Тернопільські заробітчани будуть захищені в Італії, Польщі і Португалії?

Поділитися

Всеукраїнським об’єднанням солідарності трудівників ВОСТ «ВОЛЯ» (ВОСТ) підписаний протокол про співпрацю щодо захисту працівників мігрантів з найвпливовішими італійськими профспілками CISL, CGIL і UIL

15 – 16 травня в столиці Молдови Кишиневі відбулась Регіональна конференція з питань захисту працівників мігрантів шляхом співпраці між Європейськими профспілками, організована за підтримки та в рамках проекту Європейського Союзу (ЄС) та Міжнародної Організації Праці (МОП) «Ефективне управління трудовою міграцією та її кваліфікаційними аспектами».

У роботі конференції взяли участь представники профспілок Італії, Польщі, Португалії, Румунії, Молдови, України, представники структурних підрозділів ЄС, ООН, МОП, органів влади Молдови. Делегація ВОСТ «ВОЛЯ» на чолі з ВОСТ Олександром Джуликом, президентом ВОСТ, також була серед учасників цього важливого зібрання.

Основними цілями конференції були: створення двосторонніх і багатосторонніх мереж між профспілками з метою посилення захисту мігрантів за кордоном; сприяння укладенню угод (підписання протоколів) між профспілками, спрямованих на захист прав мігрантів; підтримка профспілок, що беруть участь у проекті, у процесі створення постійної мережі, яка дозволить продовжити співпрацю між ними й після закінчення проекту.

Апогеєм конференції стало підписання протоколу про співпрацю щодо захисту працівників мігрантів між профспілками України та Італії.

Зокрема ВОСТ «ВОЛЯ» був підписаний протокол з найбільшими і найвпливовішими італійськими конфедераціями профспілок CISL, CGIL і UIL.

У протоколі вказано, що співпраця між українськими та італійськими профспілками здійснюється за трьома основними напрямами: сприяння ратифікації міжнародних конвенцій та підписанню міждержавної угоди між Італією та Україною з урахуванням перенесення виплат соціального забезпечення, в т.ч. пенсійного; надання інформації мігрантам на національних мовах, зокрема на українській для українських мігрантів; надання безпосередньої допомоги мігрантам, зокрема через компетентні установи охорони здоров’я та соціального захисту, надання юридичної допомоги та захисту через профспілку у врегулюванні суперечок.

Виступаючи від імені українських профспілок після підписання протоколу Олександр Джулик, президент ВОСТ «ВОЛЯ», підкреслив виняткову важливість підписаного документу для розширення можливостей профспілок щодо захисту працівників-мігрантів, особливо українських працівників у Італії та важливу роль МОП у цьому процесі. Багато років різні структури намагались займатись питаннями українських трудових мігрантів, переслідуючи свої комерційні інтереси. І лише Українська Греко – Католицька Церква надавала і продовжує надавати конкретну доброчинну допомогу українським мігрантам. Тепер до цієї діяльності можуть в повній мірі долучитися й українські профспілки. Олександр Джулик висловив надію, що практична реалізація протоколу дозволить вдосконалити його положення і з часом протокол переросте в повноцінну угоду між профспілками України та Італії задля ефективнішого захисту працівників мігрантів.

Олексій Кайда вимагає в Азарова розібратися з ситуацією навколо біатлонної бази у Підгородньому. А якщо Підгрушна буде “нечемна” – кому піде жалітися?

Хто не може реалізовувати алкоголь гуртом?