У Тернополі пікетували обласну прокуратуру!

Поділитися

2 жовтня 2013 року біля обласної прокуратури на вулиці Листопадовій відбувся мітинг. До акції приєднались небайдужі до проблем міста тернополяни. Були присутні мешканці вулиці Орлика, котрі вже рік часу борються з незаконною забудовою у власному дворі, представники гаражного кооперативу “Аляска-авто”, в яких відбирають гаражі, мешканці вулиці Острозького, де також скандальна забудова, родичі П. Сорокаліта, якого роками тягають по судах, мешканці околиць парку Національного Відродження, де нещодавно міська рада віддала в оренду спортивний майданчик, на якому були знищенні всі знаряддя.

Однак спокійно поговорити про проблеми тернополянам не дали.

Одразу ж на мітинг прибуло понад 20 працівників міліції на чолі з їх керівником. Мітингувальників буквально оточили представники міліції одягнені як в цивільному, так і в формі, які наказували розійтись і не приймати участі у мітингу. Начальник міліції п. Облещук попросив мітингувальників розійтись, оскільки згідно з розпорядженням заступника міського голови п. Турського дозволу на проведення такої акції немає. А точніше в тексті, який представники міліції лише зачитали, сказано, що міська рада забороняє проведення мітингу біля обласної прокуратури.

Останнє не без підстав обурило громаду, адже згідно з законом мирні зібрання не передбачають дозволу. Люди, які мають намір зібратися повинні лише завчасно проінформувати органи влади про свої наміри аби остання забезпечила належне проведення зібрання. Якщо ж зібрання, якимось чином шкодить громадській чи національній безпеці, то чиновники можуть лише звернутися до суду й суд може встановити обмеження. Рішення ж суду, який би забороняв дане зібрання, не було.

– Сьогодні я прийшов сюди, бо мені не байдуже, чим живе громада міста, – говорить громадський активіст Андрій Любецький. В людей є проблеми з якими вони виходять до влади, але замість того, щоб допомагати міська рада забороняє будь-які мітинги. Ця ганебна для Тернополя практика починає застосовуватись все частіше. Наприклад, 12 липня міська рада заборонила пікет представників гаражного кооперативу під своїми стінами, керуючись рішенням суду, а сьогодні вже і суду не потрібно, а лише рішення виконавчого комітету. Інший цікавий факт: міська рада вже почала забороняти мирні зібрання не тільки біля своїх приміщень, але й біля інших державних установ – як от сьогодні біля обласної прокуратури. Якщо так і далі буде продовжуватись, то скоро тернополянам заборонять збиратися і біля своїх будинків.

Озвучивши свої вимоги і проблеми представники громади міста зрештою розійшлись.

У Тернополі на будівельному майданчику людину засипало землею

Посольство США частково призупиняє роботу в Україні