Свавілля прокуратури, судів, правоохоронців – юридичний бік тернопільського 9 травня

Поділитися

9 травня 2013 року на позачерговій тридцять другій сесії Тернопільської міської ради було прийнято рішення «Про заборону розміщення радянської та нацистської символіки в м.Тернополі» №6/п32/1.

Влада намагалась поспіхом скасувати рішення ради, допустивши кілька грубих помилок.

Рішення було оприлюднено о 12-40 та розміщено на офіційному сайті, а також надіслано органам прокуратури.

Незважаючи на це, ще годиною раніше, коли вказане рішення ще не було підписано головуючим на сесії, а отже не вступило в законну силу,  грубо порушивши вимоги чинного законодавства, окружний адміністративний суд виніс ухвалу про зупинення дії рішення №6/31п/1. Таким чином, не маючи на руках рішення сесії, суд фактично скасував неіснуюче.

Народний депутат Олексій Кайда отримавши інформацію зразу ж звернувся з зверненням в прокурору Тернопільської області, щоб була проведена перевірка правомірності винесення зазначеної ухвали.

Але не лише хронологія прийняття рішень була порушена цього дня.

В момент зіткнення загонів спецпідрозділів міліції з громадянами, які зібралися на анонсовану ще 7 травня 2013 року зустріч з народними депутатами Олексієм Кайдою, Олегом Сиротюком, Михайлом Головком, керівник міліції озвучив ухвалу суду про припинення рішення №6/31п/1. Зверніть увагу, що рішення позачергової сесії має інший номер! Тобто, міліція пояснювала свої дії  рішенням, яке не мало жодного відношення до подій 9 травня 2013 року у Старому парку Тернополя. Журналісти місцевих ЗМІ та центральних телеканалів зафіксували цей момент.

Правоохоронцям було вказано на невідповідність і попереджено про відповідальність за ігнорування рішень місцевого органу влади. Проте, вони діяли за наперед спланованим сценарієм.

Незважаючи на повну відсутність правових підстав для маршу комуністів, грубо порушивши вимоги Конституції України, Кримінального кодексу України, законів України, які гарантують діяльність народних депутатів і місцевих депутатів, спецпідрозділи агресивно напали на зібрання, брутально розштовхуючи громадян.

Виконуючи злочинні та протиправні  накази міліцейських начальників, близько семисот правоохоронців тісним броньованим кільцем супроводжувала малочисельне збіговисько комуністів з прапорами тоталітарного режиму.

Синці й садини на обличчях, пошматований одяг, десяток затриманих та покалічені ветерани – наслідок ганебного свавілля прокуратури, суду та міліції, спецпідрозділів «Сокіл», «Грифон», «Беркут» які на догоду політичним спекулянтам вчинили антиконституційне самоправство проти громадян України.

Слід зауважити, що про відсутність правових підстав для дій правоохоронців, останніх було попереджено про це ще до зіткнення. Народний депутат Олексій Кайда, голова комісії з питань законності та правової політики Тернопільської обласної ради Леонід Бицюра та голова комісії з питань законності Тернопільської міської ради Богдан Попадин надали всі відповідні офіційні документи. Вони проінформували спецпризначенців про недопустимість порушення вимог законодавства. А саме: Конституція України – ст.144 щодо обов’язковості виконання рішень місцевої ради, ст.26, 27 Закону України «Про статус народного депутата України» щодо гарантій діяльності обранців, ст.30 та 36 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» щодо гарантій депутатської діяльності та неприпустимості її перешкоджанню, ст.41 Кримінального кодексу України стосовно кримінальної відповідальності за виконання явно злочинного наказу, ст.344, 346, 351 Кримінального Кодексу України щодо кримінальної відповідальності за перешкоджання діяльності народного депутата і втручання в його діяльність, ст.350, 356, 364, 365, 371 Кримінального Кодексу України щодо відповідальності у сфері службової діяльності, зокрема за перевищення влади, зловживання владою, самоправство та незаконне затримання або арешт.

9 травня тернополяни і всі громадяни України отримали чергове підтвердження того, що до побудови правової держави нам ще дуже далеко.


Прес-служба Тернопільської обласної організації ВО «Свобода»

Як на Кременеччині горів ліс (відео)

Після шабашу в День перемоги, Свободівці поїхали святкувати 30-річчя Головка в крутий кабак в Тернополі