На Тернопільщині відкрили два відновлені меморіали Першої світової війни

Поділитися

Обеліск воїнам 132-го запасного піхотного полку Російської Імператорської армії та пам’ятник на братській могилі 36 воїнів армії Австро-Угорщини відкрили у місті Заліщики, що на півдні Тернопільської області.

Пам’ятники часів Першої світової війни, розташовані на старому міському кладовищі Заліщиків, хоч і були внесені до охоронних реєстрів, перебували у вкрай незадовільному стані. З обеліску російським воїнам були збиті бронзові елементи декору, рослини руйнували кладку монументу. Пам’ятник на могилі угорських вояків взагалі перебував в аварійному стані: слабо укріплений фундамент, час, погодні умови та дерева розірвали кладку і споруда вже майже розвалилася.

З ініціативою спільними зусиллями відновити меморіали до 100-річчя Першої світової війни до місцевої влади звернулася Федерація Скаутів «Галицька Русь». Пропозиція молоді знайшла розуміння у влади Заліщицького району та мерії міста Заліщики, а також у дирекції Національного природного парку «Дністровський каньйон». Проект реконструкції меморіалів підтримав Фонд Анатолія Лісіцина (Росія, м. Ярославль), який вже кілька років поспіль співпрацює з органами державної влади та громадськими організаціями Західної України, а також зі структурами інших держав у рамках Міжнародного гуманітарного волонтерського проекту «Memoria Patriae» (Пам’ять Вітчизни).

На урочисту церемонію відкриття відновлених меморіалів зібралися представники районної та міської влади, духовенство, представники інтелігенції із Тернопільської та Чернівецької областей, журналісти, а також молоді волонтери, які протягом двох тижнів разом із кваліфікованими спеціалістами реконструйовували пам’ятки історії.

На початку віче до присутніх звернувся тернопільський історик, краєзнавець, науковий секретар Благодійного фонду «Останній солдат» Сергій Ткачов, який зробив короткий історичний нарис та схивлював присутніх, зачитавши оповідання письменника з Тернопілля Осипа Маковея «Вічная пам’ять». Історик наголосив, що говорячи про солдатів Російської Імператорської армії або про солдатів Австро-Угорщини, інколи навмисно забувають, що у цих армій воювали представники практично усіх народів Східної Європи, у тому числі й уродженці міст і сіл сучасної України. Тому кожне братське поховання, кожен пам’ятник має міжнародне гуманітарне значення та повинен охоронятися та доглядатися.

Після цього священики усіх християнських конфесій міста Заліщики відслужили панахиду за загиблими у роки Першої світової війни.

У своєму виступі консул-радник Генерального консульства Росії у Львові Вадим Басинський розповів, що у Російській Федерації спостерігається сплеск інтересу до забутої історії Першої світової війни, багато людей шукають відомості про своїх загиблих родичів та місця їх останнього спочинку.

Російський дипломат зачитав лист-подяку від Генерального консула Росії у Львові Олега Астахова, у якому особлива увага приділена тому факту, що разом із досвідченими спеціалістами, істориками та карєзнавцями до реконструкції меморіалів долучилася молодь із 8 регіонів України – від Карпат до Чорного моря. Цим волонтери проекту «Memoria Patriae» внесли свою лепту в благородну справу та з відчуттям великої відповідальності виконали роботу.

До реконструкції меморіалів особисто долучився член Ради Федерації Росії Анатолій Лісіцин. Під час візиту на Тернопільщину російський сенатор зустрівся з міським головою Заліщиків Володимиром Бенев’ятом та директором НПП «Дністровський каньйон» Михайлом Шкільнюком. Разом із делегацією Національного парку Анатолій Лісіцин став гостем скаутського табору.

На адресу учасників церемонії та волонтерів надійшов лист Відповідального секретаря Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій при Кабінеті Міністрів України Ярослава Жилкіна. У листі відзначається, що підготовка до 100-річчя початку Першої світової війни в Україні триває на державному рівні: готується проект Указу Президента, яким передбачено комплекс заходів, які відбудуться у 2013-2014 роках.

Від імені Державної міжвідомчої комісії, яку очолює Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Темник, Відповідальний секретар комісії відзначив, що подібні громадські ініціативи з реконструкції пам’ятників Першої світової війни, за які зараз висловлюється подяка Федерації Скаутів «Галицька Русь», Заліщицькій міській раді та Заліщицькій районній державній адміністрації, а також усім, хто долучився до цієї роботи, є свідченням ефективності взаємодії місцевих органів влади та громадськості у справі збережання історії рідного народу.

Президент Федерації Скаутів «Галицька Русь», Голова Ревізійної комісії Національної організації скаутів України Кирило Арбатов висловив надію, що успішна реалізація цього благодійного проекту дасть додатковий імпульс підвищенню інтересу до Заліщиків та Національного парку «Дністровський каньйон» в Україні та далеко за її межами, сприятиме реалізації великого туристично-рекреаційного потенціалу цього унікального куточка Тернопілля та подякував усім за співпрацю.

Учасники церемонії відкриття відновлених меморіалів Першої світової війни вшанували пам’ять загиблих воїнів хвилиною мовчання. Заходом у Заліщиках завершився історико-краєзнавчий збір-похід «Слідами забутої війни ІІІ. Рубіж». Волонтерську експедицію планується продовжити наступного року, адже вже зараз до організаторів находить інформація про пам’ятники та некрополі, які потребують благоустрою та відновлення.

Служба інформації Федерації Скаутів «Галицька Русь»

Тернопільрибоохорона підбила підсумки проведення двомісячника “Нерест-2013”

Бажаємо Вам здоров’я під час відвідування Всеукраїнської прощі у селі Зарваниця!