Диктант національної єдності відбудеться сьогодні в Україні

Поділитися

«Творити величне просто – разом! Твори хвилю єдності!» під таким  гаслом 11 листопада 2013 року о 13:10 на Українському радіо розпочнеться Всеукраїнський диктант національної єдності.
Це унікальна акція, яку Національна радіокомпанія України започаткувала ще 2000 року. Відтоді щороку українці – від великого до малого – можуть взяти участь у написанні радіодиктанту та з’ясувати, наскільки добре знають рідну мову, а ще – продемонструвати солідарність з усіма, хто любить і шанує рідне слово, хто хоче, щоб українці спілкувалися українською мовою і зберегли її для нащадків. Радіодиктанти рідної мови існують в багатьох країнах світу, зокрема, у Польщі, Китаї, Франції.
Щороку Національна радіокомпанія отримує понад 15 тисяч листів з радіодиктантом. Кількість учасників Диктанту національної єдності постійно зростає, а географія – поширюється. Листи надсилають не лише слухачі з усіх областей України, а й з-за кордону: Росії, Білорусі, Молдови, Німеччини, Бельгії та інших країн. Це люди різного віку і різних професій: школярі і студенти, військові і робітники, пенсіонери і домогосподарки. Вік деяких учасників сягає 90 років.
Цьогорічний диктант проведе доцент Київського університету ім. Б.Грінченка, автор шкільних підручників з української мови та літератури Олександр Авраменко. Ті, хто напише його без помилок, будуть відзначені призами. Це – грошові премії, книги, радіоприймачі, компакт-диски із унікальними записами Українського радіо. Важлива умова – перевірятимуться лише диктанти, надіслані 11 і 12 листопада. Дату відправлення визначатимуть за штемпелем на конверті. Адреса Українського радіо: Київ-1, Хрещатик, 26. Індекс – 01001.
Написання радіо диктанту супроводжуватиметься двогодинним прямоефірним марафоном, під час якого ведучі Аліна Акуленко та Роман Коляда розповідатимуть про історію акції, цьогорічних спонсорів, призи, а також разом із гостями студії міркуватимуть про те, що таке радіодиктант – перевірка грамотності чи національна позиція?
Цього дня у прес-центрі Українського радіо диктант писатимуть: письменники Оксана Забужко та Любко Дереш, Іван Андрусяк та Марина Гримич,  учасники гурту «KOZAK SYSTEM» Іван Леньо та Володимир Шерстюк, лідер гурту «Тік» Володимир Бронюк та співак, поет і композитор, Народний артист України Анатолій Матвійчук, співачка, Народна артистка України Оксана Білозір та заслужена артистка України Жанна Боднарук, телеведучий Юрій Макаров та генеральний директор музейного комплексу «Мистецький арсенал» Наталя Заболотна – ті, хто безпосередньо працює зі словом, кому небайдужа рідна культура!
Традиційно висвітлювати процес написання диктанту охоче зголошуються провідні телеканали, оскільки це справді цікаво, весело, натхненно і піднесено! Разом із VIP-ами за ручки мимоволі беруться й журналісти, які прийшли про це розповідати!!! Хтось пише за столом, а хтось – на колінах, але не писати – неможливо!
Переможці акції визначаються по тому, як отримано останній лист. Урочиста церемонія оголошення імен переможців традиційно відбувається на початку грудня (дата визначається по тому, як перевірено диктанти), цього ж дня до прес-центру НРКУ ми запрошуємо переможців із Києва та Київської області, які отримують свої нагороди безпосередньо із рук спонсорів. Усі інші призи розсилаються поштою.
Спонсорам (традиційно до участі запрошуються провідні українські видавництва) надається інформація про переможців (вік, стать, регіон тощо) й вони самі визначають, які саме і в якій кількості призи надати. Книжки, диски, грошові премії – хто чим багатий, але ми усьому раді. Бо радіо диктант пишеться не в ім’я грамотності і не за призи! У такий спосіб ми єднаємося навколо мови! Недаремно ж акції називається «Радіодиктант національної єдності»!
Приєднуйтеся і ви, бо творити величне просто – разом!- повідомляє Національне радіо.

30 років тому з’явився перший комп’ютерний вірус

Чому прес-служба Тернопільської облдержадміністрації засекретила роботу голови і заступників?