Влада Тернопільщини не здатна захистити сирітських буднів

Поділитися

Президенту України
В.Ф. ЯНУКОВИЧУ
 
Уповноваженому
Президенту України
з прав дитини
Ю.О. ПАВЛЕНКУ
 
ТЕРМІНОВИЙ І ПРИКРИЙ ЛИСТ
від імені дітей-сиріт
 
                Громадсько-молодіжна організація «Братерство сиріт» доводить до Вашого відома, що через посадових осіб Тернопільської області та у відсутності сприяння збоку органів влади було 23 березня 2013 року біля 15.00 год.  зірвано повністю програму «Діти-сироти: на порозі дорослого самостійного життя». А саме, згідно плану-графіку запланованих заходів дозвілля й відпочинку та інтелектуального розвитку на чотири дні з 23.03.2013 року по 26.03.2013 року для 24 вихованців-старшокласників з Коропецького обласного ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою (Монастириського району, Тернопільської області), майбутніх випускників з числа незахищеної верстви населення, було сплановано тренінгові модулі з уроків самостійного життя, навчання практичним навикам у дорослому житті, передбачено різноманітні заходи з танців, катання і водного дозвілля.  Згідно прекрасних погодних умов (сонця і мінус 4 градуси за Цельсієм) та ситуації в напрямку Тернопіль-Монастириськ-Бучач-Тернопіль, де масово виїжджали учні з шкіл на березневі канікули та з самого ліцею-інтернату, 23 березня найманий автобус, який був у справному технічному стані, прокатався туди і назад за маршрутом «Тернопіль-Коропець-Тернопіль» (250 км). В автобусі були супроводжуючі особи та одна дитина, яка їхала з смт. Коропця до прийомної сім’ї у м.Тернопіль, колишня вихованка-сирота з того ж інтернату. На превеликий жаль, через сприятливі погодні умови (сонце, розгорнуті траси, всі рейси працюють в цьому напрямку Монастириськ-Тернопіль) керівництво з облдержадміністрації, в особі Хоптяна Валентина Антоновича, не вчинило жодних дій щодо порятунку й відпочинку дітей, а навпаки наказало повертати автобус до інтернату-ліцею. Тобто під час руху автобуса з дітьми та кадетами начальник Коропецького ліцею-інтернату В.Процик у зворотньому напрямку відкликає наказ і повертає автобус. Дану вказівку дали особи у телефонному режимі від обласного управління освіти Моравська Наталія Степанівна, яка надала недостовірну інформацію, як посадовець, що погодні умови на три дні шторм. Реально полковник Василь Мирославович дивився, що погодні умови дозволяють повністю вивозити дітей і автобус прибув з м.Тернополя, а тому за будь-яких обставин і має вернутися назад в Тернопіль.
Голові Монастириської РДА Білику Івану Петровичу слід винести подяку, який вчасно розчистив шляхи і хотів забезпечити у будь-який час розчистку доріг при виникненні непередбачуваних тяжких обставину зворотному напрямку. Але, під невідомим командуванням з «висоти» Тернопільської ОДА було вжито всіх заходів, щоб не допустити приїзд дітей до м.Тернополя на активний відпочинок та тренінгові заняття. Керівництво ліцею-інтернату розпочало незаконно вимагати від організації «Братерство сиріт» супроводу платного ДАЇ в момент повторного виїзду. З нашої сторони було вжито всіх заходів щодо розчистки доріг, забезпечення будь-якого реагування на випадок можливого виникнення складних ситуацій. Всі заклади і організації м. Тернополя були готові прийняти дітей і ніхто не міг зрозуміти: в чому причина реального не приїзду дітей-сиріт? Не вже державні органи не спроможні забезпечити безпеку дітям-старшокласникам, майбутнім випускникам, які цього потребуть.
