Іван Стойко: “2015-ий буде вирішальним не лише для України, але й для усієї європейської демократичної спільноти”

Поділитися

Сьогодні ми запросили до розмови народного депутата України , члена Комітету національної безпеки та оборони Верховної Ради України, члена політради Політичної партії «За Україну!», голову її обласної організації – Івана Стойка.
– Іване Михайловичу, передусім наші читачі цікавляться чим політичне літо 2013-го відрізняється від попередніх?
Зростаючою суспільною напругою та поступовим підвищенням політичної температури перед президентськими виборами 2015-го. Якщо минуле літо було вщерть заповнене увагою українського та міжнародного політикуму до чергових парламентських виборів, то вже сьогодні на часі – важка праця та впевнені спільні кроки всіх опозиційних сил України задля єдиної і надважливої мети – здобуття перемоги на чергових президентських виборах. Адже, 2015-ий буде вирішальним не лише для України, але й для усієї європейської демократичної спільноти.
– Пане Іване, чим найбільше запам’яталися Вам сесійні будні Верховної Ради цього скликання?
Передусім абсолютною нездатністю прийняти хоча б один закон, який працюватиме на українське суспільство, а не на кишені «вибраних». Як і раніше, ляльководи з Банкової керують «залежними від більшості», які слухняно натискають кнопки так, як це потрібно «йому», а не нам з вами.
Тому й лежать у шухлядах ті законопроекти, які є неприйнятними для рабів Кремля, у тому числі й ті, які запропонував я з групою однодумців: «Про визнання Організації Українських Націоналістів і Української Повстанської Армії воюючою стороною у Другій світовій війні за свободу і незалежність України», «Про громадянство України», «Про вступ України до НАТО».
На сесії Верховної Ради так і не відповіли на низку важливих питань, які стосуються євроінтеграційних процесів, зокрема звільнення Юлії Тимошенко, проведення виборів у п’яти округах, реформування судової, правоохоронної та виборчої систем. Кабмін так і не спромігся підготувати законопроекти, яких давно чекають в Європі. Це при тому, що законопроекти про векселі і трансферти подавали до парламенту надто поспішно.
Та я переконаний, що після того, як чинна влада з її очільником показала своє справжнє обличчя, нікому не вдасться у 2015-ому розділити українське суспільство на «донецьких і не донецьких». Тому перемога буде наша, загальноукраїнська.
– Іване Михайловичу, яка особливість теперішнього складу парламенту?
Новизна і родзинка його в тому, що, крім об’єднаної опозиції «Батьківщина», у нього прийшли політики «Свободи» і «Удару», і тепер триває процес об’єднання та структурування політичних сил.
Однозначно, для опозиції це є «великим політичним проривом».
Усі три об’єднані опозиційні сили парламенту чітко знають як діяти спільно, щоб добитися перемоги. Таку впевненість нам дають сьогодні українські виборці.
А ще, Світлої Пам’яті Вячеслав Чорновіл стверджував, що альтернативи об’єднанню політичних сил для того, аби здобути цілковиту перемогу української державності, не існує. І це підтверджує час.
-Чим Ви найбільше незадоволені в роботі парламенту?
На жаль, нам не вдалося відмінити, так звані, медичну і пенсійну реформи та прийняти нові закони, полегшити роботу малого та середнього підприємця, фермера, удосконалити законодавство щодо чорнобильців та афганців.
На це є причини, які розуміє кожен українець.
Скажу більше, проект Трудового кодексу України передбачає низку нововведень, у яких його розробники ігнорують право людини не лише на відпочинок, а й на охорону здоров’я. Найбільше обурюють норми про збільшення тривалості робочого дня з 8 до 12 годин, а у статті 143 йдеться про необмежену тривалість робочого дня і тижня. Експерти стверджують, що це загрожує здоров’ю людей.
Триває потужний наступ чинної влади «Януковича-Азарова» на права людей, нищаться їхні свободи, процвітає корупція, бідність, безробіття, продовжується так звана путінізація України. Але я неодноразово уже казав про те, що проти авторитарного режиму знайдуться дієві методи боротьби. І тому найвагоміше слово має сказати український народ. Вірю, що «донецькій бригаді» залишилося недовго панувати в Україні, а ідоли катів українського народу Сталіна та Леніна не закриватимуть українцям сонячний ранок і світлий європейський демократичний день.
-Іване Михайловичу, розкажіть детальніше про Вашу особисту працю в парламенті.
Цьогоріч, окрім названих законопроектів, я подав низку депутатських запитів до
Кабінету Міністрів України :
Депутатський запит щодо виділення коштів на виконання робіт з відновлення приміщення Худиківської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Борщівського району Тернопільської області. 21.06.2013
Депутатський запит щодо виділення коштів для реконструкції Борщівського районного будинку культури, центральної районної бібліотеки та районної дитячої бібліотеки у Тернопільській області. 21.06.2013
Депутатський запит щодо виділення коштів для завершення ремонтних робіт на шляхопроводі та його підходах через залізницю на автомобільній дорозі Бучач – Чортків – Скала-Подільська, км.74+244 Тернопільської області. 24.05.2013
Депутатський запит щодо виділення коштів для будівництва нового приміщення Шупарської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Борщівського району Тернопільської області. 24.05.2013
Депутатський запит щодо виділення коштів на будівництво газопроводу Мельниця-Подільська – Борщів Тернопільської області. 17.05.2013
Депутатський запит щодо виділення коштів на будівництво міських очисних споруд у місті Борщів Тернопільської області. 17.05.2013
Депутатський запит щодо виділення коштів Заліщицькій державній гімназії Тернопільської області для реконструкції актової зали. 22.03.2013
Депутатський запит щодо погашення заборгованості з пенсійних виплат та інших соціальних допомог громадянам, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській атомній електростанції у Чортківському та Заліщицькому районах Тернопільської області. 22.03.2013
Керівникам міністерств і відомств України :
Депутатський запит щодо перешкод в отриманні суб’єктами господарювання ліцензій на медичну практику. 02.07.2013
Депутатський запит щодо аварійного стану будівель колишнього військового містечка №22 та військового аеродрому у місті Чорткові Тернопільської області. 02.07.2013 та інші.

