняті представниками однієї політичної сили. І велика кількість вакантних місць в обласній раді, яка фактично паралізує роботу цього органу місцевого самоврядування.

Чи є в інших областях України такі проблеми із введенням нових депутатів?

Мені не відомо, щоб були такі проблеми в інших регіонах України. Принаймні, подібного я не зустрічав.

Розмовляла Тетяна Долішна

Юрист: раджу депутатам від «Свободи» спочатку добре вивчити усі правові аспекти діяльності ТВК та вести себе в межах чинного законодавства

«Гордіїв вузол» із втраченим паспортом допомогли розв’язати співробітники Тернопільської міграційної служби