Бути зятем губернатора Івано-Франківщини соромно?

Поділитися
Олег Бахматюк не є зятем губернатора Івано-Франківщини?

Тернопільська інтернет-газета “ПРО ВСЕ” оприлюднила сьогодні інформацію , що зять губернатора Івано-Франківщини скупив понад 50% акцій 41 агропідприємства Західної України.  Замітка є передруком статті із газети “Сільські вісті”. Буквально через пів години, як вийшла публікація, із прес-служби агрохолдингу Олега Бахматюка зателефонувала пані Галина і почала з’ясовувати ситуацію, намагаючись дізнатися звідки ми отримали дані про сімейний стан її шефа. Ми відмовились розкрити джерело. Надзвичайна настирливість прес-служби аграрного підприємства здивувала. Черговий журналіст запропонував представнику прес-служби оприлюднити інформацію про те, на чиїй дочці одружений керівник їхньої компанії Олег Бахматюк і всі питання будуть зняті. Ми отримали відмову.

Журналісти тернопільської інтернет-газети “ПРО ВСЕ” тепер гадають: якщо пан Бахматюк одружений на дочці голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Михайла Вишиванюка, то чому скриває це й факт? Соромиться? Якщо ж ні, то чому прямо не спростують цю інформацію як це робиться у цивілізованих країнах. Журналістам однаково на кому жонатий пан Бахматюк.

Губернатор Михайло Вишиванюк: бути його зятем - соромно?

Це його особиста справа. Проте, як представник компанії, яка працює з цивілізованими країнами світу, мав би проводити відкриту політику в усіх галузях, які торкаються його особи.

Довідка

 

Олег Бахматюк – яєчний магнат України. Але став він відомий громадськості під час конфлікту навколо належавших йому шести облгазів з групою Бойка-Фірташа на початку 2007 року. Тоді останні змогли майже повністю витіснити бізнесмена з енергетичного ринку. Після цього Бахматюк «спустився на землю» – у бік аграрного сектору і створив компанію «Авангард». За дуже короткий термін він став одним з найбільших аграріїв в країні.

Народився підприємець 14 серпня в 1974 року в Івано-Франківську. У 1996 році закінчив Економіко-правовий інститут в м. Чернівці, отримавши диплом в галузі управління бізнесом, а також Івано-Франківський Національний технічний університет нафти і газу з дипломом у галузі інженерії, фізики та менеджменту в 2005 році.

Кар’єра

Перші гроші Олег Романович заробив на поставках дизпалива і мазуту в Східну Європу. З 1996 по 2001 рік Бахматюк працював в компанії «КГД» (Івано-Франківськ), де пройшов шлях від рядового менеджера до комерційного директора. «КГД» крім активної торговельної діяльності за принципом «купи-продай» довгий час була представником енергетичної компанії «Ітери», а значить – найбільшим постачальником газу в Івано-Франківській області.

«Ми поставляли газ та інші енергоносії на підприємства у сьома областях України, і брали в рахунок оплати за бартером різні товари, починаючи від продовольства закінчуючи арматурою, які відправляли на експорт. Думаю, це була величезна школа життя. Хто вижив в енергетичній галузі, той зможе впоратися не тільки з іншими галузями економіки, але і з громадсько-політичною діяльністю », – розповів Олег Бахматюк. 

Власний бізнес Олег Бахматюк почав в 2000 році, займаючись декількома напрямками одночасно. «У нас був і ритейл (роздрібна торгівля), з якого ми потім вийшли, і нерухомість, яка також не вдалася. А потрібно займатися спеціалізовано одним напрямком. Але до цього приходиш з часом. Криза підтвердила цю тезу », – підводить підсумки Олег Бахматюк. Тоді ж підприємець заснував компанію «Прикарпатська фінансова корпорація».

У 2002 році західно-український бізнесмен подався в політику. Він був обраний депутатом Івано-Франківської міської ради. Числився членом фракції «Економічне відродження», членом комісії міської ради з питань планування фінансів, цін та бюджету.

