П’яту частину території Кременчуцького району віддали мільярдеру Костянтину Жеваго

Поділитися

«Промисловий поступ не зупинити!» Таким аргументом «дотиснули» депутатів Кременчуцької райради на Полтавщині, щоб ті нарешті (за третім разом!) дали згоду на затвердження схеми планування території Кременчуцького району, якою п’яту частину її… віддали мільярдеру Костянтину Жеваго під потреби власної імперії з видобутку залізної руди.

САМЕ ЦЕ гасло найчастіше звучить нині з вуст представників влади, провладних ЗМІ та залежних депутатів місцевих рад під час безуспішних спроб переконати населення Кременчуцького регіону у нібито великих благах, якими його ощасливить промислова розробка Біланівського родовища залізистих кварцитів.

Прибічники такого «промислового поступу» відводять Україні роль лише сировинного придатку до високорозвинених західних держав. Те, що скарби українських надр, такі як молібден, марганець, титан, дають змогу виплавляти високолеговану сталь і експортувати не сировину, а готову продукцію, навіть не обговорюється. Замовчується й той факт, що при «несировинному» підході менше б завдавалося шкоди довкіллю і здоров’ю нації. А оскільки високолегована сталь на міжнародному ринку у рази коштує дорожче, аніж сировина, то й надходження до державного бюджету зросли б незрівнянно.

Сьогодні 22 залізорудні родовища із 54 розвіданих в Україні — промислово розробляються! То, може, досить перетворювати нашу родючу землю на розриту могилу? Слід би залишити частину національного багатства й для прийдешніх, сподіваюсь совісніших і патріотичніших, поколінь. Але для того, щоб усвідомити переваги такого підходу, треба мати державницьке мислення, політичну волю, мужність не бути маріонеткою у руках вищого керівництва чи спонсорів. Задля цього варто на державному рівні ухвалити програму з виробництва високолегованої сталі в Україні.

Київ з цього приводу мовчить. А хто з керівників Полтавщини, чи тим паче Кременчуцького району, здатний подати голос на захист родючих полтавських чорноземів задля оприлюднення правди про жахливі екологічні наслідки від другого та третього жевагівських кар’єрів глибиною 500 та 700 метрів? Адже йдеться не лише про екологічну загрозу для Полтавщини, а й для всієї України.

Уже вкотре жертвою індустріалізації стає аграрний сектор. Але уроки історії дехто надто погано засвоює. Індустріалізація 30-х років минулого століття в СРСР котком прокотилася по тисячах родин сільських трударів. Знищуючи середній клас на селі, комадно-репресивна система нічого кращого ніж нещадне масштабне розкуркулення і придумати не могла, аби виморити господаря, надовго відбити в людей бажання хазяйнувати на рідній землі.

Діяльність промислово-фінансової компанії «Ferrexpo» щодо примноження власних статків за рахунок розбудови гірничих кар’єрів на полтавських чорноземах призведе до другої хвилі «розкуркулення» сільськогосподарських товаровиробників у Кременчуцькому районі, а квітучий куточок області буде перетворено на отруйну пустелю.

Активним пропагандистом такого «блага» виступає кременчуцька районна комунальна газета «Перемога». Скажімо, в статті «Кому вигідне будівництво Біланівського ГЗК?» (12 липня 2013 р.) нав’язується думка про позитивні наслідки від переселення мешканців 14 сіл, які потрапляють у зону впливу промислової розробки Біланівського ГЗК! Нагадаю, наприкінці 50-х — на початку 60-х років минулого століття наддіпрянські села Лівобережної України вже пережили жах переселення під час будівництва каскаду водосховищ на Дніпрі.

Між тим, замовчується інформація про негативні впливи нині діючого Єристівського кар’єру на життя мешканців сіл Солонці, Колгоспна Гора, а саме: відсутність води у криницях, руйнування будівель від потужних вибухів у кар’єрі, постійний пил, гуркіт важкого технологічного транспорту, який розбиває вщент сільські вулиці…

А тепер до цього «букета» проблем у районі додасть свої ще й розширення жевагівської кар’єрної «промисловості».

Кременчуцькі селяни, фермери опинилися в безвиході — як на біду їхня земля приглянулася олігарху. Байдужість до подальшої долі сільського товаровиробника проявляють і очільники Кременчуцького району — Юрій Нагорний та Василь Кравченко, котрі за посадовими обов’язками мали б захищати інтереси мешканців району, а не великого капіталу.

Ганна КАПУСТЯН,

депутат Кременчуцької районної ради, професор Кременчуцького національного університету ім. М. Остроградського.

Тернопіль засмітили фальшивою “Українською правдою” (фото)

***

Звернення ініціативної групи руху “Третя Українська Республіка” до громадян, опозиційних політичних сил і влади Тернопільщини

***

Де в Тернополі продають зіпсуту ковбасу вагітним жінкам

***

Аркадій Войтюк у Тернополі розповів про особисте, Юрмалу “нижче плінтуса”, україномовність зірок та 20 тисяч доларів на кліп

***

Відомим тернополянам почали підкидати фальшиву “Українську правду”

***

У Тернополі затопило бізнес-імперію мера (відео)

***

Герой України почав розколювати опозицію

***

Юлія Тимошенко привітала Януковича

***

Мало хто знає, що 11 вересня в Нью-Йорку, рятуючи людей, героїчно загинув українець Іван Скала

***

У які прикмети вірять представники різних професій?

***

У Тернополі в криміналітету вилучено 30 кг кокаїну, вартістю понад 6 млн. доларів США

***

Влада України, представлена Партією регіонів, проситиме у МВФ позику у 15 млрд. доларів

***

П’яту частину території Кременчуцького району віддали мільярдеру Костянтину Жеваго

***

16 вересня в історії Тернополя, України і світу

Влада України, представлена Партією регіонів, проситиме у МВФ позику у 15 млрд. доларів

16 вересня в історії Тернополя, України і світу