Вам пробачили борг – подайте декларацію

Поділитися

Сума боргу, прощена кредитором, вважається доходом отриманим платником податку, як додаткове благо. Водночас, головною умовою є те, що таке рішення прийнято кредитором самостійно і не пов’язане з процедурою банкрутства.

Про анулювання боргу кредитор повідомляє платника податку – боржника шляхом укладення відповідного договору, шляхом надання повідомлення боржнику під підпис особисто або рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Суму цього боргу кредитор включає до податкового розрахунку суми доходу, нарахованого на користь платників податку за підсумками звітного періоду. Податок з таких доходів боржник самостійно сплачує та відображає їх у річній податковій декларації.

Таку декларацію необхідно подати до 1 травня 2013 року, а сплатити податок до бюджету за ставками 15% або 17% (в залежності від суми отриманих в звітному місяці доходів) слід до 1 серпня 2013 року.

Ставка 17 відсотків застосовується, якщо сума доходів, отриманих у календарному місяці перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року. На 1 січня 2012 року мінімальна заробітна плата становила 1073 гривні. Сума, яка не перевищує 10730 гривень оподатковується за ставкою 15 відсотків.

Доходи отримані, як додаткове благо визначені п.164.2.17 ст. 164 ПКУ. Ставки податку вказані відповідно п. 167.1 ст. 167 ПКУ. Термін сплати податкового зобов’язання вказано в п.179.7 ст. 179 ПКУ.

Відділ взаємодії із ЗМІ та громадськістю

ДПС у Тернопільській області

Податкова Тернопільщини видала майже 20 тисяч ключів електронного підпису

У Стрию на дереві з’явився образ Богородиці