Як виправити самостійно виявлені помилки у Декларації з податку на прибуток

Поділитися

 

Відповідно до п.50.1 ст.50 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) платник податку на прибуток, який самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє факт заниження податкового зобовязання минулих періодів, зобовязаний:

         або надіслати уточнюючу Податкову декларацію з податку на прибуток підприємства (далі – Декларація) і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3% від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку;

         або відобразити суму недоплати у складі Декларації з цього податку, що подається за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов’язання, збільшену на суму штрафу у розмірі 5% від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов’язання.

Декларація може подаватись платником податку як звітна, так і уточнююча (відповідні зміни  робляться в р.1 заголовної частини Декларації). При цьому, якщо Декларація подається як уточнююча, то у р.2 її заголовної частини зазначається звітний (податковий) період, за який проводиться уточнення.

Слід зауважити, що згідно з п.50.2 ст.50 Кодексу платник податків під час проведення документальних планових та позапланових перевірок не має права подавати уточнюючі розрахунки до поданих ним раніше податкових декларацій за будь-який звітний (податковий) період з відповідного податку і збору, який перевіряється контролюючим органом, хоча це правило не поширюється на випадки, встановлені ст.177 Кодексу.

Форма декларації з податку на прибуток підприємства затверджена наказом Міністерства фінансів України від 28.09.2011 №1213.

Виконуючий обов’язки Тернопільського міського голови повторно підписав незаконне розпорядження, прокуратура звернулась до суду

“Тягнучка” на центральному ринку