Прокурор Тернопільської області розповів цікаві факти

Поділитися

23 серпня прокурор Тернопільської області провів прес-конференцію для місцевих ЗМІ. Генадій Мовчан розповів журналістам, що органами прокуратури Тернопільської області, з урахуванням стану законності у регіоні, вжито низку заходів щодо забезпечення додержання конституційних прав і свобод громадян та законних інтересів держави, відшкодування завданих збитків, притягнення винних до встановленої законом відповідальності. Вжитими заходами підвищено ефективність роботи, передусім на пріоритетних напрямах.

– Якщо говорити статистичними даними, то з початку року проведено більше 2700 перевірок, за результатами яких розпочато 90 кримінальних проваджень. Дві третини з них направлено до суду, у тому числі 38 з обвинувальним актом. Розглянуто 2709 подань, скасовано 677 незаконних актів органів влади та місцевого самоврядування, контролюючих органів, притягнуто до відповідальності 1819 посадових осіб органів влади та місцевого самоврядування, з них 729 – представників контролюючих служб, відшкодовано понад 45 млн. грн., у т.ч. 2,8 млн. грн. до бюджету, пред’явлено позови на суму 13,8 млн. грн, – розповів пан Мовчан.
Питома вага притягнутих до відповідальності посадовців контролюючих органів за незаконні дії склала 39%. А кожне друге кримінальне провадження скеровано до суду з обвинувальним актом.
– Одним із пріоритетних напрямків у роботі прокуратури є захист прав громадян на оплату праці, соціальне, пенсійне забезпечення. Тільки за втручанням прокуратури у червні-липні відбулось зменшення заборгованості з заробітної плати на 1,3 млн.грн., А взагалі з початку року за документами прокурорського реагування відшкодовано заборгованих майже 11,5 мільйонів гривень,- розповів прокурор області.
Заборгованість платників до Пенсійного фонду України станом на 1 червня зменшено майже на півмільйона гривень.
Завдяки постійному контролю з боку прокуратури області, спостерігається тенденція до зменшення боргу по єдиному соціальному внеску. В цілому, за цей рік за втручанням прокуратури борг зменшився на 1,2 млн.грн.
У сфері економіки основна увага приділялася дотриманню законності використання бюджетних коштів.За наслідками прокурорських перевірок розпочато 30 кримінальних проваджень, з яких до суду скеровано 20. Крім того, до відповідальності притягнуто 191 посадову особу, з яких кожний четвертий – працівник органів контролю, відшкодовано майже 3 млн. грн.
Особлива увага приділяється прокуратурою області щодо погашення заборгованості юридичними особами за спожиті енергоносії. Як наслідок, за документами прокурорського реагування заборгованість за газ у липні зменшилася на 6,8 млн. грн., а за теплову енергію з початку року відшкодовано понад 20 млн. грн.
Однією з основних задач в діяльності органів прокуратури залишається дотримання законності у сфері охорони довкілля. За матеріалами проведених 223 перевірок, скасовано 272 незаконних акти. До відповідальності притягнуто 260 осіб, з яких 70% склали посадовці органів контролю (180).
Також, пріоритетним завданням в роботі прокуратури області є належна реалізація чинного кримінального процесуального законодавства. Завдяки професійному процесуальному керівництву, координації в діях правоохоронців області, за вказаний період зареєстровано найменше у державі кримінальних правопорушень – 8649. Рівень злочинності на 10 тисяч населення склав 36,3 (по державі цей показник – 103,5).
Більше як вдвічі зменшилась кількість скоєних в області умисних убивств (з 14 до 6 у порівнянні з відповідним періодом минулого року), по всіх встановлені особи, які скоїли злочин.
Внаслідок вжитих прокуратурою області спільно з правоохоронними органами заходів, упродовж 2013 року розпочато 55 кримінальних проваджень про корупційні кримінальні правопорушення, 32 скеровано з обвинувальними актами до суду. Серед притягнутих до кримінальної відповідальності 5 правоохоронців, 1 митник, 2 працівники державної виконавчої служби, у тому числі начальник районного відділу державної виконавчої служби, керівник відділу реєстраційної служби органу юстиції, заступник керівника відділу районної ради, три керівники органів місцевого самоврядування, посадові особи юридичних осіб публічного права.

Загалом, працівниками прокуратури області забезпечується фаховий підхід до вирішення питань, що належать до компетенції органів прокуратури. З урахуванням законодавчих змін, запроваджуються нові методи роботи, внаслідок чого прокуратура області працює як єдиний механізм, діяльність якого скерована на забезпечення законності у всіх сферах життєдіяльності області.

Тернопільський Молодіжний народний рух проводить збір коштів на пам’ятник голові Служби Безпеки УПА Миколі Ареничу

У Бучачі на День Незалежності Молодіжний портал провів автовелопробіг