У Бережанах відбулася конференція на відзначення 125-ї річниці Лева Лепкого

Поділитися

20 грудня 2013 року в м. Бережани Тернопільської області відбулася наукова конференція «Лев Лепкий в історії української культури», приурочена 125-річчю від дня народження січового стрільця, художника, композитора, журналіста Лева Лепкого. Захід організований і проведений працівниками обласного комунального музею Богдана Лепкого за сприяння Бережанського краєзнавчого музею.

З вітальним словом до учасників конференції звернулися заступник з гуманітарних питань Бережанської РДА В.І.Соленко та секретар Бережанської міської ради П.В.Гончар. Ведучі заходу – керівники музеїв О.М.Захарків та Н.А.Голод ознайомили присутніх з режимом роботи конференції. Перед тим, як перейти до порядку денного, учасники мали змогу переглянути постановку сценічної картини Лева Лепкого «Сон Івасика» у виконанні дитячого драматичного театру «Світанок» БТШ (кер. Гребень О.І.). У роботі конференції взяли участь науковці з Бережан, Львова, Тернополя та Бродів.

В рамках проведення конференції експонувалися виставки із фондів обласного комунального музею Богдана Лепкого, а саме: книжково-ілюстративна виставка «Лев Лепкий в духовній історії України», «З діяльності Пресової Квартири УСС». Особливу увагу привернула виставка «Ляльки з «Вертепу наших днів», на якій було представлено сім оригінальних ляльок, виготовлених у 1948 році Левом Лепким та його дружиною Марією Драгомирецькою.

Слід зазначити, що обласним комунальним музеєм Богдана Лепкого в м. Бережани до 125-річниці від дня народження Лева Лепкого працівниками музею оформлено інформаційні стенди «З діяльності Пресової Квартири Українських Січових Стрільців», які було представлено під час проведення регіонального фестивалю стрілецької та повстанської пісні «Дзвони Лисоні» (15.09.2013р.). За даними стендами проведено серію літературних уроків «Лев Лепкий в історії української культури».

За поданням музею Б. Лепкого рішенням сесії Бережанської міської ради від 24 липня 2013 р. Леву Лепкому присвоєно звання «Почесний громадянин міста Бережани» посмертно.

14.10.2013р. в музеї Б. Лепкого відбулося представлення та спецпогашення листівок, виданих працівниками музею до 125-річчя від дня народження Лева Лепкого.

Організовано книжково-ілюстративну виставку «Лев Лепкий в історії української культури» та виставку «Ляльки з «Вертепу наших днів» Лева Лепкого» з фондів музею Б. Лепкого.

Видано та організовано проведення спецпогашення конверта, присвяченого 125-річчю від дня народження Л. Лепкого (07.12.2013р).

 

Старший науковий співробітник

обласного комунального музею

Б. Лепкого в м. Бережани

Ірина Ухман

Євразійське ярмо чи громадянська війна?

Сьогодні вночі знову напали на активістів Євромайдану