Вагітність і спорт

Поділитися

Повернулися ті часи, коли спорт був у пошані. Сьогодні в моді здоровий спосіб життя, а без занять хоча б фізкультурою це навряд чи можливо. Все більше жінок примикають до рядів «спортивних», і кожна з них знаходить собі заняття до душі: біг, танці, шейпінг, тренажерні зали. Ні в кого не виникає ні краплі сумніву в тому, що це корисно і навіть необхідно для гармонійного існування. Але раптом або нарешті ви завагітніли, і відразу ж з’явилися питання. У тому числі і спорті. Чи не зашкодять заняття вагітності і майбутньому малюкові? Чи можна? Чи потрібно? І як бути?
Отже, фізична активність під час вагітності… Її значення дуже велике. Зміцнюється мускулатура, тренується серцево-судинна і дихальна системи, поліпшується психоемоційний тонус, сон, апетит. Важко переоцінити значущість цих ефектів для плоду, що розвивається. Проте, вагітність – це особливий стан, тому хотілося б відзначити деякі специфічні моменти.
1. Далеко не всі види фізичної активності доцільні під час вагітності. Деякі з них взагалі категорично протипоказані. В першу чергу це стосується всіх потенційно травматічних видів спорту – професійний альпінізм, дайвінг, стрибки у воду і катання на водних лижах, гірськолижний спорт, контактне єдиноборство, кінний спорт, велосипедні гонки (трекові), командні ігри – футбол, хокей, регбі і т.д.
2. Загальним для всіх періодів вагітності є віддання переваги над динамічними фізичними вправами статичній напрузі. Велика увага приділяється постановці дихання, розвитку повного глибокого дихального циклу, умінню розслабляти окремі м’язові групи і досягати повного розслаблення.
Тренуючи свої м’язи, навіть на останніх тижнях (на цьому етапі показані тільки спеціальні вправи), жінка вчиться управляти ними під час пологів.
Це уміння надасть їй неоціненну послугу, коли потрібно буде зосередитися і правильно діяти при потугах, повністю розслабляючись в перервах між ними. Тоді пологи пройдуть успішно. Та і після них ви швидше відновите сили.
Немає сумнівів – правильно організовані заняття спортом під час вагітності допомагають гармонійному її протікання, готують жінку до пологів, позитивно позначаються на післяпологовому періоді. Метою тренувань також є:
o Підтримка хорошої фізичної форми, привабливості, контроль ваги жінки.
o Полегшення нездужань (боротьба з закрепами, гемороєм, безсонням і т.п.).
o Можливість скорегувати поставу, що зменшує біль у спині.
o Поліпшення кровообігу.
o Навчання розслабленню.
o Поліпшення психологічного стану.
Доцільно поєднувати фізичні вправи з подальшим душем або обтиранням.
Для жінок, звиклих до інтенсивних тренувань, основним орієнтиром в тому, які види вправ можна залишити, повинні бути власні внутрішні відчуття. Адже одні насилу роблять зарядку на самому початку вагітності, а інші із задоволенням катаються на лижах навіть на 6-му місяці. Все залежить від самопочуття жінки і тренованості її організму.

Якщо Ви серйозно і довго займаєтеся спортом, вагітність – аж ніяк не привід припиняти тренування. Ви можете продовжувати в тому ж дусі весь перший триместр і до середини другого. Природно, якщо не буде до цього протипоказань. Коли животик вже видно і швидко росте – темпи і навантаження слід трохи збавити, але припиняти заняття не потрібно.

