Як захистити дитину від грипу

Поділитися

Грип – це одна із форм гострої респіраторної вірусної інфекції (ГРВІ). Хвороба викликається різними типами (підтипами) вірусу грипу. Збудник передається повітряно-крапельним шляхом. Діти хворіють на грип у 4-5разів частіше за дорослих. Особливо висока захворюваність серед дітей  раннього і дошкільного віку, а також тих, хто знаходиться в дитячих колективах.

 

Вхідними ворогами для вірусу грипу є органи дихання. Збудник осідає на епітелії слизової дихальних шляхів, викликаючи місцеву запальну реакцію. Паралельно іде виділення  і всмоктування в кров токсину. На певному етапі сам вірус з током крові проникає у внутрішні органи, порушуючи їх функцію. На відміну від інших вірусів, які викликають ГРВІ, вірус грипу відзначається особливою токсичністю. Токсин вірусу грипу володіє здатністю першочергово ушкоджувати нервову і кровоносну систему. Тому при наявності грипу на перший план виступають не катаральні прояви (кашель, нежить, чихання), а симптоми інтоксикації: висока температура, головні болі, болі в м’язах, запаморочення, марення, судоми. На слизовій ротоглотки, кон’юнктивах, шкірі появляються точкові крововиливи. При важких формах грипу крововиливи мають місце у внутрішні органи – мозок, легені, наднирники, нирки.

Серед ускладнень, які викликає грип, найчастішими є геморагічні пневмонії, менінгіт, енцефаліт, отит, бронхіт, ураження нирок. На фоні грипу можливе загострення хронічної патології. Проте грип, як і інші форми ГРВІ, може протікати легко, без ускладнень. Важкість перебігу хвороби залежить від багатьох факторів. Провідне значення має вік дитини, опірність організму, наявність супутніх захворювань і безумовно, термін надання медичної допомоги. Чим раніше призначено лікування, тим вірогідність ускладнень менша. Вичікувальна  тактика у зверненні за медичною допомогою і самолікування призводять, як правило, до небажаних наслідків. До моменту огляду дитини лікарем їй не можна давати ніяких медикаментів, особливо жарознижуючих і противірусних препаратів. Правильний вибір лікувальних засобів у кожному конкретному випадку визначає після огляду дитини педіатр (сімейний лікар ). Позитивних результатів можна чекати лише тоді, коли поради лікаря будуть ретельно виконуватися батьками.

Як уникнути захворювання грипом?

У всьому світі ключовим моментом профілактики грипу є вакцинація. Громадська думка щодо вакцинації в нашому суспільстві є неправильною, спотвореною. Це стосується не тільки щеплення проти грипу, але і проти інших захворювань. Якщо проаналізувати співвідношення «користь-шкода», то позитивна роль вакцинопрофілактики є очевидною і переконливою. Відсоток ускладнень при вакцинації проти грипу є нікчемно малим. Навіть якщо дитина після щеплення захворіє грипом, то хвороба буде протікати легше, без ускладнень. Вакцинопрофілактику грипу доцільно починати щорічно з вересня-жовтня. Вакцинації підлягають діти з 6-місячного віку. Процедура проводиться в спеціалізованих кабінетах при дитячих поліклініках після обов’язкового огляду дитини лікарем.

Менший ризик захворіти грипом мають діти з хорошою опірністю організму до інфекцій. Це досягається не медикаментами або епізодичними проведеннями якихось заходів, а постійним правильним харчуванням, дотриманням вікового режиму дня, заняттям спортом. Батькам потрібно звернути увагу на недопустиме випробування на дітях різних «імуностимуляторів», реклама і розповсюдження яких має місце не тільки різними шляхами в побуті, але і на сторінках преси. Доречно пам’ятати, що «там, де торгують – там не лікують; мета різна».

Після перенесеного грипу дитина залишається ослабленою і легко піддається повторному інфікуванню іншими видами вірусів і бактерій. Тому дітям, які відвідують дошкільні заклади, бажано забезпечити домашній режим на 10-14 днів. Інші деталі реабілітації визначить педіатр.

Поради батькам

– Не займайтеся самолікуванням. Обережно сприймайте поради аптечних працівників, осіб з немедичною освітою. Пам’ятайте, що двох однакових хвороб не буває.

– Своєчасно звертайтеся за медичною допомогою. Правильний вибір лікувальних засобів для вашої дитини може призначити лише лікар після її огляду .

– Не давайте дітям різних препаратів, придбаних поза аптечною мережею.

– До приходу лікаря ізолюйте дитину, забезпечте їй ліжковий режим, доступ свіжого повітря, давайте багато пити.

– При нежиті користуйтеся одноразовими паперовими серветками.

– Не допускайте контактів хворої дитини з іншими членами родини.

Матеріал підготувала лікар-педіатр Поліклініки Медікус, канд.мед.наук, доцент Н.Я.Ходорчук

Сьогодні в Україні суттєво похолодає

Недотримання дрес-коду може стати причиною звільнення