Ініціатива “Першого грудня”: Майдан повинен стояти

Поділитися

В’ячеслав Брюховецький, Кардинал Гузар, Мирослав Попович та Євген Сверстюк: «У час, коли вирішується спільна доля, ніхто не має стати осторонь. Діймо. Майдан повинен стояти».

Антиконституційні та антидемократичні дії влади стали каталізатором народного обурення. Мир і спокій в Україні сьогодні залежать суто від поведінки влади. 23 січня Ініціативна група «Першого грудня» на прес-конференції закликала всіх співвітчизників зупинити вибух пристрастей. Про це йдеться в оприлюдненій позиції Ініціативної групи «Першого грудня» «Діймо. Не зупинись у праці, не відійди від боротьби, не стань осторонь».

Кардинал Любомир Гузар, почесний президент університету «Києво-Могилянська академія» В’ячеслав Брюховецький, академік, директор Інституту філософії НАН України Мирослав Попович, колишній політв’язень, письменник Євген Сверстюк попросили українців зупинити вибух пристрастей та наголосили на тому, що головним знаменником наших дій є мирний протест і ненасильницька боротьба за свої права.

«У мирних діях полягає найбільша сила Майдану, яка має виняткове значення не лише для нашого сьогодення, але й для майбутнього України та Європи загалом», — зазначили на прес-конференції.

Майдан вийшов, щоб змінити систему олігархії, яка гальмує розвиток держави, і відкрити перспективу для середньої верстви та створити однакові можливості для всіх громадян.

Ініціатива «Першого грудня» закликала негайно скасувати «закони диктатури», і нагадала, що зберігають силу всі попередні вимоги: Угода про асоціацію з Європейським Союзом повинна бути підписана, уряд, заплямований кров’ю, повинен бути зміщений. Суспільство вимагає покарання злочинців, які били і катували молодь й активістів та продовжують чинити провокації проти протестувальників».

«Ми категорично застерігаємо владу від застосування насильства і попереджаємо про недопущення будь-яких терористичних сценаріїв. Маючи всі необхідні засоби, влада несе цілковиту відповідальність за життя людей», — зазначили відомі інтелектуали.

Ініціатива закликала Європейський Союз дотримуватися трьох принципів політики стосовно України: 

  • засвідчити перспективу майбутнього членства нашої держави в ЄС;

·         розрізняти нинішню владу і народ;

·         ефективно сприяти українській молоді, громадським активістам, журналістам, викладачам, науковцям і митцям. Таким першим кроком за нових обставин мало б стати скасування віз Європейського Союзу для всіх українських студентів.

Учасники Ініціативної групи «Першого грудня» також закликали представників великого і середнього бізнесу обрати національні пріоритети: «Ваш успіх був неможливий без нашого народу. Відчуженість від України та ваше мовчання обернуться для вас втратою. Свобода і добробут народу означатимуть вашу захищеність, розвиток і процвітання».

В’ячеслав Брюховецький, Кардинал Гузар, Мирослав Попович та Євген Сверстюк підкреслили: «Легко не буде — треба змінювати систему. Попереду немає золотих гір. Буде повсякденна праця і лише за нею — свобода, достаток та гідне життя для кожного».

«Жодної війни чи громадянського протистояння в Україні не буде, — зазначили відомі інтелектуали, — якщо ми усвідомимо, що немає кому з ким боротися. З усуненням кримінальної логіки управління державою всі дилеми будуть природнім чином розв’язані».

 

Нагадаємо, що створена у двадцяту річницю референдуму ініціативна група «Першого грудня», до якої ввійшли чільні представники національної інтелігенції: В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, Володимир Горбулін, кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський, має на меті домогтися встановлення в країні нових правил гри.

Ще один губернатор напише заяву про відставку?

Журналіста Антона Кудінова судитимуть за “білий прапор” на Грушевського