Право на податкову знижку, якщо отримувались доходи за цивільно-правовим договором

Поділитися

У минулому році я навчався на четвертому курсі вузу і отримував доходи за цивільно-правовим договором. Фактично навчання моє оплачувала мати, чи має вона право на податкову знижку? (І.Кравчук, студент ТНЕУ)

Відповідає головний державний податковий інспектор відділу взаємодії із ЗМІ та громадськістю Тернопільської об’єднаної ДПІ Павло Копча.

Для початку нагадаю, що фізична особа відповідно до ст. 166 Податкового кодексу за наслідками минулого року має право включити до податкової знижки суму коштів, сплачених на користь закладів освіти для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти як особисто, так і членами її сім’ї першого ступеня споріднення, які не одержують заробітної плати. Згідно ст. 14 Податкового кодексу син є членом сім’ї першого ступеня споріднення.

Податкова знижка може застосовуватись лише до доходу, отриманого у вигляді заробітної плати, до якої належать: основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні й компенсаційні виплати, що виплачуються платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму і регулюються трудовим законодавством, зокрема Кодексом законів про працю України від 10.12.71 р.

При укладанні трудового договору з працівником роботодавець видає наказ про зарахування його на роботу, на підставі якого у трудовій книжці цього працівника робиться позначка про прийняття його на роботу на відповідну посаду.

Цивільно-правові відносини регулюються Цивільним кодексом України від 16.01.2003 р. № 435-IV та оформлюються цивільно-правовими договорами (підряду, оренди тощо). За такими договорами виплачується не заробітна плата, а винагорода.

Отже, якщо син-студент протягом звітного року одержував доходи від виконання договору цивільно-правового характеру, то його мати має право на податкову знижку щодо сум, сплачених за навчання сина.

Якщо продавець відмовив у видачі податкової накладної

Зарплатні борги на Тернопільщині зменшились