Як у Тернополі презентували мистецький альбом “Таїна Пінзеля”

Поділитися

Вчора у Тернопільській обласній науковій бібліотеці відбулася презентація мистецького альбому “Таїна Пінзеля”. Мистецтвознавець Віра Стецько, меценат Тарас Демкура, чиновники різних мастей розповіли присутнім бібліотекарям та студентам медуніверситету про виставку робіт творів Пінзеля у Луврі (Франція). Начальник обласного управління культури  Григорій Шергей подякував пану Демкурі за пропаганду української культури закордоном на найвищому рівні, за вкладені кошти.

Віра Стецько, яка того дня святкувала день народження, розповіла як талант Пінзеля відкрив покійний нині Борис Возницький, про величезну роботу з підготовки виставки. Тарас Демкура чесно оповів як Україна “забила болт” на закриття виставки у Луврі, як вдалось дочці Бориса Возницького відстояти повернення  творів Пінзеля до Бучача, Львова. Столичні чиновники планували їх забрати до Арсеналу. Похвалив Тарас Демкура у голову Бучацької районної ради Олега Михайліва з яким вони достойно провели закриття виставки. Ну і найважливіше – твори з української глибинки викликали просто фурор у Франції. Про виставку писали усі найповажніші європейські ЗМІ. Альбом же “Таїна Пінзеля” здивував мистецтвознавців Європи високим поліграфічним рівнем. У тому, що необхідно було випустити свій інформаційно-мистецький продукт Тарас Демкура переконався ще раз, коли побачив польський альбом про Пінзеля, де не має й згадки про Україну. Для підсилення ефекту унікальності України Тарас Демкура профінансував створення фільму, у якому розповідається про українського Мікеланжело. За словами учасників презентації, тепер усі бажаючі побачити твори геніального Пінзеля повинні приїхати до нас. Дерев’яні скультпури просто не перенесуть довготривалих подорожей. Сьогодні вартість однієї роботи майстра  коштує понад 1 мільйон євро. Саме тому Тарас Демкура профінансує облаштування місця у тернопільському музеї, де будуть розташовані відреставровані роботи Пінзеля.

До речі, завдяки Пінзелю Тарас Демкура з однодумцями у Франції зацікавився особою Анни Ярославни, доньки Ярослава Мудрого, яка була королевою Франції. Сьогодні він викупляє у французькому містечку церкву, де похована наша землячка і планує створити її музей.

Від “Про все”

Сьогодні є й чимало питань: чому приїхав Пінзель до нас у глибинку? Існують “шпигунські”версії, що це пов’язано з найбагатшою людиною Східної Європи Миколою Потоцьким. Де навчався Пінзель? Де народився? Яке його справжнє ім’я? Чому так раптово щез? Чому так мало відомостей про нього? Чому лише у 2006 році почався активний піар творів Пінзеля? Кажуть, нібито масони просувають активно ім’я не українця, хотіли навіть увіковічнити його у Львові, назвавши місцевий аеропорт в його честь. Чимало колекціонерів мають у приватних колекціях твори Пінзеля. Це вони створюють ажіотаж навколо імені Пінзеля, щоб вартість мистецьких творів значно зросла в ціні. Кажуть, нібито Віктор Ющенко має у своїй колекції роботу Пінзеля, а також екс-голова Івано-Франківської облради, будівельний магнат Олійник у 2009 році , коли три обласних ради – Тернопільська, Львівська та Івано-Франківська проголосили Роком Пінзеля, також отримав голівку ангела Пінзеля.





Сьогодні Грицеві Драпаку – 54!

Як у Тернополі знищують парки та зелені зони (відео)