Джура-фест-2013: репортаж із старту

Поділитися

Вчора у Тернополі стартував четвертий книжковий фестиваль “Джура-фест-2013”. О 12 годині, на сходах “Українського дому “Перемога” відбулось відкриття фестивалю. Початок затягнувся через запізнення губернатора Валентина Хоптяна. І хоч очільник Тернопілля востаннє книжку тримав в руках, напевно, ще в школі, книгомани терпляче чекали на неука з Хмельниччини. Губернатор приїхав на крутому джипі разом із своїм підлабузником-заступником Петром Гочем. Нардеп-свободівець Олексій Кайда з ними привітався за руку. Кажуть, Кайда колись випрошував в Хоптяна на “потрібні фірми” тендера на ремонт доріг. Хоптян відмовив. Тому вони “воювали”. Нині Кайда нардеп і йому все “до лампочки”. А ще Олексій Петрович до весілля готується з Оленою Підгрушною. Тому не дивно, що на урочистості прийшов як йому зручно – в джинсах, без краватки. Мер Сергій Надал особливо тепло вітався з Петром Гочем. У них не лише спільні справи, але й спільне “дозвілля”. Вітатися високопосадовці вилізли аж на трибуну. Їх чемно попросили злізти. Ведучий відкриття Олег Герман доволі вдало жартував і вів захід, можна так сказати, окрилено. Правда, на відкритті було більше чиновників і журналістів. А коли на імпровізовану трибуну вийшли усі учасники ярмарку, “партер” спорожнів. Не люблять пересічні тернополяни нашу владу і тому тонко відчувають, коли їх хочуть використати для “обслуговування владоможців”. Люди завітали на ярмарку, коли вступилася влада.

Прикро вразили присутніх Роман Лубківський і Василь Фольварочний. Перший хвалив не любу владу, а другий тішився тим, що його книги масово закупляють бізнесовці, які орієнтуються на янучарів. Присутня інтелігенція підсміювалася зі столичного гостя, який в гонитві за гривнею пише хвалебні оди місцевим “божкам”.

Оригінальною задумкою Василя Ванчури, який керує видавництвом “Джура” і вже четвертий рік поспіль організовує фестиваль, було вручення лози учасникам книжкового свята. Родзинкою відкриття були й живі музики з місцевого училища. А ось відсутність музичного оформлення згодом негативно “вдарила” по відвідуваності ярмарку: тернополяни звикли, якщо в “Перемозі” грає музика, нехай навіть з колонок, то там щось відбувається.

Книжкове свято у Тернополі

Тернопільська міліція “йде до пекла”