Тепер перейдемо до конкретних видів спорту:
o Біг. У першому триместрі краще перейти на ходьбу, потім бігові тренування зі зменшеною навантаженням можуть бути відновлені на кілька місяців, але тільки з дозволу лікаря.
o Лижі. За умови зниження інтенсивності тренувань з дозволу лікаря можна займатися протягом практично всієї вагітності. Катання на лижах в умовах високогір’я не дозволено зовсім – як через нестачу кисню, так і з-за небезпеки падіння.
o Волейбол. Категорично заборонено.
o Велосипедний спорт. Найбільшу небезпеку представляє ймовірність падінь. Тому продовжувати тренування в перші місяці вагітності можна не тільки за умови зниження навантажень, але і при найбільшої обережності.
o Ковзани. Про цей вид спорту можна сказати те ж, що й про велосипедний .
o Кінний спорт. Краще взагалі відмовитися на весь час вагітності.
o Теніс. За умови зниження навантажень можна займатися до 4 -5-го місяця з дозволу лікаря. Оскільки навіть за умови зниження навантажень зберігається вірогідність падінь, а сама гра пов’язана з підскоками, то в деяких випадках краще призупинити тренування на період вагітності.
o Парашутний спорт. Заняття в період вагітності виключені .
o Плавання є прекрасним видом дозвілля та оздоровлення під час вагітності. Але, перш ніж зануритися в басейн або річку, дайте собі відповідь на питання: чи чиста там вода? Бійтеся інфекцій, що передаються статевим шляхом, а також інфекцій, що потрапляють у воду річки з фекаліями. Вибираючи басейн, поцікавтеся, як часто очищається там вода, чи потрібні для відвідування басейну довідки від лікаря, чи велика скупченість людей в басейні і т.д. Плавати у відкритих водоймах (наприклад, в річці або озері) під час вагітності не рекомендується.
o Пірнання та стрибки у воду , підводне плавання – не дозволені під час вагітності.
Позитивним моментом багаторічних занять спортом є те, що спортсменки звикли дбати про повноцінність харчування, вміють правильно контролювати питний режим, відчувають свою норму навантажень, що дуже важливо при тренуваннях вагітних.
Якщо ж до спорту у Вас ніяк не доходили руки, а з настанням вагітності неодмінно захотілося бути у формі, сміливо беріться за справу. Але з розумом. Тренування повинні бути дуже помірними і щадними. І в першому триместрі краще не експериментувати. Найсприятливішим періодом для занять фізкультурою у «неспортивних» жінок є другий триместр.
Безсумнівно, перш ніж приступати до будь-якого виду спорту або фізичного навантаження, Ви повинні все обговорити зі своїм лікарем акушером-гінекологом і виключити можливі протипоказання до занять фізкультурою під час вагітності. Але як би там не було, а вагітність все ж не хвороба. Тому зовсім виключати фізичну активність було б дуже нерозумно. Адже виношування плоду, який щодня зростає і важчає, справа не з легких. А пологи – взагалі важкий у фізичному сенсі процес. І до всього цього мама повинна добре підготуватися. Фізичні вправи не просто допустимі, а навіть необхідні під час вагітності. Вони підготують організм до майбутніх пологів і полегшать життя як мамі, так і дитині в такий відповідальний момент. Грамотно організована фізичне навантаження сприяє гармонійному протіканню вагітності, підвищує фізичні можливості жіночого організму, покращує діяльність серцево-судинної, дихальної та нервової систем, позитивно впливає на обмін речовин, у результаті чого мама і її майбутній малюк забезпечуються достатньою кількістю кисню. Цікаво, що у відповідь на фізичне навантаження в організмі накопичується гормон ендорфін, який згодом діє як природне знеболення в пологах. Крім того, що для жінки також дуже важливо, гарна фізична форма дозволить вам швидше повернутися в норму після пологів.
Але в усьому необхідно дотримуватися міри. Ще раз акцентуємо Вашу увагу, що заняття спортом або фізкультурою в період вагітності можливі тільки при відсутності протипоказань. В іншому випадку займіться дихальною гімнастикою або тим, що дозволить вам лікар. Якщо ж Ви займаєтеся самостійно вдома, то повинні дотримуватися деяких правил:
1. Заняття повинні проходити регулярно і систематично, а не від випадку до випадку.
2. Тренування не повинні різко починатися і різко закінчуватися.
3. Прислухайтеся до свого організму. Хто як не Ви знате краще, чи слід проробляти ту чи іншу вправу або пора вже відпочити.
4. Слідкуйте за пульсом: він не повинен перевищувати 125-140 ударів на хвилину.
5. Контролюйте своє дихання так званим «розмовним тестом»: під час занять Ви повинні могти спокійно розмовляти. Вправи з напруженням і затримкою дихання виключені!
6. Під час тренувань потрібно пити негазовану воду, щоб не допустити зневоднення: через кожні 15 хвилин рекомендується випивати по 50 мл води або іншої рідини.
7. Уникайте перегрівання – це може загрожувати здоров’ю дитини. Одяг повинен бути легким і зручним, а температура в приміщенні не дуже високою (оптимально 22-24 градусів).
8. Обов’язкова умова тренувань – неслизьке покриття.
9. Не сидіть або стійте подовгу без руху (щоб не викликати болі в спині, варикоз).
10. Яким би видом спорту Ви не займалися, врахуйте, що різкі рухи і сильна розтяжка заборонені!
11. Дотримуйтеся помірності. Уміння вчасно зупинитися або збавити темпи зараз грає вирішальну роль.
12. Якщо у Вас з’явилася задишка, слабкість або запаморочення, збої дихання, посилене серцебиття, піхвові кров’янисті виділення, що тягнуть болі внизу живота або будь-які інші незвичайні симптоми – заняття потрібно негайно припинити і звернутися до лікаря.
Основною метою Ваших занять під час вагітності – будь це йога або інша технологія – є здоров′я тіла і розуму Вашої дитини. І лише як мета номер два – здоров′я Вашого тіла і розуму.

Увага! Увага! Увага! Шановні краяни! Вперше у  Тернополі у Поліклініці Медікус впроваджено абсолютно новий метод відновлення зору “Амбліокор” для дітей і дорослих, який не має аналогів у світовій практиці. Звертайтесь у Поліклініку Медікус за адресою: вул.Живова,28; тел.: (0352)52-57-57-; 40-05-17.

Лідер гурту ТіК Віктор Бронюк про тернопільських псевдонаціоналістів і “жовту воду” в голові

Тернопільську область хочуть розформують і приєднають до Подільського регіону з Хмельницькою і Вінницькою