         Від імені Організації “Братерство сиріт” та вихованців з Коропецького обласного ліцею-інтернату прийміть”ПОДЯКУ” в адресу В.А. Хоптяна. Йому та керівництву ліцею байдуже майбутня доля дітей-сиріт. Для них всіх головне кадети. А чому сироти залишилися поза увагою влади в період березневих канікул? Під час руху автобуса в напрямку до смт.Коропець через Монастириськ частина дітей стояли і мерзли, очікуючи автобуса з Івано-Франківська в напрямок Тернополя. Якби це була президентська ялинка в м.Києві чи поїздка на благочинний концерт від імені В.Хоптяна, тоді б дітей доставили миттєво до м.Тернополя і ніяке б ДАЇ ніколи не супроводжували. Тобто начальник ліцею-інтернату різноманітними методами вимушений би виконати наказ чи вказівку з «висоти». З цього бачимо, що діти-сироти державі не дуже важливі, а навпаки є важливіші речі й миті життя у чиновників. Отож, повернення автобуса назад з дітьми було виконано під командуванням в телефонному режимі від начальства, від чиновників з області. Отож, захід було зірвано і немає реальної змоги для його перенесення. Це випливає з того, що у дітей шестиденний навчальний графік на тиждень і по суботах розпочалося пробне тестування у майбутніх випускників. Сама влада відпочинку та таких тренінгових занять з уроків самостійного життя не здатна забезпечити і не в силі, із-за відсутності коштів та ресурсного потенціалу. Таким чином, Валентин Антонович – голова Тернопільської ОДА, мав би понести персональну відповідальність за ухилення від захисту дітей-сиріт, не сприяння у благочинних програмах, організованих в інтересах захисту дітей іншими організаціями чи фондами.
            А тому, посадовці думають не про дітей, а про власні інтереси, не здатні діяти у звичайну зиму, бо бояться відповідальності. Напевно, краще для них ні про що не думати і закрити дітей, немов у «тюрмі». В який період часу ми живемо, що за «рабство» над сиротами? Перелякані посадовці та не вміння ефективно управляти – вимагаємо негайного звільнення. Тим паче, про дітей-сиріт у смт.Коропець не здатен ніхто подбати, закинули “рабів” у невідоме русло і “сидіть” там до повноліття. Нехай Ю.Павленко перший прийме ефективне і прозоре рішення. Вимагаємо, щоб сиріт не було в таких закладах, де на першому місці стоять “гроші батьків” – кадети. Нарешті те, що говорив два роки назад Запорожан І.Г. справдилося, що керівництво ліцею не захищає і нездатне захистити сиріт. Нарешті є факти. Адже таких дій влада реально не можна пропустити. Нехай все Тернопілля знає, яка у нас чиновницько-особиста влада, яка думає про себе і тільки про себе, ій байдуже, що там з “дітьми-рабами” діється у вихідні та святкові дні. Таке враження, що краще дітей тримати у закритті, нікуди не випускати, дозвілля – заборонити.  Немає чого дітей робити “рабами”, тримати немов у тюрмі, не виходячи нікому за межі інтернату та ще й без відпочинку. Дітей слід захистити рано чи пізно, а чим швидше Тернопілля це виконає в інтересах служіння дітям, а не поки чиновники їх продовжуватимуть утримувати.
Від Вашого реагування залежатиме життєва доля дітей, їх подальше майбутнє. Очікуємо на позитивний відгук. Доведіть свою спроможність в інтересах захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Хопнят В.А. довів, що він не здатний захистити дітей і нічого не вчинив, щоб поїздка відбулася і навіть миттєво не відреагував на лист від імені дітей-сиріт від 23.03.2013 року.
Конт. тел.0352-400109, 0352-220321, моб. 097-4642370, конт. особа – Володимир Мазур.
З повагою,
президент МО «Братерство сиріт»                                                           В.І. Мазур
Громадсько-молод жна орган зац я
“БРАТЕРСТВО СИР Т”

Юридична адреса Правл ння:
бульвар Т.Шевченка, 23, оф с 69,
м.Терноп ль, Терноп льська обл., 46001
Поштова адреса:
ГМО “БРАТЕРСТВО СИР Т”
а/с 11, м.Терноп ль, 46001
Тел./факс: +380 352 400109, 220321
Ел.пошта:
orphans.office@yahoo.com
office_orphasn@yahoo.com

За документами прокурорського реагування притягнуто до відповідальності 14 посадовців територіальних органів Держземагентства в області

29 березня у Тернополі Яценюк, Тягнибок та Кличко