– Пане Іване, судячи з цих запитів, Ви активно переймаєтеся проблемами свого округу…
Для мене як для народного депутата, обраного у мажоритарному виборчому окрузі, важливо постійно спілкуватися з виборцями Чортківського, Заліщицького та Борщівського районів.
Тому, щомісяця, відповідно до робочого графіка, приймаю громадян у кожному райцентрі. Відвідав також усі селища та деякі села округу.
Іноді, впоравшись з роботою в комітеті Верховної Ради, поспішаю до виборців і поза своїм графіком, оскільки маю велику потребу допомагати людям.
Загалом за 2012-2013 звітні роки на прийомах громадян до мене звернулося 1220 виборців, з них 871 людина подала письмові звернення. На усі заяви я надіслав депутатські звернення у Центральні та місцеві органи державної влади, а також у центральні установи, а також у регіональні органи та дипломатичні представництва України.

Тішить, що більшість звернень громадян, а це 65, 7% заяв, вдалося вирішити позитивно.

До речі, у кожному районному центрі працюють громадські приймальні народного депутата, де кожного тижня здійснюють прийом громадян мої помічники. У м.Тернополі також працює моя обласна приймальня, куди можуть звертатися виборці всієї області. Щодня помічники-консультанти інформують мене, з якими проблемами приходять виборці, і ми одразу реагуємо на них.

Через декілька днів починаються парламентські канікули, та хочу повідомити, що для вирішення термінових проблем і під час літніх вакацій працюватиме моя гаряча телефонна лінія : 067 353 25 03.

– Якими будуть Ваші побажання читачам нашого часопису?
. Здоров’я усім та достатку! Зауважу, що попереду нас чекає важка праця, але, я переконаний, вона завершиться нашою спільною перемогою.
Будьте пильні, любіть ближнього, і завжди пам’ятайте, що Бог і Україна понад усе!

Розмову вела Валентина Генералюк

Головний архітектор Тернополя не на своєму місці?

Тернопільська “Нива” програла “Миколаєву”