Монетний двір почав чеканити 50 копійок з більш дешевого сплаву

Поділитися

В Україні почалася чеканка 50 копійок з нового, більш дешевого сплаву. Про це УНН повідомили у Національному банку України.

Співрозмовник зауважив, що планується запустити виготовлення і 25 копійок з нового сплаву. Але, за його словами, співробітники монетного двору, які безпосередньо працюють з виготовленням монет з нового сплаву нарікають на його властивості, які заважають працювати – він намагнічується.

Нагадаємо, Національний банк України з 1 жовтня 2013 року ввів в обіг монети номіналом 50 копійок з більш дешевого матеріалу – низьковуглецевої сталі з гальванічним покриттям.

“З метою забезпечення потреб готівково-грошового обігу відповідно до статей 33 — 35 Закону України „Про Національний банк України“ 1 жовтня в обіг уведені монети номіналом 50 копійок 2013 року карбування з низьковуглецевої сталі з гальванічним покриттям”, — йдеться в повідомленні.

В НБУ поінформували, що до цього часу для карбування розмінних монет номіналом 50 копійок використовувалися заготовки, виготовлені зі сплаву алюмінієвої бронзи.

В центральному банку України зазначили, що основною передумовою зміни матеріалу заготовок стало поєднання технологічного та економічного ефекту, а також зменшення вартості металу через відмову від кольорових металів (і сплавів), вартість яких на міжнародному ринку підвищується і призводить до збільшення собівартості виготовлення розмінних монет.
Використання нового матеріалу для виготовлення монет номіналом 50 копійок, зауважують в НБУ, не впливає на термін обігу розмінних монет та їх захищеність від підробки.

За станом на 01.09.2013 в обігу перебувало 1 млрд 13 млн 23 тис. шт. таких монет на суму 506,512 млн грн.
В установі також поінформували, що монети номіналом 50 копійок 2013 року карбування є законним платіжним засобом на території України і функціонують в обігу разом із відповідними монетами попередніх років карбування.
“Монети вводяться в обіг у межах планового випуску, монети „старого“ зразка вилучатися з обігу не будуть”, — підкреслив директор Генерального департаменту регулювання грошового обігу Національого банку України Віктор Нестеренко.

Він повідомив, що прийняттю рішення про заміну матеріалу заготовок для зазначених розмінних монет передувало ретельне вивчення відповідного світового досвіду. Аналіз сучасної світової монетної продукції за даними Coin Registration Office (Royal Mint) свідчить, що для виготовлення розмінних монет у світі використовується близько десяти металевих сплавів на основі міді, алюмінію, нікелю, цинку тощо.

“Є варіанти з різними пропорціями компонентів сплавів. Рідше використовується чистий монометал — мідь, нікель. Деякі країни карбують монети на плакованих заготовках — мідне ядро, покрите нікелем, залізне ядро, плаковане міддю тощо”, — пояснив В.Нестеренко.

Він зазначив, що, наприклад, у Польщі для монет номіналами 10, 20, 50 грошей та 1 злотий використовувався мельхіор, у Росії для монет номіналами 10 і 50 копійок — мідно-цинковий сплав.

Монети ж з гальванічним покриттям в обігу мають близько 40 країн світу, наприклад, країни Європейського Союзу, Великобританія, Аргентина, Канада тощо.

Викрили злочинну групу, яка незаконно реалізовувала зброю

За незаконне притягнення до адмінвідповідальності колишній працівник ДАІ постане перед судом