Нардеп Апостол: Міністерство аграрної політики бореться з повітряними млинами, замість того, аби захистити селян від низьких цін на зерно

Поділитися

Про це заявив народний депутат України від фракції ВО «Батьківщина», член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин.
У ситуації низьких світових цін на зерно український уряд має підтримати селян та відмінити так званий «податок на експорт зерна», тобто звільнення таких операцій від повернення ПДВ. Адже АПК – єдиний сектор економіки, який фактично сплачує цей податок за рахунок селян,знижуючи і без того низькі ціни на внутрішньому ринку.
Більше того, сьогодні у влади є намагання змінити Податковий кодекс. Є наміри продовжити період, на який операції з експорту зерна звільняються від повернення ПДВ. В результаті ще 2 роки селяни зароблятимуть на 20% менше ніж могли б. Яким би не був Податковий кодекс, в ньому заздалегідь прописані правила гри на 2014 рік і його треба виконувати. Це підвищить ціни на внутрішньому ринку та врятує українських селян від банкрутства, бодай у 2014 році.
Крім того, необхідно знищити корупційну складову, яка виникає під час переміщення зерна країною – численні перевірки, сертифікації тощо – все це знижує ціни на фермерське зерно – вважає Апостол. Замість того, щоб підтримувати законопроекти, які зменшують корупцію, міністерство вносить альтернативні законопроекти, які ще жорсткіше прописують можливості для корупції (наприклад, міністерський законопроект № 2361 от 20.06.2013).
Як зазначає депутат, є й інша проблема. «Замість того, щоб боротися за аграріїв – відстоювати їх податкові пільги, розширяти державну підтримку, міністр аграрної політики Присяжнюк бореться з повітряними млинами: з трейдерами, розповідає про якісь теорії змови тощо» – каже Апостол.
Боротися з міфічними посередниками, так само, як і з попередниками – шкідлива радянська звичка влади, проте у 21 столітті вже настав час відходити від неї. Необхідно усвідомити, що Україна конкурує з країнами з величезною державною підтримкою аграрного сектору. Єдиною працюючою формою підтримки сільського господарства в Україні є податкові пільги, тому саме їх має підтримувати міністерство аграрної політики – вважає нардеп.

Чому головні тернопільські брехуни не обмануть селян?

Про журналістську корпоративність