У прокуратурі Тернопільської області обговорили стан безпеки руху на транспорті

Поділитися

Під головуванням прокурора області Геннадія Мовчана у приміщенні прокуратури області відбулася міжвідомча нарада з питань дотримання вимог Закону України «Про дорожній рух» та законодавства про безпеку руху на автомобільному транспорті. Участь в обговоренні проблемних питань взяли представники правоохоронних органів, органів влади та контролю.

Як наголосив Геннадій Мовчан, прокуратурою області приділяється особлива увага додержанню вимог законодавства у транспортній сфері, забезпечення належного стану законності у якій безпосередньо пов’язано з безпекою життя та здоров’я наших громадян, захистом економічних інтересів держави. Діяльність прокуратури переорієнтовано на здійснення перевірок в органах контролю та влади.

За результатами перевірок органів прокуратури на автомобільному транспорті впродовж минулого та поточного років до відповідальності притягнуто понад 50 посадових осіб органів влади та місцевого самоврядування.

«Узагальнюючи результати квітневих перевірок нами виявлено суттєві прорахунки у діяльності відповідальних служб, усунення яких потребує вжиття додаткових координаційних заходів», – констатував прокурор області.

Так, організаторами перевезень не забезпечено виконання вимог Закону України «Про автомобільний транспорт», внаслідок чого поза правовим полем працює значна частина перевізників області.

Щорічно констатується наявність фактів «нелегальних» перевезень. Проте дієвого механізму боротьби з цим негативним явищем не запроваджено, місця концентрації нелегалів не ліквідовано.

Належним чином не працює вертикаль влади, повноваження надані законодавством у повному об’ємі не застосовуються, внаслідок чого місцеві органи влади та самоврядування іноді залишаються безконтрольними, що призводить, у тому числі до вчинення корупційних правопорушень.

Серйозну загрозу безпеці перевезенням пасажирів створює експлуатація переобладнаних транспортних засобів.

Відсутність належного контролю призводить до порушення перевізниками умов договорів на перевезення пасажирів, експлуатації транспортних засобів без відповідних дозвільних документів.

Не вирішеною залишається проблема забезпечення виготовлення паспортів маршрутів. Без належного реагування залишається незадовільний стан утримання автомобільних доріг.

Геннадій Володимирович звернув увагу учасників наради на те, що виникненню більшості проблемних питань можна було б запобігти без втручання органів прокуратури, за умови належного виконання посадовими особами державних органів своїх обов’язків, вжиття достатніх та ефективних заходів з метою недопущення вимог чинного законодавства.

За наслідками міжвідомчої наради розроблено систему скоординованих спільних заходів, спрямованих на усунення і недопущення у подальшому порушень законодавства у зазначеній сфері, а також забезпечення належного перевезення пасажирів.

Прес-служба прокуратури Тернопільської області

Найкращі фотомиттєвості з вчорашнього емоційного шторму “Океану Ельзи”

У тернопільських хапуг забрали 156 гектарів землі!