Едуард Ільїн: «В Митний союз, скоріш за все, не вступимо»

Поділитися

«Сподіваюся, влада правильно зрозуміє сигнали ЄС і буде робити кроки з виконання умов, про які говорилося на саміті Україна – ЄС», – таку думку  в коментарі ОПАД висловив президент Інституту Європейського Поступу Едуард Ільїн.

 «Головна підстава того, що керівництво країни буде в першу чергу прагнути до Асоціації з Євросоюзом та Зони вільної торгівлі з ЄС – це те, що великий бізнес в Україні тяжіє до європейських ринків. Бо там діє гра за правилами, є прогнозованість процесів на ринку. Тому є шанс, що влада буде чітко дотримуватися лінії на зближення з ЄС, а не Митним Союзом. А у нас вплив бізнесу на владу є дуже значним», – каже експерт.

 Говорячи про те, що на заваді зближенню можуть стати питання з російського поставками газу до України, Едуард Ільїн зазначив, що з огляду на готовність ЄС допомогти в газових питаннях, виділити кошти на реконструкцію української ГТС, готовність взяти участь в газотранспортному консорціумі з боку, можна зробити висновок, що українська газотранспортна система важлива для Європи.

 

«Україна вже почала отримувати газ з Європи і це має стримати нас від вступу в Митний союз. За підсумками минулого року кількість природного газу, який отримує ЄС з Норвегії, перевищив обсяги його поставок з Росії. Тому тепер Європа може почуватися себе більш незалежною від транзиту російського блакитного палива і надати підтримку Україні», – відзначає Е.Ільїн.

 Крім того, на думку експерта, вступу в Митний Союз не сприяє політична ситуація:

 «Для вступу в Митний союз треба змінювати Конституцію, але для цього потрібно мати конституційну більшість. А зараз навіть проста більшість у влади не завжди набирається, тому навряд чи вдасться підготувати законодавчу базу для вступу в МС. Значить, лишається лише один шлях і він є єдино вірним для України», – наголошує президент Інституту Європейського Поступу.

Публічне звернення бюджетників та громадських організацій до ВО Свобода

Від букета до планшета: як змінилися жіночі смаки