У 2003 році Бахматюк остаточно вибрав основний напрямок діяльності – агробізнес. І заснував агрохолдинг «Авангард», який на сьогодні входить до числа найбільших агропромислових підприємств України. Фактично, більша частина куплених «Авангардом» об’єктів перебувала у жалюгідному стані, і була практично заново відбудована. І перша птахофабрика, яку купив агрохолдинг, була банкрутом. «Ми з нуля довели поголів’я курей до мільйона, відродивши обсяги виробництва на рівні навіть вищому, ніж за радянських часів. Така ж ситуація була на першому м’ясокомбінаті в Івано-Франківській області », – розповідає Олег Бахматюк.

Протягом своєї кар’єри, Олег Бахматюк займав ряд керівних посад. Він був директором ТОВ «Прикарпатська Фінансова Компанія» в 2004 році. Президентом ТОВ «Станіславська Торгова Компанія» в 2005 році. За короткий час він стає власником більшості продуктових магазинів по всій Івано-Франківській області і об’єднує їх під брендом «Фаворит». Правда, досягти особливих висот в цьому бізнесі Бахматюку не вдалося, і магазини були розпродані за борги.

Бізнесмен також встиг засвітитися і в держпідприємствах. У 2005 році був призначений начальником управління експертної оцінки інвестицій і корпоративного фінансування НАК «Нафтогаз України». У 2006 році призначений заступником голови правління НАК Олексія Івченка. Звільнений з НАК в січні 2007 року.

У 2005 році Бахматюк створює банк «Фінансова ініціатива». У 2006 році викупив контрольні пакети облгазів: «Івано-Франківськгаз», «Львівгаз», «Закарпатгаз», «Чернівцігаз» і «Волиньгаз». Які після звільнення були продані структурам Дмитра Фірташа.

З 2007 року Олег Бахматюк очолює раду директорів агрохолдингу «Авангард» (AVANGARDCO INVESTMENTS PUBLIC LIMITED). Сьогодні бізнесмен – голова ради директорів «Авангард» без виконавчих повноважень.

На початку 2011 року журнал «Фокус» оцінив статки Олега Бахматюка в $ 1,093 млрд., поставивши його на 19-е місце в списку найбагатших людей України (роком раніше стан був оцінений в $ 233 млн.). Журнал «Кореспондент» в рейтингу найзаможніших українців «Золота сотня» відвів Олегу Бахматюку 8 місце і оцінив статки в $ 2,2 млрд. (роком раніше – $ 700 млн.).

У березні 2011 року американський журнал «Forbes» оцінив статки Олега Бахматюка в $ 1 млрд. (7 місце серед українських мільярдерів і 1140 в світі).

Український «Forbes» віддав Олегу Бахматюку 11 місце в списку 100 найбагатших людей України, оцінивши його статки в розмірі $ 877 млн ​​(дані на листопад 2012 року).

За версією журналу «Кореспондент» у 2012 році Олег Бахматюк зайняв 8 місце в рейтингу «ТОП-100 найбагатших українців». Експерти видання оцінили його стан в розмірі $ 1,6 млрд. У рейтингу «200 найвпливовіших українців» журналу «Фокус» Олег Бахматюк посів 72 місце. У 2013 році «Фокус» оцінив статки Олега Бахматюка в $ 795 млн (23 місце рейтингу «200 найбагатших людей України»).

Активи

Олег Бахматюк належить до бізнесменів одного суворого курсу. Методом проб і помилок він вибрав основний напрямок діяльності – агробізнес. Його головне підприємство – агрохолдинг «Авангард» – один з найбільших виробників яєць в Україні. Компанія активно розвиває експорт. Вже зараз яйця і Ячний порошок, виробництва «Авангарду», поставляються в Туреччину, Йорданію, Саудівську Аравію, Казахстан і Молдову. Підприємства компанії розташовані в 14 з 24 областей України та в Криму. «Ми – локомотив галузі», – заявив Бахматюк, додавши, що найближчі конкуренти «Авангарду» залишилися далеко позаду. 

Крім «Авангарду» і банку «Фінансова ініціатива», Бахматюк також контролює компанію Ukrlandfarming, яка займається виробництвом зерна і розведенням великої рогатої худоби. Під управлінням зареєстрованої на Кіпрі компанії Ukrlandfarming знаходиться 110 тис. га земель. Крім того, їй належать 26 тис. голів великої рогатої худоби для виробництва яловичини і молока. 

