Швидкість виділення житла «черговикам» у Тернопільській області може зрости в шість разів

Поділитися

Швидкість виділення житла «черговикам» у Тернопільській області може зрости в шість разів навіть при нинішньому обсязі державного фінансування. Для цього необхідно використовувати сучасні технології зведення будівель, а також запровадити нову модель забезпечення квартирами сімей, які потребують поліпшення житлових умов. Про це йшлося у ході робочої зустрічі учасників Всеукраїнського об’єднання організацій роботодавців у сфері будівництва, проектування та архітектури.

За даними Держстатслужби України, сьогодні в черзі на поліпшення житлових умов перебувають 18,6 тисяч сімей у Тернопільській області, а всього в Україні таких сімей – 1,020 млн.

Експерти Всеукраїнського об’єднання організацій роботодавців у сфері будівництва, проектування та архітектури відзначили, що сучасні будівельні технології істотно здешевлюють вартість будівництва. За словами провідного архітектора компанії «КийБуд» Олександра Ярусова, вартість одного квадратного метра житла можна зменшити вдвічі з нинішніх 600-700 доларів до 250-300 доларів.

«Сьогодні існує кілька технологій, що забезпечують порівняно невелику вартість будівництва і високі експлуатаційні характеристики будинків. У США, Канаді, Росії, Казахстані в рамках програм будівництва доступного житла зводять монолітно-каркасні будинки з кладкою із суміші бетону і пінополістиролу, застосовується технологія незйомної опалубки з пінопласту. Ці та інші сучасні технології доступні українським фахівцям і дозволяють зводити будівлі висотою 7-9 поверхів», – відзначив Олександр Ярусов.

Крім того, істотно прискорить забезпечення «черговиків» житлом впровадження нової моделі державно-приватного партнерства в житловій сфері. Зокрема, Україна може перейняти досвід розвинених країн, в яких доступна житлова нерухомість, що зводиться, здається в оренду громадянам на строк більше 10 років, сказав співголова Всеукраїнського об’єднання організацій роботодавців у сфері будівництва, проектування та архітектури Дмитро Третьяков. Він зазначив, що в США, Великобританії, Австрії, Канаді, Індії, Китаї вартість проживання в доступній орендної нерухомості не перевищує 30 % доходу сім’ї. Реалізацію подібної програми розглядають і в Росії.

«В Україні для сім’ї з трьох осіб, за нормативами, потрібна квартира площею близько 70 квадратних метрів. При цьому максимальний розмір орендної плати не повинен перевищувати третину доходу сім’ї – це, в середньому, близько 1,5-2 тисяч гривень на місяць. Ця сума значно нижче існуючих пропозицій оренди житла на ринку нерухомості», – констатував Дмитро Третьяков.

Попередні підрахунки експертів Всеукраїнського об’єднання організацій роботодавців у сфері будівництва, проектування та архітектури показують, що для забезпечення таких орендних ставок вартість будівництва одного квадратного метра житла не повинна перевищувати 250-300 доларів. «Це можливо в рамках програми державно-приватного партнерства, коли держава та приватні інвестори профінансують будівництво через відкриті інвестиційні фонди», – підкреслив Дмитро Третьяков. «Держава повинна сформувати фонди і взяти на себе до 25-30 % початкових інвестицій, які підуть на виділення земельних ділянок під будівництво, будівництво інженерної та соціальної інфраструктури. Далі інвестори зможуть викупити частку у фондах у держави і внести додаткові гроші на будівництво самих будинків», – пояснив Дмитро Третьяков. Крім того, вартість житла здешевить розробка типових проектів будинків.

За словами Дмитра Третьякова, такий механізм дозволяє державі повернути вкладені кошти і потім реінвестувати їх. «Завдяки такому механізму, при нинішньому рівні державного фінансування всіх «черговиків» в Україні можна забезпечення житлом протягом 20-25 років. Це в шість разів швидше нинішніх темпів будівництва житла для «черговиків». Поточні темпи будівництва соціального житла дозволять задовольнити попит на нього через 150 років», – підкреслив Дмитро Третьяков.

Довідка. Всеукраїнське об’єднання організацій роботодавців у сфері будівництва, проектування та архітектури було створено в 2005 році і об’єднує 15 регіональних організацій роботодавців, на підприємствах яких працює близько 70 тисяч осіб, повідомили тернопільській інтернет-газеті “ПРО ВСЕ” у прес-службі Всеукраїнського об’єднання організацій роботодавців у сфері будівництва, проектування та архітектури

Іван Стойко пропонує заборонити рекламу не українською мовою

У село Синьків високопосадовці їздять як колись комуністи на поклон до Леніна