Свобода слова-2013: остаточні підсумки в Україні

Поділитися

2013 рік став найгіршим роком для свободи слова в Україні за останні 11 років (тобто з початку проведення моніторингу ІМІ). Такими є результати щорічного дослідження Інституту масової інформації. Загалом у 2013 році в рамках щомісячного «Барометру свободи слова» Інститут масової інформації зафіксував 496 порушень свободи слова, що майже вдвічі більше, ніж у 2012 (283 порушення), у шість разів більше, ніж в 2009 році (79 випадків), і в одинадцять разів більше, ніж у 2005-му (44 порушення).

Найбільшу кількість порушень було зафіксовано в категорії «перешкоджання виконанню професійних обов’язків журналістів» — 129 фактів (у 2012 – 96). Найбільшу кількість перешкоджань було зафіксовано у лютому (14), березні (15), червні (15) та жовтні (15).

На другому місці – фізичні напади (101 випадок, тоді як у 2012 – 65). Найбільше потерпали журналісти, які висвітлювали акції протесту, незаконні забудови та масові заходи – 70 випадків із 101 припадають саме на такі ситуації. 11 офісів ЗМІ зазнали тих чи інших нападів (від пострілів у вікна до перерізаних кабелів).

На третьому місці у списку порушень свободи слова – цензура (63 випадки). Якщо у 2012 році звільнялись окремі журналісти на знак протесту проти цензури та джинси, то у 2013 – вже журналістські колективи. Як мінімум 5 журналістських колективів змушені були покинути свої ЗМІ у зв’язку із цензурою і тиском на редакційну політику (ТВі, Кореспондент, Форбс, телеканал Інтер та інші).

У 2013 році українські журналісти зіткнулись із новим викликом: численими ДДоС-атаками та кібер-злочинами — 49 випадків, що є безпрецедентною кількістю за всі роки моніторингу, адже раніше ця категорія взагалі не рахувалась окремо. 35 журналістів постраждали від погроз та стеження.

ІМІ також зафіксував 33 випадки політичного тиску на ЗМІ та журналістів, 30 – юридичного (судові позови) та 13 випадків економічного тиску (для порівняння, за весь 2012 рік було зафіксовано 43 випадки непрямого тиску на ЗМІ та журналістів).

Вісім журналістів пройшли через процедуру обшуку, сімох було затримано правоохоронцями під час виконання ними законних професійних обов’язків.

Найбільш знаковими подіями 2013 року стали жорстоке побиття відомої журналістки та активістки Тетяни Чорновол, чиє обличчя з синцями можна назвати справжнім символом української свободи слова, масове звільнення журналістів із телеканалу ТВі та холдингу УМХ після завершення його придбання Сергієм Курченком, після чого було фактично знищено довіру до видань «Форбс» та «Кореспондент».

У той же час, за даними ІМІ, у 2013 році лише 5 справ, порушених по 171 статті ККУ («Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів») дійшло до суду. Серед них – справа, порушена за фактом побиття журналістки 5-го каналу Ольги Сніцарчук та фотокореспондента газети «Комерсант» Влада Соделя, покарання за яку стало найбільшим за всю історію застосування 171 статті ККУ («тітушки» отримали умовні терміни та сплатили по декілька тисяч гривень компенсації).

За словами виконавчої директорки ІМІ Оксани Романюк, всі цифри свідчать про те, що в 2013 році в Україні значно погіршились основи демократії та дотримання прав людини. «Низка процесів, яка тривала у 2013 році (безкарність, розповсюдження цензури,та різке збільшення тиску на журналістів як через методи фізичної агресії, так і через застосування економічних, політичних та інших інструментів) вказує на те, що чинна влада не має намірів забезпечити право громадян на інформацію, і чимдалі, тим більше прагне показувати події виключно зі своєї точки зору. Результатом такої політики стане падіння рейтингів ЗМІ, які будуть штампувати викривлену чи неповну інформацію, і, в той же час, зміцнення позицій ЗМІ і зростання довіри до журналістів і брендів, які будуть готові боротись із цензурою та тиском», — зазначила Романюк.

Також за її словами 2013 рік, з його численними викликами, поділив журналістів на дві категорії – тих, які здатні приймати самостійні рішення і брати на себе відповідальність за інформацію, яку

вони передають – і тих, які працюють як технічний персонал, або готові вдаватись до маніпуляцій і замовчування тем.

Для довідки:

 

Барометр свободи слова — щомісячний моніторинг, який проводить Інститут масової інформації з 2002 року, у якому фіксують та перевіряють випадки порушень свободи слова в Україні.

 

Інститут масової інформації (ІМІ) засновано 10 жовтня 1995 року. Основні цілі та завдання ІМІ — формування вільного та розвиненого інформаційного простору в країні, забезпечення права українського суспільства на отримання якісної інформації, та захист свободи слова. ІМІ проводить моніторинг дотримання журналістських стандартів, порушень прав журналістів, розробляє зміни в законодавство, реалізує адвокасі-кампанії, створює та приймає участь в громадських коаліціях задля формування в країні громадянського суспільства та розвитку демократії, а також надає правову допомогу та консультації журналістам та ЗМІ.

Міліціонери вийшли на мітинг проти Януковича та Захарченка

На Прикарпатті у колишньому офісі “регіоналів” катували 20-річну доньку євромайданівця!