Прокуратурою поновлено права громадян на вільний доступ до водних об’єктів

Поділитися

Органами прокуратури області за наслідками проведених перевірок додержання органами влади, місцевого самоврядування та державного контролю вимог земельного та водного законодавства вжито заходи прокурорського реагування щодо забезпечення вільного та безоплатного доступу громадян до водних об’єктів

Зокрема, вжитими прокуратурою Тернопільського району заходами забезпечено вільний доступ до Івачеводолішнівського ставу зазначеного району, на якому масово відпочивають громадяни.
Перевіркою з’ясовано, що Івачеводолішнівською сільською радою на підставі рішення сесії суб’єкту господарювання надано дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для обслуговування бази відпочинку.
Землекористувачем по периметру зазначеної ділянки встановлено стовпці для влаштування огорожі та шлагбаум на в’їзді, внаслідок чого перекрито громадянам доступ до Івачеводолішнівського ставу.
При цьому, для забезпечення вільного та безоплатного доступу громадян до водойми відповідальними особами сільської ради жодних заходів не вжито.
За наслідками розгляду подання, внесеного прокуратурою району голові сільської ради, відновлено для громадян вільний доступ до ставу шляхом демонтажу шлагбаума та за допущені порушення посадову особу сільради притягнуто до відповідальності.
На аналогічні порушення законодавства також відреаговано прокуратурою Кременецького району поданням, внесеним голові райдержадміністрації з вимогою вжити заходів щодо їх усунення.
За результатами розгляду документу прокурорського реагування, райдержадміністрацією вжито заходів до врегулювання спору та попереджено орендарів про можливість розірвання з ними договорів оренди водних об’єктів у випадку незабезпечення прав громадян на здійснення безоплатного загального водокористування (купання, плавання на човнах, любительського і спортивного рибальства тощо).
Загалом, з метою поновлення законних прав громадян на вільний та безоплатний доступ до водних об’єктів, органами прокуратури області за наслідками перевірок внесено 39 подань, за результатами розгляду 3 з них до відповідальності притягнуто 3 посадові особи. Також прокурорами до судів направлено 3 позови про повернення та попередження надання земель водного фонду, один з яких вже задоволено та повернуто у державну власність водний об’єкт площею майже 50 га.

Прес-служба прокуратури Тернопільської області

Як шанують Івана Гавдиду на Тернопільщині

Тернопільські фінінспектори виявили порушення в Купчинецькій сільській раді