Нобелівську премію з хімії отримали два американці та австрієць

Поділитися

Американські вчені Майкл Левіт та Ар’є Варшел спільно з своїм австрійським колегою Мартіном Карплюсом стали лауреатами Нобелівської премії з хімії за внесок у розвиток багаторівневих моделей складних хімічних сполук, повідомляє УНН.

“Хімія – це експериментальна наука, але сьогодні хіміки-теоретики знаходять відповіді на питання щодо складних хімічних реакцій, вони працюють разом із практиками, щоб допомогти нам зрозуміти складні реакції у фотосинтезі, як виробляти ефективні медикаменти та пояснити процес каталізу”, – підкреслив важливість відкриття професор органічної хімії Свен Ліден.

Нагадаємо, з 7 по 14 жовтня в Стокгольмі і Осло назвуть Володарів Нобелівських премій за 2013 році.

Відкрив тиждень Нобелівський комітет при Каролінському медичному інституті в Стокгольмі, який назвав імена володарів нагороди в галузі фізіології або медицини – ними стали американські вчені Дж. Ротман, Р. Шекман та Т. Зюдхоф за дослідження транспортної системи наших клітин.

У вівторок лауреатами Нобелівської премії з фізики стали британець П. Хіггс та бельгієць Ф. Енглер за підтвердження існування бозона Хіггса або “частинки Бога”.

Завершиться Нобелівський тиждень 14 жовтня о Стокгольмі, де назвуть призера в галузі економіки.

Сума кожної з Нобелівських премій цього року становить 8 млн шведських крон (1 млн.доларів США).

Анкетування відвідувачів Тернопільського суду

24 жовтня в Україні вийде стрічка “П’ята влада” про засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа