Близько 20 тисяч людей на Тернопільщині потребують паліативної та хоспісної допомоги

Поділитися

Завтра – 12 жовтня – Всесвітній День паліативної та хоспісної допомоги. Тож, сьогодні, в рамках відзначення цього дня в прес-центрі Тернопільської облдержадміністрації відбулась прес-конференція за участі заступника директора департаменту охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації Лідії Чайковської, головного спеціаліста-терапевта департаменту охорони здоров’я ТОДА Лариси Матюк, головного лікаря Тернопільської протитуберкульозної лікарні (с.Плотича) Андрія Паламарчука та начальника управління організації надання соціальних послуг департаменту Павла Кланца.

До обговорення теми паліативної та хоспісної допомоги долучився і представник духовенства, зокрема голова комісії Тернопільсько-Зборівської архієпархії у справах душпастирства охорони здоров’я отець Андрій Желіско.

Поняття “паліативної та хоспісної допомоги” не є новим. Історія закладів паліативної допомоги та хоспісів дуже давня. “Хоспіс” у перекладі з англійської – будинок для мандрівників. Колись при монастирях будувалися такі будинки для хворих пілігримів, які подорожували до Святої землі.

У перекладі з латини слово «pallium» означає “покриття”, “покрив”. Тобто, мова йде про всебічну допомогу хворим, які страждають на прогресуючі захворювання на пізніх стадіях його розвитку.

Людство завжди так чи інакше піклувалося про вмираючих, нужденних, бідних. Кожне суспільство та релігія проявляли своє милосердя по-різному, але його суть незмінна: дати притулок, нагодувати, обігріти, заспокоїти, підтримати. Та лише у наш час ідеї милосердя і гуманізму мають шанс отримати систему стандартів, гарантованих кожному членові суспільства.

За інформацією “Української ліги сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги”, основними завданнями паліативної допомоги є забезпечення достойного завершення земного життя, знеболення та пом’якшення інших симптомів, що турбують хворого; підтримка у хворого прагнення до життя, визначення смерті як природного процесу, психологічна та духовна підтримка хворого; забезпечення системи заходів, що підтримують у хворого здатність якомога триваліше вести активне життя, аж до самої смерті; та забезпечення допомоги сім’ї хворого під час його хвороби, а також його смерті.

В сучасних реаліях паліативної медицини – розпочала заступник директора департаменту охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації Лідія Чайковська, – все більше уваги приділяється саме догляду, психологічній підтримці хворого та їх близьких, бо кожна людина заслуговує на те, щоб піти з життя гідно.

“З кожним роком – мовила далі головний спеціаліст-терапевт департаменту охорони здоров’я ТОДА Лариса Матюк – збільшується кількість людей похилого віку, Тернопільщина не виняток. Наразі 125 тисяч людей, старших за 70 років, близько 20 тисяч з них потребують паліативної та хоспісної допомоги. Близько двох з половиною тисяч чоловік потребують такої допомоги хворі в термінальній стадії онкозахворювань, хворі на туберкульоз та СНІД.

Під час прес-конференції Лариса Михайлівна акцентувала на тому, що попри те, що в області нема хоспісу, важко хворі не залишаються без медичного нагляду. Якісну медичну допомогу всі вони отримують у лікувально-профілактичних закладах області.

– Тернопільська область є однією з тих регіонів, які ще не створили стаціонарного закладу паліативної допомоги, іншими словами, хоспісу, проте департамент охорони здоров’я спільно із “Українською лігою сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги” та іншими структурними підрозділами облдержадміністрації працюють над розробкою документів щодо створення хоспісу на Тернопільщині. Проте будь-яке рішення про створення такого закладу потребує дієвості обласної ради Тернопільської області. Про це заявила заступник директора ДОЗ ТОДА Лідія Чайковська.

Зараз в Україні є близько 20 хоспісів та центрів паліативної допомоги, офіційними з них є тільки 12. Усі такі заклади діють на різних засадах: державних, благочинних, комунальних. Хоспісна допомога в Тернопільській області лише зароджується, наразі обговорюється та вирішується питання відкриття хоспісу для допомоги інкурабельним хворим, із невиліковними захворюваннями та іншим важкохворим людям.

На базі відділення невідкладних терапевтичних станів у Тернопільській міській лікарні швидкої допомоги діють 6 хоспісних палат. Нині у хоспісних палатах перебувають хворі з онкопатологією, розсіяним склерозом, хворобою Альцгеймера. Для надання допомоги цим хворим медичних сестер готували за спеціальною програмою.

Учасники прес-конференції підняли і таку важливу тему як паліативна медицина та лікування онкологічних хворих.

– До паліативних пацієнтів – продовжила Лідія Зіновіївна – відносяться онкохворі, кількість яких, на жаль, в нашій державі стрімко зростає: у 2000 році – 305 чоловік на 100 тисяч населення, у 2010 році – 349 на 100 тисяч населення, а на 2020 рік прогнозується, що ця цифра досягне 370 чоловік на 100 тисяч населення.

Якщо у США п’ятирічна виживаність, (хворий пройшов курс лікування і впродовж п’яти років він знаходиться в стані ремісії) онкохворих 64%, у Франції – 60%, то в Україні – 41%.

Так. паліативна медицина та лікування онкологічних хворих є системою заходів, спрямованих на надання медичної допомоги онкологічним хворим в занедбаній стадії захворювання. Вилікувати пухлину вже неможливо,

залишається лише доглядати за хворим, боротися із хронічним больовим синдромом, за умови мінімального використання наркотичних речовин.

Догляд має поєднуватися з вирішенням комплексу духовних та соціальних проблем.

– Паліативна та хоспісна допомога на Тернопіллі – розповідає керівник громадської організації “Українська ліга сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги”, головний лікар Тернопільської протитуберкульозної лікарні (с.Плотича) Андрій Паламарчук – стартує з листопада 2010 року, коли, власне, відбулося перше ініціативне зібрання щодо створення організації, яка об’єднала б широке коло небайдужих людей – медичних працівників, громадських діячів, науковців, представників духовенства, волонтерів і меценатів задля розвитку паліативної допомоги в Україні і в Тернопільській області. І вона була створена 17 грудня 2010 року та отримала назву “Всеукраїнська громадська організація “Українська ліга сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги”.

– Зі сторони церкви – долучився до розмови і голова комісії Тернопільсько-Зборівської архієпархії у справах душпастирства охорони здоров’я отець Андрій Желіско – така ініціатива схвалюється та підтримується. Ми маємо зрозуміти, настільки важливо полегшити страждання пацієнтів, вирішити їх психологічні, соціальні і духовні проблеми.

Світлана Гуменна,

прес-служба ДОЗ ТОДА

«Милосердя разом» в Тернопільському міському центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

42 тисячі українців вже хворі на грип