В Антарктиді розпочалася евакуація людей з “Академіка Шокальського”

Поділитися

Розпочалася евакуація людей з російського судна “Академік Шокальський”, застряглого у берегів Антарктиди, яку відкладали через поганий стан криги, повідомляє УНН з посиланням на “ВВС Україна”.

Нагадаємо, російське судно застрягло у кризі 24 грудня за 1500 морських миль від австралійської Тасманії. Судно використовувалося для Австралійської антарктичної експедиції, яка мала на меті повторити мандрівку австралійського натураліста Дугласа Моусона, здійснену ним століття тому.

25 грудня “Академік Шокальський” подав сигнал лиха, після чого координаційно-рятувальний центр Австралії направив на допомогу полярникам три криголами – австралійську “Аврора Аустраліс”, французьку “Астролябію” та китайський “Сніжний дракон”. Гелікоптер з китайського криголама “Сніжний дракон” вже доправив до судна команду для підготовки майданчика для посадки.

За кілька годин до цього Австралійське управління морської безпеки (AMSA) передало, що “через поганий стан льоду на морі” баржа з австралійського криголама “Аврора Аустраліс” не може дістатися криголама “Сніжний дракон”, куди збираються доправляти евакуйованих. Через це операцію вкотре відклали.

Пряма евакуація на “Аврору Аустраліс”, за словами представників AMSA, виключена, оскільки вертоліт “не може приземлитися ні на судно, ні на кригу поруч з ним”. Очікують, що екіпаж судна повернеться до австралійської Тасманії не раніше середини січня. Зараз криголам “Сніжний дракон” перебуває за 20 км від “Академіка Шокальського”. Передбачається, що для евакуації знадобляться сім вильотів гелікоптера.

За словами учасників експедиції, у них достатні запаси провіанту і їм нічого не загрожує.

Новий рік на Майдані: “Ще не бачила такої кількості тверезих і водночас веселих людей”

Хакери зламали аккаунти системи Skype в соцмережах