В Івано-Франківську бізнесменові раніше належала мережа магазинів «Фаворит». Але вона перейшла за борги банкам, які в свою чергу передали магазини в оренду іншому оператору – «Пакко». Бахматюк говорить, що ритейл йому більше нецікавий. «По-перше, у нас немає професійного менеджменту для цього напрямку. По-друге, ми пережили хворобу бізнесменів пострадянського простору, які прагнуть займатися всім і відразу. Я повністю вийшов з енергетичних активів і роздрібного бізнесу, залишився тільки аграрний сектор і банк «Фінансова ініціатива», – пояснює Олег Бахматюк.

Олег Бахматюк свого часу також примудрився приватизовувати історичний пам’ятник архітектури – колишній палац князів Потоцьких, в будівлі якої до недавнього часу знаходився військовий госпіталь.

Бізнес-зв’язки

Олег Бахматюк свого часу тісно співпрацював з Олексієм Івченко, екс-головою НАК «Нафтогаз України». Тоді бізнесмен обіймав посаду заступника керівника державної компанії. І вдало викупив контрольні пакети облгазів: «Івано-Франківськгаз», «Львівгаз», «Закарпатгаз», «Чернівцігаз» і «Волиньгаз». Які пізніше були продані структурам Дмитра Фірташа. 

Ім’я Бахматюка також тісно пов’язують з земляком – івано-франківським бізнесменом Остапом Дармограйєм (керівник компанії «КГД»). Але на сьогоднішній день відносини між Дармограєм і Бахматюком дуже напружені.

У 2002 році Бахматюк засновує компанію «Прикарпатська фінансова корпорація» і отримує свої перші солідні гроші завдяки знайомству з головою Івано-Франківського відділення банку «Аваль» Марією Лободін. Незабаром через продаж «Авалю» групі «Райффайзен» Лободін довелося терміново шукати нове місце роботи. І ним стала структура Олега Бахматюка – нещодавно створений банк «Фінансова ініціатива». Але їх спільне партнерство не склалося. 

Політичні зв’язки

Бахматюк, як і більшість заможних українців, був свого часу тісно пов’язаний з можновладцями, працюючи на вищих керівних посадах в НАК «Нафтогаз України».

В політику бізнесмен подався в 2002 році. Тоді Олег Бахматюк був обраний депутатом Івано-Франківської міської ради. Числився членом фракції «Економічне відродження», членом комісії міської ради з питань планування фінансів, цін та бюджету. 

Після президентської кампанії 2004 року Олег Бахматюк частково втратив свої позиції на західному регіоні, однак не надовго. Він швидко зумів знайти підходи до нового губернатора Романа Ткача. Новий глава облдержадміністрації став активно лобіювати інтереси його бізнесу.

У 2005 році з подачі нардепа Ігоря Єремєєва Бахматюк взяв найактивнішу участь у кампанії Народного блоку Литвина. На цьому ґрунті у нього відбувається розбіжність з Михайлом Вишиванюком, який очолював обласну організацію Народної партії. Але замість обіцяного місця в першій десятці, Бахматюку дістається далеке 66-е. Бізнесмен також очолює список «Народного блоку Литвина» до обласної ради, проте у виборчій гонці програв. 

Сімейні узи

Одружений. Виховує трьох дочок і сина.

Тернопіль засмітили фальшивою “Українською правдою” (фото)

***

Звернення ініціативної групи руху “Третя Українська Республіка” до громадян, опозиційних політичних сил і влади Тернопільщини

***

Де в Тернополі продають зіпсуту ковбасу вагітним жінкам

***

Аркадій Войтюк у Тернополі розповів про особисте, Юрмалу “нижче плінтуса”, україномовність зірок та 20 тисяч доларів на кліп

***

Відомим тернополянам почали підкидати фальшиву “Українську правду”

***

У Тернополі затопило бізнес-імперію мера (відео)

***

Герой України почав розколювати опозицію

***

Юлія Тимошенко привітала Януковича

***

Мало хто знає, що 11 вересня в Нью-Йорку, рятуючи людей, героїчно загинув українець Іван Скала

***

У які прикмети вірять представники різних професій?

***

У Тернополі в криміналітету вилучено 30 кг кокаїну, вартістю понад 6 млн. доларів США

***

Влада України, представлена Партією регіонів, проситиме у МВФ позику у 15 млрд. доларів

***

16 вересня в історії Тернополя, України і світу

bp.ubr.ua

Майже 12 годин міліціонери шукали трирічного Сашка

Пішов у вічність автор «Неопалимої купини»