Хто буде новим губернатором Тернопільщини від опозиції?

Поділитися

Як стало відомо журналісту “ПРО ВСЕ” з достовірних джерел, Віктор Янукович погодився на переформатування влади як центральної, так і на місцях. Відставкою Азарова Янукович не обмежиться, але за умови збереження власної посади. Як буде видозмінюватися уряд, хто його очолить і за яких умов – наразі невідомо. Проте відомо, що Віктор Янукович кинув кістку розбрату для опозиції в області. Він погодився призначати голів облдержадміністрацій та райдержадміністрації за квотним принципом. Який принцип квот – наразі невідомо. Відомо інше, що замість Валентина Хоптяна буде призначений хтось від опозиційних сил. Але від якої саме – питання відкрите.

Свобода

Фото Kurt Lee
Фото Kurt Lee

У столиці вже кілька років сприймають Тернопільщину як вотчину “Свободи”. Проте,  тягнибоківська політсила поділена у файному місці на три табори: “львівських”, “надалівських” та ідейних. Останні  мають найменше шансів просунути свого кандидата. Обрання головою обласної ради Василя Хомінця продемонструвало, що не все так гладко у чужинців  проходить. Проте, у наш час навіть Віктору Януковичу довелося їхати у Верховну Раду і “закручувати” гайки своїм однопартійцям. У Тернополі, для вирішення дилеми яка “патріотична задниця” краще підходить у крісло губернатора, одного Тягнибока буде мало. Хоча, звісно, важливіше пробитися першим до Клюєва і подати інформацію у вигідному світлі. Наразі інформаційні пакети лише формуються. У найгіршому становищі головний свободівець Володимир Стаюра, який хіба ще друшляка не вдягав на голову. Особистий рейтинг Стаюри, якщо не враховувати неграмотний люд, доволі низький. Чому? Навіть з виступів цього політика помітно, що він ніякий оратор з бідним словниковим запасом. Проте, значно вагомішими аргументами є скандали з коштами тернопільського Майдану,  нульовий коефіцієнт корисної дії за чотири роки як депутата обласної ради та препаскудні організаторські здібності. Саме останні риси сформували зі Стаюри образ невмілого виконавця і аж ніяк не лідера. За два місяці керівник обласного штабу Майдану не спромігся налагодити координацію з районами. Чого лишень вартий пропуск автобусів на Антимайдан! Більше того, із Західної України лише з Тернополя поїхали військові на Грушевського! Тому призначення Стаюри головою облдержадміністрації означало б, що у свободівців, як мінімум, куца кадрова лава.

Як розповіли журналісту “Про все” самі свободівці,  Стаюру не хочуть просувати через “спайку” з Марією Чашкою, яка мітить у заступники. Наразі вона не справляється з обов’язками начальника управління соціального захисту Тернопільської міської ради. Саме через бездіяльність цього відомства неймовірно втрачає рейтинг Сергій Надал. Втратити Тернопіль для Свободи означатиме втрату плацдарму.

Іншим потужним кандидатом, який представляє “Свободу”, але  має позитивний діловий імідж в ділових колах Тернополя, є Леонід Бицюра. Проти нього виступає Олексій Кайда. Саме нардеп пропхав на голову облради Василя Хомінця, щоб не дати змозі посилитись “тернопільським” свободівцям. Кажуть, що Кайда може й тепер перейти дорогу Бицюрі, запропонувавши Тягнибоку підтримати Романа Навроцького. Колишній спеціаліст відділу логістики ТзОВ «Дахцент-Урсус», який нині очолює міську організацію “Свободи”, а його дружина є помічником-консультантом Олексія Петровича, зобов’язаний саме нардепу кар’єрному зростанню.

Плекає великі надії посісти крісло губернатора й Василь Хомінець. Діючий голова обласної ради цілком підконтрольний Олексію Кайді. В апараті облради на його вуха активно “присів” керуючий справами Ігор Дулеба. Їхня версія цілком логічна: облдержадміністрація має цілком підпорядкуватися облраді як виконавчий комітет. Проте, противники цієї версії сумніваються, що в Україні швидко реалізують  реформу. Та й навряд чи в обласній раді ВТРЕТЄ проголосують за свободівця, які четвертий рік мордують край, натомість не виконавши жодного пункту з передвиборчої програми 2009 року.

УДАР

Не все так просто в партії Кличка. Найрейтинговішим політиком у їхніх лавах є, безсумнівно, Віталій Максимов. Проте, Ігор Побер на одній із прес-конференцій критично поставився до питання підтримки Максимова на виборах міського голови. Журналісти тут же заговорили, що Ігор Побер неофіційно домовився з діючим мером Надалом і висуне слабку кандидатуру.

Сильною стороною Максимова є те, що у суспільстві надзвичайно актуальним є гасло “Бандитам- тюрми!”. Максимов міг би навіть частково реалізувати такі настрої.

Чи отримає крісло заступника губернатора Наталка Михно – ще один представник УДАРу- невідомо. Наразі  письменниця, яка вже є помічником-консультантом Ігоря Побера, увійшла до Народної Ради. Члени цієї організації вірять, що їм дістануться якщо не посади заступників губернатора, то принаймні начальників управлінь. Принаймні саме такої версії притримуються менш амбітні члени Народної Ради, які позавчора вислуховували істерію Стаюри щодо того хто запропонував Степана Барну в Народну Раду. Головний свободівець боїться, що Юрій Луценко просуне Степана Степановича на якусь посаду.  Захистив членство Барни Василь Хомінець, який вміло переграв Стаюру під час обрання головою облради.

Насправді у столиці  Народну Раду планують зробити громадською наглядовою радою без владних повноважень. Такою вже фактично є й обласна рада.

derevlБатьківщина

Отримавши трьох нардепів на останніх виборах, прихильники БЮТу вірили, що партія успішно розвиватиметься. Насправді, лише два нардепи – Бойко і Апостол запрацювали, проводили активно прийом громадян, а нині постійно працюють на столичному Майдані. Натомість, головний бютівець Тернопілля у публічній сфері все більше скочується на маргінес. Невдале виїзне засідання транспортного комітету послужило з ним злий жарт. Тепер на опозиційного нардепа лягла “регіональна тінь”. Під час представлення у Бережанах нового голову райдержадміністрації Пудлика, Валентин Хоптян заявив, що саме Василю Деревляному має завдячувати призначенням “інопланетянин”.

Чи зможе Василь Деревляний відстояти у Олександра Турчинова “свого кандидата” -питання не стоїть. А ось чи сприйме його Яценюк? Чи не зіграють на випередження Апостол і Бойко? Та й не варто списувати з рахунку Романа Заставного, який для Фронту змін “вибив” в обласному бюро тернопільської “Батьківщини” два місця. І це при тому, що в Тернополі в партію Юлії Тимошенко вступило аж ЧОТИРИ члени яценюківського ФЗ. Та й призначення Юрія Козіцького керівником Зборівської райдержадміністрації його рук справа.

Як воно буде насправді – покаже час. Наразі з тривають активні бої за шкуру ще не вбитого ведмедя.

Військові з Тернопільщини готові прийти на допомогу населенню долати наслідки негоди

Депутат зі Збаража покараний громадськими роботами